Mijn Ghana-ervaring - AIESEC in Nederland

Mijn ervaring in Ghana

Nadat ik mijn tweede jaar geneeskunde in Nederland had afgerond, had ik het gevoel dat ik ergens anders in de wereld meer wilde ervaren. Ik ben erg geïnteresseerd in tropische geneeskunde en Ghana was een van de landen die een medisch project in een tropische omgeving aanbood.

Een speciaal moment

Ik vond de afdeling Verloskunde en Gynaecologie altijd leuk en na een week waarnemen op de kraamafdeling mocht ik mijn eerste echo maken. Het zien van het hartje en het horen van de hartslag was heel bijzonder. Ik mocht veel dingen doen zolang ik het vroeg. Je moet initiatief tonen, maar dit gaf me de kans om dingen te doen die ik nog nooit eerder had gedaan.

Medicijnvrijwilliger in Ghana die in een ziekenhuis werkt met kinderen en hun moeders.

Een verandering aanbrengen

Naast het ziekenhuis bezocht ik met een vriendin uit Ghana ook een weeshuis voor lichamelijk gehandicapten. Ze had twee waslijnen meegenomen om hun natte kleren aan op te hangen. Het was geweldig om te zien dat ze die na een half uur al begonnen te gebruiken. Ik weet dat het geen groot ding is, maar voor hen is het een goede verandering dat hun kleren in de lucht drogen in plaats van op de vieze vloer.

Inspiratie voor de toekomst

Dit avontuur inspireerde me om nog meer en nog verder te reizen. Voor dit avontuur hield ik van het idee om mijn werk te doen terwijl ik de wereld rondreisde. Nu weet ik zeker dat dit is wat ik zou willen doen.

Vrijwilliger samen met een groep kinderen uit Ghana voor Ghanese huizen.

Lessen uit Ghana

Als ik naar een ander land ga reizen en iets nieuws ga beleven, heb ik de neiging me voor te stellen dat ik er al ben. Ik bedenk wat ik zou willen zien, welke gevoelens ik zal voelen en welke mensen ik zal ontmoeten. Maar in feite is het ALTIJD totaal anders gelopen dan ik had verwacht. Mijn advies aan jou is: laat jouw eigen ideeën over hoe het hele avontuur zal verlopen los. Probeer in plaats daarvan de situatie waarin je je bevindt te accepteren, maak er het beste van, ga uit jouw comfortzone en beleef het zo volledig mogelijk.

Vele malen maakten we gekke en onvoorstelbare dingen mee, die in onze thuislanden nooit mogelijk waren. Als we probeerden uit te leggen wat er zojuist gebeurd was, keken we elkaar aan en zeiden: '.... alleen in Ghana'.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!