Mijn vrijwilligerservaring in Indonesië - AIESEC in Nederland

Mijn vrijwilligerservaring in Indonesië

Mijn oma kwam uit Indonesië, ik wilde het land zelf ontdekken. Maar ik wilde niet alleen een toerist zijn. Ik wilde ook ervaren hoe het was om met lokale mensen te leven en iets teruggeven aan het land door vrijwilligerswerk te doen. Ik koos ervoor om met AIESEC naar het buitenland te gaan omdat ik positieve ervaringen hoorde van andere mensen en ook de niet-commerciële instelling van de organisatie sprak me aan.

Mijn wortels leren kennen

Voordat mijn vrijwilligerservaring in de stad Solo begon, reisde ik naar Jakarta, Bali, Nusa Lembogan en Gili-T om Indonesië vanuit het toeristische perspectief te zien. Maar daarna was het tijd om het land door de ogen van de lokale bevolking te zien. Samen met Joana van AIESEC Portugal verbleef ik de eerste week van ons project in een gastgezin. Met hen vierden we het einde van de Ramadan en zagen we de hele omgeving van de stad Solo. Het gastgezin nam ons letterlijk overal mee naartoe, wat geweldig was! We zagen tempels, moskeeën, paleizen, watervallen, theevelden en proefden ook veel verschillende soorten lokaal eten. Naast het rondleiden gaf de familie ook uitleg over de traditionele manier van dansen, muziek en de traditionele kleding: Batik!

met materiaal van de vrijwilliger, Jennifer, in het buitenland in Indonesië. wandelen op het strand met haar staande in de zee

Door een week bij ons gastgezin door te brengen raakten we gewend aan de culturele verschillen, wat erg nuttig was tijdens het project. Door veel te vragen aan ons gastgezin leerden we snel over de lokale gebruiken en normen. Bijvoorbeeld hoe je je gepast kleedt, eet en zelfs hoe je op Indonesische wijze doucht en naar de wc gaat. De meeste dingen zijn totaal anders dan in Nederland, dus toen we op het project aankwamen wisten we hoe we de Indonesische levensstijl moesten leven voordat we vrijwilligerswerk gingen doen.

Mijn vrijwilligersproject in Indonesië

Voor de rest van ons AIESEC vrijwilligersavontuur verbleven we in Kampung Ingriss Solo. Zowel Joana als ik gaven Engelse les, 3 keer per dag. Twee keer per dag gaven we les aan het kinderkamp en één keer per dag aan de studenten die de intensieve cursus Engels deden. Het meisjeskamp viel onder mijn verantwoordelijkheid. We mochten zelf ideeën bedenken voor de lessen. Dus we probeerden allebei zo creatief mogelijk te zijn en de lessen informatief, maar leuk te maken. Naast gesprekken hebben we ook traditioneel Nederlands en Indonesisch eten gemaakt, samen muziek gemaakt en geschilderd.

Door de vele gesprekken met de plaatselijke bevolking heb ik als vrijwilliger bij dit project veel geleerd over hoe je dingen vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Bovendien heeft het me creatiever doen denken. Door elke dag andere lessen te bedenken leerde ik buiten de kaders te denken. Dit zal me in de toekomst helpen om de dingen door een andere bril te bekijken.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!