Mijn top 8 tips voor vrijwilligerswerk bij AIESEC - AIESEC in Nederland

Mijn top 8 tips voor vrijwilligerswerk bij AIESEC

In de maanden januari/februari heb ik deelgenomen aan het "We Speak"-project als vrijwilliger bij AIESEC in Bogotá, Colombia. Ik leerde vrouwen uit het "Casa de Igualdad" (huis van gelijkheid) Engels in de hoop dat ze meer zelfvertrouwen zouden krijgen en zich zouden onderscheiden van de massa. Het was de beste ervaring in mijn leven, maar het vergde enige aanpassing om er het beste van te maken.

Dans alsof niemand kijkt, geniet gewoon!

Mijn Top 8 Tips voor het doen van een -buiten Europa- Vrijwilligerservaring met AIESEC:

1. Wees flexibel

Toen ik op het vliegveld van Bogotá aankwam, duurde het 1,5 uur om door de beveiliging te komen. Uiteindelijk kwam ik erdoor en Luis (van Aiesec) bracht me naar een hostel waar ik 6 weken verbleef. Het idee was een gastgezin, maar die konden ze niet vinden. Uiteindelijk vond ik dat prima, want ik vond het hostel erg leuk!

2. Gebruik lichaamstaal

Duolingo heeft me een beetje geholpen met het oefenen van Spaans, maar functioneren in Bogotá was een grotere uitdaging dan ik dacht. Op straat verstaat niemand Engels. Daarom moest ik lichaamstaal gebruiken en mijn Spaanse kennis opvoeren.

3. Geen dar papaya

"No dar papaya" - het is een Colombiaanse spreektaal die zoveel betekent als: breng jezelf niet in een positie waarin iemand gemakkelijk misbruik van je kan maken. Bogotá was natuurlijk niet zo veilig als Groningen, waar ik vandaan kom. Het is belangrijk dat je je daarvan bewust bent, want je moet je anders gedragen op straat. Ik gebruikte mijn telefoon niet, droeg alleen spijkerbroeken en t-shirts, allemaal omdat ik al opviel als toerist (lang en blond).


4. Ga naar een taalcafé

De plaats waar ik het meest Spaans heb geleerd, was in een taalcafé. Ik begon aan de Engelse tafel en uiteindelijk leerde ik veel Spaans aan de Spaanse tafel. Het was een leuke plek om mensen te ontmoeten, want iedereen staat ervoor open.

5. Probeer al het eten

In mijn hostel kreeg ik elke ochtend een Colombiaans ontbijt. Eerst moest ik wennen aan het eten omdat het erg zout was, maar na een tijdje waardeerde ik het. Ik denk dat jouw tong en lichaam zich aanpast aan vreemd voedsel.

6. Gebruik vrije tijd om te verkennen

Ik gaf maar 2 uur per dag les, 5 dagen per week, dus ik had veel vrije tijd. Door de week ging ik met Serena (het meisje waarmee ik les gaf) Bogotá verkennen. In het weekend bezochten Serena, Karolina (Serena's gastvrouw) en ik dorpjes in de buurt van Bogotá. Colombia heeft zoveel te bieden!

7. Zoek een comfortabele plaats

Als ik me overweldigd voelde door de grote stad, de taal of de mensen, ging ik naar het Simon Bolivar Park. Daar voelde ik me op mijn gemak, daarheen gaan voelde als een mentale verfrissing. Het is belangrijk om jezelf niet te verliezen tijdens de reis, gun jezelf ook wat me-time!

8. Dans alsof niemand kijkt!

Colombia is beroemd om zijn salsa. Als Nederlands meisje wist ik niet hoe ik moest dansen. Maar wat maakt het uit? Dans alsof niemand kijkt, gewoon genieten!

Dat is een belangrijke boodschap voor jouw de hele reis:
E-N-J-O-Y!

 

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Lees hier meer van onze ervaringsverhalen.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!