De impact van vrijwilligerswerk... - AIESEC in Nederland

De impact van vrijwilliger zijn...

Omdat ik altijd graag iets terug wil doen voor de wereld, besloot ik dat ik vrijwilligerswerk wilde doen in een ander land. Voor mij is dit ook de beste manier om een land en zijn cultuur echt te leren kennen. Mensen hadden me verteld dat AIESEC de perfecte organisatie hiervoor is, omdat de activiteiten die AIESEC doet echt een impact hebben.

Mijn vrijwilligersreis in Medellin

Omdat ik al wat Spaans sprak, besloot ik dat ik mijn vrijwilligersproject in Medellin, Colombia wilde doen. Tijdens mijn project werkte ik vijf dagen per week op een kleuterschool. Op de school gaf ik Engelse les en hielp ik met andere activiteiten. Naast het lesgeven organiseerde het lokale AIESEC comité evenementen en in de weekenden gingen we vaak op reis om Colombia te leren kennen.

Toen ik elke dag op de school werkte, had ik wel wat moeilijkheden. Op sommige dagen bereidde ik een hele les voor, maar werden alle lessen afgelast. Je leert je aan deze situaties aan te passen en snel met nieuwe plannen te komen. In Nederland hebben we geweldige faciliteiten om onze jeugd te onderwijzen, het was erg interessant om te zien hoe ze in Colombia hetzelfde doel proberen te bereiken, zonder al deze middelen en geld.

Natuurlijk waren er heel wat culturele verschillen tussen mijn thuisland en het land van mijn project. De taal, het eten en de mensen zijn anders. Sommige dingen vond ik leuker en andere minder. Ik ben normaal erg punctueel, in Colombia moest ik leren om overal minstens een half uur te laat voor te zijn. De gastvrijheid van de Colombiaanse bevolking is iets waar ik van hield. Ze zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt en je kunt nooit ergens weggaan zonder eerst wat gegeten te hebben.

De invloed op mij

De hele ervaring heeft me geholpen in te zien hoe ik uitdagingen aanpak. Het liet me zien hoe ik reageer in een situatie waarin ik niemand of niets ken. Het belangrijkste wat ik hiervan geleerd heb, is dat het oké is om mensen om hulp te vragen en dankbaar te zijn als mensen je hulp aanbieden. Je kunt echt iets leren van iedereen die je ontmoet. Voor de rest van mijn leven zal ik proberen dit te onthouden en door te geven aan anderen.

Zonder twijfel is het moeilijk als je ergens alleen bent en de taal niet spreekt. Maar deze ervaring bewees me dat er altijd een manier is om met elkaar te communiceren via handgebaren, eten of zelfs muziek. Ook zag ik dat het beter is om je te richten op de overeenkomsten die je hebt. Wist je dat zowel Colombianen als Nederlanders graag klagen over het weer?

Toen ik net in Colombia aankwam, sprak ik heel weinig Spaans. Niet alleen dat, ik kende het land niet en ik kende er niemand. Toen ik zes weken later het land verliet, kon ik de taal spreken, voelde ik me thuis in Medellin en had ik veel nieuwe vrienden. Al met al heeft het doen van een vrijwilligersproject niet alleen invloed op de lokale gemeenschap, maar heeft het ook een grote invloed op jou.


Dit bericht is geschreven door Tinka Overschie. Tinka ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Vind meer ervaringsverhalen van AIESEC vrijwilligers hier.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!