Mijn vrijwilligerservaring in Indonesië

Mijn oma kwam uit Indonesië, ik wilde het land zelf ontdekken. Maar ik wilde niet alleen een toerist zijn. Ik wilde ook ervaren hoe het was om met lokale mensen te leven en iets teruggeven aan het land door vrijwilligerswerk te doen. Ik koos ervoor om met AIESEC naar het buitenland te gaan omdat ik positieve ervaringen hoorde van andere mensen en ook de niet-commerciële instelling van de organisatie sprak me aan.

Mijn wortels leren kennen

Voordat mijn vrijwilligerservaring in de stad Solo begon, reisde ik naar Jakarta, Bali, Nusa Lembogan en Gili-T om Indonesië vanuit het toeristische perspectief te zien. Maar daarna was het tijd om het land door de ogen van de lokale bevolking te zien. Samen met Joana van AIESEC Portugal verbleef ik de eerste week van ons project in een gastgezin. Met hen vierden we het einde van de Ramadan en zagen we de hele omgeving van de stad Solo. Het gastgezin nam ons letterlijk overal mee naartoe, wat geweldig was! We zagen tempels, moskeeën, paleizen, watervallen, theevelden en proefden ook veel verschillende soorten lokaal eten. Naast het rondleiden gaf de familie ook uitleg over de traditionele manier van dansen, muziek en de traditionele kleding: Batik!

met materiaal van de vrijwilliger, Jennifer, in het buitenland in Indonesië. wandelen op het strand met haar staande in de zee

Door een week bij ons gastgezin door te brengen raakten we gewend aan de culturele verschillen, wat erg nuttig was tijdens het project. Door veel te vragen aan ons gastgezin leerden we snel over de lokale gebruiken en normen. Bijvoorbeeld hoe je je gepast kleedt, eet en zelfs hoe je op Indonesische wijze doucht en naar de wc gaat. De meeste dingen zijn totaal anders dan in Nederland, dus toen we op het project aankwamen wisten we hoe we de Indonesische levensstijl moesten leven voordat we vrijwilligerswerk gingen doen.

Mijn vrijwilligersproject in Indonesië

Voor de rest van ons AIESEC vrijwilligersavontuur verbleven we in Kampung Ingriss Solo. Zowel Joana als ik gaven Engelse les, 3 keer per dag. Twee keer per dag gaven we les aan het kinderkamp en één keer per dag aan de studenten die de intensieve cursus Engels deden. Het meisjeskamp viel onder mijn verantwoordelijkheid. We mochten zelf ideeën bedenken voor de lessen. Dus we probeerden allebei zo creatief mogelijk te zijn en de lessen informatief, maar leuk te maken. Naast gesprekken hebben we ook traditioneel Nederlands en Indonesisch eten gemaakt, samen muziek gemaakt en geschilderd.

Door de vele gesprekken met de plaatselijke bevolking heb ik als vrijwilliger bij dit project veel geleerd over hoe je dingen vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Bovendien heeft het me creatiever doen denken. Door elke dag andere lessen te bedenken leerde ik buiten de kaders te denken. Dit zal me in de toekomst helpen om de dingen door een andere bril te bekijken.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!