Verandert het buitenland met AIESEC je echt? - AIESEC in Nederland

Verandert het naar het buitenland gaan met AIESEC je echt?

Verandert het naar het buitenland gaan met AIESEC je echt?

Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is omdat niet alleen elke uitwisseling maar ook elke persoon anders is. Afhankelijk van waarom je naar het buitenland wilt (vrijwilligerswerk, stage...), en jouw verwachtingen, heb je jouw je eigen AIESEC-ervaring.

Wat kun je verwachten?

Veel mensen gaan naar het buitenland, onder andere om een andere cultuur te ervaren. Dit doe je zeker tijdens een AIESEC project, aangezien je veel contact hebt met de lokale gemeenschap. Ik heb ook de kans gehad om een tijdje naar het buitenland te gaan, en het was een van de beste ervaringen die ik ooit heb gehad. Ik heb een semester in het buitenland gestudeerd aan de universiteit in Milaan,
Italië, wat in het begin erg spannend en eng was, maar een ongelooflijke leermogelijkheid. Ik moest wennen aan een andere cultuur, ontmoette zoveel mensen en moest in een andere taal communiceren.

Verwachtingen en stereotypen

Voordat ik naar Milaan kwam, had ik een aantal verwachtingen over de stad, de mensen en het land zelf. Sommige van deze verwachtingen waren waar, maar andere niet. Ik kreeg deze verwachtingen omdat andere mensen me dingen vertelden over de Italiaanse cultuur. Ook heb ik sommige dingen vooraf gelezen, en dan zijn er nog de romantische Italiaanse films die me een beeld gaven. Al met al had ik een groot stereotype gecreëerd. Bijna iedereen heeft een bepaald beeld over andere culturen, of die nu negatief of positief zijn. Typische voorbeelden zijn: Italianen en Fransen zijn de beste minnaars, Nederlanders vervoeren zich alleen per fiets, en alle Aziaten zijn goed in wiskunde.

Het hebben van stereotypen hoeft niet slecht te zijn: een voordeel kan zijn dat we daardoor snel op een situatie kunnen reageren omdat we al een beeld in ons hoofd hebben van die situatie. Meestal zijn stereotypen echter negatief geformuleerd. Een groot nadeel is dat we daardoor verschillen tussen individuen negeren en dus generalisaties maken.

Leer jouw eigen cultuur kennen

Het verkennen van een andere cultuur kan u helpen deze stereotypen uit de weg te ruimen of er een kern van waarheid in te vinden. Maar bovenal zal een verblijf in het buitenland u helpen uw eigen cultuur beter te erkennen en te waarderen: jouw . En misschien zelfs enige waarheid vinden in jouw eigen land-stereotype. Tijdens mijn verblijf in Italië kwam ik er zeker achter hoe Nederlands ik ben, ik begon na een week mijn fiets te missen en klaagde over efficiëntie (ja, het is een Nederlands ding). Je zou kunnen zeggen dat ik trots ben op mijn eigen cultuur, ook al weet ik dat die niet perfect is.
Dus, om de vraag te beantwoorden of naar het buitenland gaan je echt zal veranderen: Persoonlijk geloof ik niet dat je echt verandert, maar het kan je zeker helpen om jouw kijk op bepaalde dingen te veranderen.

als je wat ervaringsverhalen wilt weten: https: //www.aiesec.nl/blog/experience-stories/

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Lees hier meer over onze ervaringsverhalen.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!