Mijn top 8 tips voor vrijwilligerswerk bij AIESEC - AIESEC in Nederland

Mijn top 8 tips voor vrijwilligerswerk bij AIESEC

In de maanden januari/februari heb ik deelgenomen aan het "We Speak"-project als vrijwilliger bij AIESEC in Bogotá, Colombia. Ik leerde vrouwen uit het "Casa de Igualdad" (huis van gelijkheid) Engels in de hoop dat ze meer zelfvertrouwen zouden krijgen en zich zouden onderscheiden van de massa. Het was de beste ervaring in mijn leven, maar het vergde enige aanpassing om er het beste van te maken.

Dans alsof niemand kijkt, geniet gewoon!

Mijn Top 8 Tips voor het doen van een -buiten Europa- Vrijwilligerservaring met AIESEC:

1. Wees flexibel

Toen ik op het vliegveld van Bogotá aankwam, duurde het 1,5 uur om door de beveiliging te komen. Uiteindelijk kwam ik erdoor en Luis (van Aiesec) bracht me naar een hostel waar ik 6 weken verbleef. Het idee was een gastgezin, maar die konden ze niet vinden. Uiteindelijk vond ik dat prima, want ik vond het hostel erg leuk!

2. Gebruik lichaamstaal

Duolingo heeft me een beetje geholpen met het oefenen van Spaans, maar functioneren in Bogotá was een grotere uitdaging dan ik dacht. Op straat verstaat niemand Engels. Daarom moest ik lichaamstaal gebruiken en mijn Spaanse kennis opvoeren.

3. Geen dar papaya

"No dar papaya" - het is een Colombiaanse spreektaal die zoveel betekent als: breng jezelf niet in een positie waarin iemand gemakkelijk misbruik van je kan maken. Bogotá was natuurlijk niet zo veilig als Groningen, waar ik vandaan kom. Het is belangrijk dat je je daarvan bewust bent, want je moet je anders gedragen op straat. Ik gebruikte mijn telefoon niet, droeg alleen spijkerbroeken en t-shirts, allemaal omdat ik al opviel als toerist (lang en blond).


4. Ga naar een taalcafé

De plaats waar ik het meest Spaans heb geleerd, was in een taalcafé. Ik begon aan de Engelse tafel en uiteindelijk leerde ik veel Spaans aan de Spaanse tafel. Het was een leuke plek om mensen te ontmoeten, want iedereen staat ervoor open.

5. Probeer al het eten

In mijn hostel kreeg ik elke ochtend een Colombiaans ontbijt. Eerst moest ik wennen aan het eten omdat het erg zout was, maar na een tijdje waardeerde ik het. Ik denk dat jouw tong en lichaam zich aanpast aan vreemd voedsel.

6. Gebruik vrije tijd om te verkennen

Ik gaf maar 2 uur per dag les, 5 dagen per week, dus ik had veel vrije tijd. Door de week ging ik met Serena (het meisje waarmee ik les gaf) Bogotá verkennen. In het weekend bezochten Serena, Karolina (Serena's gastvrouw) en ik dorpjes in de buurt van Bogotá. Colombia heeft zoveel te bieden!

7. Zoek een comfortabele plaats

Als ik me overweldigd voelde door de grote stad, de taal of de mensen, ging ik naar het Simon Bolivar Park. Daar voelde ik me op mijn gemak, daarheen gaan voelde als een mentale verfrissing. Het is belangrijk om jezelf niet te verliezen tijdens de reis, gun jezelf ook wat me-time!

8. Dans alsof niemand kijkt!

Colombia is beroemd om zijn salsa. Als Nederlands meisje wist ik niet hoe ik moest dansen. Maar wat maakt het uit? Dans alsof niemand kijkt, gewoon genieten!

Dat is een belangrijke boodschap voor jouw de hele reis:
E-N-J-O-Y!

 

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Lees hier meer van onze ervaringsverhalen.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!