Mijn eerste keer in Ghana - AIESEC in Nederland

Mijn eerste keer in Ghana

Toen ik het vliegveld uitliep, werd ik overweldigd door alle onbekende indrukken. Overal stonden mensen naar ons te kijken en naar ons te roepen. Toen Luc en ik eindelijk onze gids vonden, verwelkomde hij ons simpelweg met de tekst: "Hebben jullie al jouw geld?"

Vrijwilligerswerk in Ghana met aiesecOndanks de lange vlucht en de tijd (het was middernacht), Ik kon niet slapen tijdens de vier uur durende busrit naar huis. Ik vroeg me echt af waarom ik me voor deze ervaring had opgegeven en hoe ik van mijn tijd in Ghana zou gaan genieten. Na mijn eerste uren slaap in een echt bed in Ghana werden mijn zorgen minder. Onze huiseigenaar ontving me vriendelijk bij hem thuis en probeerde het me echt naar de zin te maken. Een paar uur later leidde hij ons rond, leerde ons trucjes en wat Ghanese woorden en nam ons mee naar zijn moeder voor de lunch.

Na deze ervaring begon ik steeds meer van dit avontuur te genieten. Vooral het ontdekken van een nieuw land en een cultuur die zo anders is dan de mijne. Ik heb geleerd dat de Ghanese mensen echt een van de vriendelijkste en eerlijkste mensen zijn die ik ooit heb ontmoet. Dit bleek uit de vele uitnodigingen voor spontane etentjes en uit het feit dat sommige vreemden voor ons opkwamen toen iemand ons probeerde op te lichten. De Ghanese cultuur verschilt echt van de mijne. Soms kreeg ik daardoor heimwee en wilde ik terug naar Nederland. Door al mijn ervaringen begon ik de cultuur en de manier van leven te begrijpen. Ik werd erg dankbaar dat ik met al mijn kansen in Nederland ben geboren. Maar ik ben ook verbaasd over hoe de Ghanezen met hun problemen omgaan en hoe ze altijd positief proberen te blijven.

Twee aiesec vrijwilligers in Ghana bij de Medicine projectHet gaf me ook wat inzicht in een heel andere cultuur en haar problemen en voordelen, en mijn eigen cultuur werd me duidelijker. Naast deze lessen heb ik ook genoten van mijn tijd in Ghana en de vele dingen die ik leuk vond aan het land. Van het drukke leven op straat, hun markten met prachtige stoffen. Dit alles terwijl de Ghanese muziek in de straten speelt. De lege stranden met kokosnoten, verse mango's en ananassen, olifanten en de verkopers op straat zijn slechts een fractie van wat ik mis.

Als ik terugkijk op mijn ervaring, ben ik zo blij dat ik deze kans heb aangegrepen. Ik heb veel over mezelf geleerd, maar nog meer over verschillende culturen. Ik ben erg blij dat ik nu weer terug ben in Nederland. Toch zijn er veel dingen waardoor ik terug wil naar Ghana en mijn vrienden daar.

Lotte in Ghana bij Medicine Project

Dit bericht is geschreven door Lotte. Lotte ging op uitwisseling met AIESEC. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!