Verandert het buitenland met AIESEC je echt? - AIESEC in Nederland

Verandert het naar het buitenland gaan met AIESEC je echt?

Verandert het naar het buitenland gaan met AIESEC je echt?

Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is omdat niet alleen elke uitwisseling maar ook elke persoon anders is. Afhankelijk van waarom je naar het buitenland wilt (vrijwilligerswerk, stage...), en jouw verwachtingen, heb je jouw je eigen AIESEC-ervaring.

Wat kun je verwachten?

Veel mensen gaan naar het buitenland, onder andere om een andere cultuur te ervaren. Dit doe je zeker tijdens een AIESEC project, aangezien je veel contact hebt met de lokale gemeenschap. Ik heb ook de kans gehad om een tijdje naar het buitenland te gaan, en het was een van de beste ervaringen die ik ooit heb gehad. Ik heb een semester in het buitenland gestudeerd aan de universiteit in Milaan,
Italië, wat in het begin erg spannend en eng was, maar een ongelooflijke leermogelijkheid. Ik moest wennen aan een andere cultuur, ontmoette zoveel mensen en moest in een andere taal communiceren.

Verwachtingen en stereotypen

Voordat ik naar Milaan kwam, had ik een aantal verwachtingen over de stad, de mensen en het land zelf. Sommige van deze verwachtingen waren waar, maar andere niet. Ik kreeg deze verwachtingen omdat andere mensen me dingen vertelden over de Italiaanse cultuur. Ook heb ik sommige dingen vooraf gelezen, en dan zijn er nog de romantische Italiaanse films die me een beeld gaven. Al met al had ik een groot stereotype gecreëerd. Bijna iedereen heeft een bepaald beeld over andere culturen, of die nu negatief of positief zijn. Typische voorbeelden zijn: Italianen en Fransen zijn de beste minnaars, Nederlanders vervoeren zich alleen per fiets, en alle Aziaten zijn goed in wiskunde.

Het hebben van stereotypen hoeft niet slecht te zijn: een voordeel kan zijn dat we daardoor snel op een situatie kunnen reageren omdat we al een beeld in ons hoofd hebben van die situatie. Meestal zijn stereotypen echter negatief geformuleerd. Een groot nadeel is dat we daardoor verschillen tussen individuen negeren en dus generalisaties maken.

Leer jouw eigen cultuur kennen

Het verkennen van een andere cultuur kan u helpen deze stereotypen uit de weg te ruimen of er een kern van waarheid in te vinden. Maar bovenal zal een verblijf in het buitenland u helpen uw eigen cultuur beter te erkennen en te waarderen: jouw . En misschien zelfs enige waarheid vinden in jouw eigen land-stereotype. Tijdens mijn verblijf in Italië kwam ik er zeker achter hoe Nederlands ik ben, ik begon na een week mijn fiets te missen en klaagde over efficiëntie (ja, het is een Nederlands ding). Je zou kunnen zeggen dat ik trots ben op mijn eigen cultuur, ook al weet ik dat die niet perfect is.
Dus, om de vraag te beantwoorden of naar het buitenland gaan je echt zal veranderen: Persoonlijk geloof ik niet dat je echt verandert, maar het kan je zeker helpen om jouw kijk op bepaalde dingen te veranderen.

als je wat ervaringsverhalen wilt weten: https: //www.aiesec.nl/blog/experience-stories/

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Lees hier meer over onze ervaringsverhalen.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!