Mijn vrijwilligerservaring in Indonesië

Mijn oma kwam uit Indonesië, ik wilde het land zelf ontdekken. Maar ik wilde niet alleen een toerist zijn. Ik wilde ook ervaren hoe het was om met lokale mensen te leven en iets teruggeven aan het land door vrijwilligerswerk te doen. Ik koos ervoor om met AIESEC naar het buitenland te gaan omdat ik positieve ervaringen hoorde van andere mensen en ook de niet-commerciële instelling van de organisatie sprak me aan.

Mijn wortels leren kennen

Voordat mijn vrijwilligerservaring in de stad Solo begon, reisde ik naar Jakarta, Bali, Nusa Lembogan en Gili-T om Indonesië vanuit het toeristische perspectief te zien. Maar daarna was het tijd om het land door de ogen van de lokale bevolking te zien. Samen met Joana van AIESEC Portugal verbleef ik de eerste week van ons project in een gastgezin. Met hen vierden we het einde van de Ramadan en zagen we de hele omgeving van de stad Solo. Het gastgezin nam ons letterlijk overal mee naartoe, wat geweldig was! We zagen tempels, moskeeën, paleizen, watervallen, theevelden en proefden ook veel verschillende soorten lokaal eten. Naast het rondleiden gaf de familie ook uitleg over de traditionele manier van dansen, muziek en de traditionele kleding: Batik!

met materiaal van de vrijwilliger, Jennifer, in het buitenland in Indonesië. wandelen op het strand met haar staande in de zee

Door een week bij ons gastgezin door te brengen raakten we gewend aan de culturele verschillen, wat erg nuttig was tijdens het project. Door veel te vragen aan ons gastgezin leerden we snel over de lokale gebruiken en normen. Bijvoorbeeld hoe je je gepast kleedt, eet en zelfs hoe je op Indonesische wijze doucht en naar de wc gaat. De meeste dingen zijn totaal anders dan in Nederland, dus toen we op het project aankwamen wisten we hoe we de Indonesische levensstijl moesten leven voordat we vrijwilligerswerk gingen doen.

Mijn vrijwilligersproject in Indonesië

Voor de rest van ons AIESEC vrijwilligersavontuur verbleven we in Kampung Ingriss Solo. Zowel Joana als ik gaven Engelse les, 3 keer per dag. Twee keer per dag gaven we les aan het kinderkamp en één keer per dag aan de studenten die de intensieve cursus Engels deden. Het meisjeskamp viel onder mijn verantwoordelijkheid. We mochten zelf ideeën bedenken voor de lessen. Dus we probeerden allebei zo creatief mogelijk te zijn en de lessen informatief, maar leuk te maken. Naast gesprekken hebben we ook traditioneel Nederlands en Indonesisch eten gemaakt, samen muziek gemaakt en geschilderd.

Door de vele gesprekken met de plaatselijke bevolking heb ik als vrijwilliger bij dit project veel geleerd over hoe je dingen vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Bovendien heeft het me creatiever doen denken. Door elke dag andere lessen te bedenken leerde ik buiten de kaders te denken. Dit zal me in de toekomst helpen om de dingen door een andere bril te bekijken.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!