Op bezoek bij de kinderen van het Aspiration Fund, Vietnam

De kinderen zien dat er mensen zijn die om hen geven en hen steunen.

Aankomst in Que Phong, Nghe An, Vietnam 

Tijdens mijn vrijwilligersproject in Vietnamhad ik de gelegenheid om een dorp te bezoeken waar 20 weeskinderen van Aspiration Fund leven. Aspiration Fund helpt weeskinderen naar school te gaan door hun de dagelijkse persoonlijke begeleiding te geven die ze nodig hebben. Thao (een vrijwilliger) en ik werden na een reis van 8 uur hartelijk ontvangen door de plaatselijke Aspiration-vrijwilligers in het district Que Phong in de provincie Nghe An. Dit dorp is het armste gebied waar Aspiration kinderen ondersteunt en het ligt in een bergachtig gebied dicht bij de grens van Laos.werken met kinderen in Vietnam

Toen we bij het dorp aankwamen, stonden een aantal kinderen ons op te wachten. Alle kinderen die ik heb ontmoet waren tussen de 9 en 13 jaar oud en hadden hun ouders niet meer bij zich. We brachten gedroogde ananas voor hen mee en ik deelde een aantal Engelse leesboeken uit. Thao was mijn tolk en zo kon ik iets over mezelf vertellen en hen vragen stellen.

Ik bezocht veel kleine, armoedige hutjes waarin de kinderen wonen. Onder hen waren twee broers die bij hun zieke grootmoeder wonen. Zij hebben de hut van de regering gekregen en leven in zeer slechte omstandigheden. Gelukkig kunnen de broertjes naar school en eten dankzij het Aspiration Fund, maar vaak is het probleem dat ze geen boeken en schriften kunnen kopen.

De kinderen van het Aspiratiefonds

Na het bezoek reden we door naar een dorp waar we werden verwelkomd door kinderen van het Aspiration-fonds met de mooiste glanzende ogen en de liefste lacht! In een vrij grote hut kwam een groot deel van het dorp samen. We lazen samen met de kinderen Engels en spraken over hun leven. Er gebeurde van alles in de hut, moeders gaven borstvoeding, kleine peuters speelden overal, kinderen plasten, en de oma's en opa's keken toe vanaf de zijkant.

vrijwilligerswerk in Vietnam voor het Aspirations FundDe verhalen van de kinderen waren ongelooflijk divers. Veel ouders zijn aan HIV gestorven omdat ze niet wisten hoe ze zich moesten beschermen. Ook is een aantal kinderen door hun ouders in de steek gelaten. Gelukkig is iedereen solidair met elkaar en zijn er vaak ooms, tantes of grootouders die proberen de oudertaak over te nemen.

Lucky Lan's verhaal

Veel kinderen wonen door de week in een kleine kamer met andere studenten in de buurt van de school. Vaak is de middelbare school te ver van hun huis en moeten ze daar verblijven. In de middag mocht ik een kijkje nemen in een van deze kamers, samen met een 13-jarig meisje genaamd Lan. Er waren ongeveer 10 kamers met 2, 3 of 4 kinderen in elke kamer. Elke kamer was slechts 6 m2en er was geen raam.

In het hete kamertje vertelde Lan dat ze geluk heeft dat haar broer en oom geld verdienen en dat ze dicht bij school woont. Ik hoorde van de vrijwilligers dat haar omstandigheden nog redelijk goed zijn in vergelijking met de rest. Ik kon het niet geloven toen ik zag hoe het kamertje eruit zag, maar blijkbaar komt dat omdat ze meer geld heeft om boeken en schriften te kopen in vergelijking met anderen. Toen we afscheid namen, gaf Lan me een knuffel en begon te huilen. Het was hartverscheurend en heel moeilijk om haar achter te laten.

Over liefde en tweede kansen in Vietnam

uitwisseling in vietnam met kinderenHet is onmogelijk om in woorden te beschrijven wat ik dit weekend heb meegemaakt, gezien en gevoeld tijdens mijn bezoek aan Aspiration Fund. Deze kinderen hebben vanaf hun geboorte al geen goede basis en geen toekomstperspectief. Het is zo oneerlijk dat ik zo gelukkig ben en zij moeten omgaan met zulke slechte omstandigheden. Toch werd ik overal zo liefdevol ontvangen en waren ze zo blij met mijn komst en hulp. De kinderen zien dat er mensen zijn die om hen geven en hen steunen. Dat is wat ze het meest nodig hebben; liefde, steun, zorg en motivatie.

Ik heb studenten ontmoet die dankzij Aspiration een tweede kans hebben gekregen. Nu studeren ze aan een universiteit of hebben ze al werk. Ik heb nu ook gezien waar deze kinderen vandaan komen, wat hun achtergrond is en hoe effectief het fonds van Aspiration is. De kinderen worden hun hele jeugd door Aspiration geholpen, waardoor ze echt een nieuw leven kunnen opbouwen en hun dromen kunnen verwezenlijken.

Ik ben zo ongelooflijk dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Een van de mooiste en meest bijzondere ervaringen in mijn leven.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!