Je hoeft niet ver te gaan om ver van huis te zijn - AIESEC in Nederland

Je hoeft niet ver te gaan om ver van huis te zijn

Op slechts zes uur rijden van de Nederlandse grens verwachtte ik geen grote cultuurschok toen ik aan mijn stage in Berlijn begon. Maar ook al lijken culturele verschillen klein in de plaatsen die het dichtst bij huis liggen, het zijn vaak deze kleine dingen die bepalen hoe comfortabel we ons met een plaats voelen. Berlijn zit vol met deze kleine cultuurschokken die je kunnen verrassen.

indrukken uit Berlijn, Duitsland

Verrassing #1: Duitse efficiëntie is echt

Vanwege de zeer krappe woningmarkt in Berlijn besloot ik mijn eerste weken door te brengen in een hostel. Toen ik na een busreis van acht uur bij de incheckbalie stond, met zes maanden bagage achter me aan, had ik mijn eerste kennismaking met Berlijn. Ik had nog niet eens een 'goedenavond' ontvangen. Toch was de Duitser aan de andere kant van de balie al begonnen me - met uitzonderlijke nauwkeurigheid en snelheid - de regels van dit hostel uit te leggen. Ik was zo perplex dat ik niet merkte dat hij me al had ingecheckt terwijl hij zijn tirade voortzette. Voor ik het wist zat ik in mijn slaapzaal met een stel regels die zwaarder waren dan mijn bagage. Dit zette de toon voor de komende maanden, en ik had niet verwacht dat de stereotypen zo accuraat zouden zijn: efficiëntie en regels zijn alles, plezier en grapjes komen later.

Berlijnse muur in Duitsland met graffiti

Verrassing #2: Is Duitsland een ontwikkeld land?

De Duitsers worden vaak geroemd om hun technologische vooruitgang. Toch zijn sommige van hun systemen van voor 2000 (wat, laten we eerlijk zijn, de donkere eeuwen van de technologie waren). Blijkbaar heeft het iets te maken met het verlangen van Duitsers naar privacy dat ze overal contant betalen. Ik denk dat dat dezelfde reden is waarom ze geen enkele overheidsdienst hebben gedigitaliseerd; privacy lijkt het enige dat het kan winnen van efficiëntie. Nu kan ik niet zeggen dat het erg was dat mijn bank niet wist dat ik elke dag pizza als lunch nam. Wist je dat op een Duitse pizza pepperoni geen vlees zit? Ze leven echt in andere tijden...

Verrassing #3: Grimmig-Berlijn kan mooi zijn

Veel mensen zouden Berlijn niet als de mooiste stad van Europa beschouwen. Integendeel: Berlijn wordt vaak als ronduit lelijk bestempeld. Overspoeld door vuil en daklozen, stralen de smerige straten van Berlijn een heel ander soort schoonheid uit: diversiteit, respect en openheid. Elke Berlijnse wijk heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid, verenigd door het karakter van de stad. Dit soort diversiteit werkt op alle niveaus. Verschillende contrasterende persoonlijkheden dwalen door de brede, ruime straten en tonen elkaar wederzijds respect. Zelfs de daklozen dragen hun steentje bij. Als we schoonheid zouden definiëren als meer dan alleen het uiterlijk, zou Berlijn zeker in aanmerking komen als de mooiste stad van Europa.

Doen of niet?

Als je de kans krijgt om dicht bij huis te blijven, doe het dan. Het zal je een nieuwe kijk geven op een cultuur die je al dacht te kennen. Misschien vindt u geen eetstokjes of hotpots, maar daar gaat het niet om. Het plezier van reizen zit hem in het niet weten wat je zult vinden en waar je het zult vinden.

Dit bericht is geschreven door Frank van Doesum. Frank ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!