Je hoeft niet ver te gaan om ver van huis te zijn - AIESEC in Nederland

Je hoeft niet ver te gaan om ver van huis te zijn

Op slechts zes uur rijden van de Nederlandse grens verwachtte ik geen grote cultuurschok toen ik aan mijn stage in Berlijn begon. Maar ook al lijken culturele verschillen klein in de plaatsen die het dichtst bij huis liggen, het zijn vaak deze kleine dingen die bepalen hoe comfortabel we ons met een plaats voelen. Berlijn zit vol met deze kleine cultuurschokken die je kunnen verrassen.

indrukken uit Berlijn, Duitsland

Verrassing #1: Duitse efficiëntie is echt

Vanwege de zeer krappe woningmarkt in Berlijn besloot ik mijn eerste weken door te brengen in een hostel. Toen ik na een busreis van acht uur bij de incheckbalie stond, met zes maanden bagage achter me aan, had ik mijn eerste kennismaking met Berlijn. Ik had nog niet eens een 'goedenavond' ontvangen. Toch was de Duitser aan de andere kant van de balie al begonnen me - met uitzonderlijke nauwkeurigheid en snelheid - de regels van dit hostel uit te leggen. Ik was zo perplex dat ik niet merkte dat hij me al had ingecheckt terwijl hij zijn tirade voortzette. Voor ik het wist zat ik in mijn slaapzaal met een stel regels die zwaarder waren dan mijn bagage. Dit zette de toon voor de komende maanden, en ik had niet verwacht dat de stereotypen zo accuraat zouden zijn: efficiëntie en regels zijn alles, plezier en grapjes komen later.

Berlijnse muur in Duitsland met graffiti

Verrassing #2: Is Duitsland een ontwikkeld land?

De Duitsers worden vaak geroemd om hun technologische vooruitgang. Toch zijn sommige van hun systemen van voor 2000 (wat, laten we eerlijk zijn, de donkere eeuwen van de technologie waren). Blijkbaar heeft het iets te maken met het verlangen van Duitsers naar privacy dat ze overal contant betalen. Ik denk dat dat dezelfde reden is waarom ze geen enkele overheidsdienst hebben gedigitaliseerd; privacy lijkt het enige dat het kan winnen van efficiëntie. Nu kan ik niet zeggen dat het erg was dat mijn bank niet wist dat ik elke dag pizza als lunch nam. Wist je dat op een Duitse pizza pepperoni geen vlees zit? Ze leven echt in andere tijden...

Verrassing #3: Grimmig-Berlijn kan mooi zijn

Veel mensen zouden Berlijn niet als de mooiste stad van Europa beschouwen. Integendeel: Berlijn wordt vaak als ronduit lelijk bestempeld. Overspoeld door vuil en daklozen, stralen de smerige straten van Berlijn een heel ander soort schoonheid uit: diversiteit, respect en openheid. Elke Berlijnse wijk heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid, verenigd door het karakter van de stad. Dit soort diversiteit werkt op alle niveaus. Verschillende contrasterende persoonlijkheden dwalen door de brede, ruime straten en tonen elkaar wederzijds respect. Zelfs de daklozen dragen hun steentje bij. Als we schoonheid zouden definiëren als meer dan alleen het uiterlijk, zou Berlijn zeker in aanmerking komen als de mooiste stad van Europa.

Doen of niet?

Als je de kans krijgt om dicht bij huis te blijven, doe het dan. Het zal je een nieuwe kijk geven op een cultuur die je al dacht te kennen. Misschien vindt u geen eetstokjes of hotpots, maar daar gaat het niet om. Het plezier van reizen zit hem in het niet weten wat je zult vinden en waar je het zult vinden.

Dit bericht is geschreven door Frank van Doesum. Frank ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!