De impact van vrijwilligerswerk... - AIESEC in Nederland

De impact van vrijwilliger zijn...

Omdat ik altijd graag iets terug wil doen voor de wereld, besloot ik dat ik vrijwilligerswerk wilde doen in een ander land. Voor mij is dit ook de beste manier om een land en zijn cultuur echt te leren kennen. Mensen hadden me verteld dat AIESEC de perfecte organisatie hiervoor is, omdat de activiteiten die AIESEC doet echt een impact hebben.

Mijn vrijwilligersreis in Medellin

Omdat ik al wat Spaans sprak, besloot ik dat ik mijn vrijwilligersproject in Medellin, Colombia wilde doen. Tijdens mijn project werkte ik vijf dagen per week op een kleuterschool. Op de school gaf ik Engelse les en hielp ik met andere activiteiten. Naast het lesgeven organiseerde het lokale AIESEC comité evenementen en in de weekenden gingen we vaak op reis om Colombia te leren kennen.

Toen ik elke dag op de school werkte, had ik wel wat moeilijkheden. Op sommige dagen bereidde ik een hele les voor, maar werden alle lessen afgelast. Je leert je aan deze situaties aan te passen en snel met nieuwe plannen te komen. In Nederland hebben we geweldige faciliteiten om onze jeugd te onderwijzen, het was erg interessant om te zien hoe ze in Colombia hetzelfde doel proberen te bereiken, zonder al deze middelen en geld.

Natuurlijk waren er heel wat culturele verschillen tussen mijn thuisland en het land van mijn project. De taal, het eten en de mensen zijn anders. Sommige dingen vond ik leuker en andere minder. Ik ben normaal erg punctueel, in Colombia moest ik leren om overal minstens een half uur te laat voor te zijn. De gastvrijheid van de Colombiaanse bevolking is iets waar ik van hield. Ze zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt en je kunt nooit ergens weggaan zonder eerst wat gegeten te hebben.

De invloed op mij

De hele ervaring heeft me geholpen in te zien hoe ik uitdagingen aanpak. Het liet me zien hoe ik reageer in een situatie waarin ik niemand of niets ken. Het belangrijkste wat ik hiervan geleerd heb, is dat het oké is om mensen om hulp te vragen en dankbaar te zijn als mensen je hulp aanbieden. Je kunt echt iets leren van iedereen die je ontmoet. Voor de rest van mijn leven zal ik proberen dit te onthouden en door te geven aan anderen.

Zonder twijfel is het moeilijk als je ergens alleen bent en de taal niet spreekt. Maar deze ervaring bewees me dat er altijd een manier is om met elkaar te communiceren via handgebaren, eten of zelfs muziek. Ook zag ik dat het beter is om je te richten op de overeenkomsten die je hebt. Wist je dat zowel Colombianen als Nederlanders graag klagen over het weer?

Toen ik net in Colombia aankwam, sprak ik heel weinig Spaans. Niet alleen dat, ik kende het land niet en ik kende er niemand. Toen ik zes weken later het land verliet, kon ik de taal spreken, voelde ik me thuis in Medellin en had ik veel nieuwe vrienden. Al met al heeft het doen van een vrijwilligersproject niet alleen invloed op de lokale gemeenschap, maar heeft het ook een grote invloed op jou.


Dit bericht is geschreven door Tinka Overschie. Tinka ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Vind meer ervaringsverhalen van AIESEC vrijwilligers hier.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!