Mijn vrijwilligerservaring in Indonesië - AIESEC in Nederland

Mijn vrijwilligerservaring in Indonesië

Mijn oma kwam uit Indonesië, ik wilde het land zelf ontdekken. Maar ik wilde niet alleen een toerist zijn. Ik wilde ook ervaren hoe het was om met lokale mensen te leven en iets teruggeven aan het land door vrijwilligerswerk te doen. Ik koos ervoor om met AIESEC naar het buitenland te gaan omdat ik positieve ervaringen hoorde van andere mensen en ook de niet-commerciële instelling van de organisatie sprak me aan.

Mijn wortels leren kennen

Voordat mijn vrijwilligerservaring in de stad Solo begon, reisde ik naar Jakarta, Bali, Nusa Lembogan en Gili-T om Indonesië vanuit het toeristische perspectief te zien. Maar daarna was het tijd om het land door de ogen van de lokale bevolking te zien. Samen met Joana van AIESEC Portugal verbleef ik de eerste week van ons project in een gastgezin. Met hen vierden we het einde van de Ramadan en zagen we de hele omgeving van de stad Solo. Het gastgezin nam ons letterlijk overal mee naartoe, wat geweldig was! We zagen tempels, moskeeën, paleizen, watervallen, theevelden en proefden ook veel verschillende soorten lokaal eten. Naast het rondleiden gaf de familie ook uitleg over de traditionele manier van dansen, muziek en de traditionele kleding: Batik!

met materiaal van de vrijwilliger, Jennifer, in het buitenland in Indonesië. wandelen op het strand met haar staande in de zee

Door een week bij ons gastgezin door te brengen raakten we gewend aan de culturele verschillen, wat erg nuttig was tijdens het project. Door veel te vragen aan ons gastgezin leerden we snel over de lokale gebruiken en normen. Bijvoorbeeld hoe je je gepast kleedt, eet en zelfs hoe je op Indonesische wijze doucht en naar de wc gaat. De meeste dingen zijn totaal anders dan in Nederland, dus toen we op het project aankwamen wisten we hoe we de Indonesische levensstijl moesten leven voordat we vrijwilligerswerk gingen doen.

Mijn vrijwilligersproject in Indonesië

Voor de rest van ons AIESEC vrijwilligersavontuur verbleven we in Kampung Ingriss Solo. Zowel Joana als ik gaven Engelse les, 3 keer per dag. Twee keer per dag gaven we les aan het kinderkamp en één keer per dag aan de studenten die de intensieve cursus Engels deden. Het meisjeskamp viel onder mijn verantwoordelijkheid. We mochten zelf ideeën bedenken voor de lessen. Dus we probeerden allebei zo creatief mogelijk te zijn en de lessen informatief, maar leuk te maken. Naast gesprekken hebben we ook traditioneel Nederlands en Indonesisch eten gemaakt, samen muziek gemaakt en geschilderd.

Door de vele gesprekken met de plaatselijke bevolking heb ik als vrijwilliger bij dit project veel geleerd over hoe je dingen vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Bovendien heeft het me creatiever doen denken. Door elke dag andere lessen te bedenken leerde ik buiten de kaders te denken. Dit zal me in de toekomst helpen om de dingen door een andere bril te bekijken.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!