Op bezoek bij de kinderen van het Aspiration Fund, Vietnam

Op bezoek bij de kinderen van het Aspiration Fund, Vietnam

De kinderen zien dat er mensen zijn die om hen geven en hen steunen.

Aankomst in Que Phong, Nghe An, Vietnam 

Tijdens mijn vrijwilligersproject in Vietnamhad ik de gelegenheid om een dorp te bezoeken waar 20 weeskinderen van Aspiration Fund leven. Aspiration Fund helpt weeskinderen naar school te gaan door hun de dagelijkse persoonlijke begeleiding te geven die ze nodig hebben. Thao (een vrijwilliger) en ik werden na een reis van 8 uur hartelijk ontvangen door de plaatselijke Aspiration-vrijwilligers in het district Que Phong in de provincie Nghe An. Dit dorp is het armste gebied waar Aspiration kinderen ondersteunt en het ligt in een bergachtig gebied dicht bij de grens van Laos.werken met kinderen in Vietnam

Toen we bij het dorp aankwamen, stonden een aantal kinderen ons op te wachten. Alle kinderen die ik heb ontmoet waren tussen de 9 en 13 jaar oud en hadden hun ouders niet meer bij zich. We brachten gedroogde ananas voor hen mee en ik deelde een aantal Engelse leesboeken uit. Thao was mijn tolk en zo kon ik iets over mezelf vertellen en hen vragen stellen.

Ik bezocht veel kleine, armoedige hutjes waarin de kinderen wonen. Onder hen waren twee broers die bij hun zieke grootmoeder wonen. Zij hebben de hut van de regering gekregen en leven in zeer slechte omstandigheden. Gelukkig kunnen de broertjes naar school en eten dankzij het Aspiration Fund, maar vaak is het probleem dat ze geen boeken en schriften kunnen kopen.

De kinderen van het Aspiratiefonds

Na het bezoek reden we door naar een dorp waar we werden verwelkomd door kinderen van het Aspiration-fonds met de mooiste glanzende ogen en de liefste lacht! In een vrij grote hut kwam een groot deel van het dorp samen. We lazen samen met de kinderen Engels en spraken over hun leven. Er gebeurde van alles in de hut, moeders gaven borstvoeding, kleine peuters speelden overal, kinderen plasten, en de oma's en opa's keken toe vanaf de zijkant.

vrijwilligerswerk in Vietnam voor het Aspirations FundDe verhalen van de kinderen waren ongelooflijk divers. Veel ouders zijn aan HIV gestorven omdat ze niet wisten hoe ze zich moesten beschermen. Ook is een aantal kinderen door hun ouders in de steek gelaten. Gelukkig is iedereen solidair met elkaar en zijn er vaak ooms, tantes of grootouders die proberen de oudertaak over te nemen.

Lucky Lan's verhaal

Veel kinderen wonen door de week in een kleine kamer met andere studenten in de buurt van de school. Vaak is de middelbare school te ver van hun huis en moeten ze daar verblijven. In de middag mocht ik een kijkje nemen in een van deze kamers, samen met een 13-jarig meisje genaamd Lan. Er waren ongeveer 10 kamers met 2, 3 of 4 kinderen in elke kamer. Elke kamer was slechts 6 m2en er was geen raam.

In het hete kamertje vertelde Lan dat ze geluk heeft dat haar broer en oom geld verdienen en dat ze dicht bij school woont. Ik hoorde van de vrijwilligers dat haar omstandigheden nog redelijk goed zijn in vergelijking met de rest. Ik kon het niet geloven toen ik zag hoe het kamertje eruit zag, maar blijkbaar komt dat omdat ze meer geld heeft om boeken en schriften te kopen in vergelijking met anderen. Toen we afscheid namen, gaf Lan me een knuffel en begon te huilen. Het was hartverscheurend en heel moeilijk om haar achter te laten.

Over liefde en tweede kansen in Vietnam

uitwisseling in vietnam met kinderenHet is onmogelijk om in woorden te beschrijven wat ik dit weekend heb meegemaakt, gezien en gevoeld tijdens mijn bezoek aan Aspiration Fund. Deze kinderen hebben vanaf hun geboorte al geen goede basis en geen toekomstperspectief. Het is zo oneerlijk dat ik zo gelukkig ben en zij moeten omgaan met zulke slechte omstandigheden. Toch werd ik overal zo liefdevol ontvangen en waren ze zo blij met mijn komst en hulp. De kinderen zien dat er mensen zijn die om hen geven en hen steunen. Dat is wat ze het meest nodig hebben; liefde, steun, zorg en motivatie.

Ik heb studenten ontmoet die dankzij Aspiration een tweede kans hebben gekregen. Nu studeren ze aan een universiteit of hebben ze al werk. Ik heb nu ook gezien waar deze kinderen vandaan komen, wat hun achtergrond is en hoe effectief het fonds van Aspiration is. De kinderen worden hun hele jeugd door Aspiration geholpen, waardoor ze echt een nieuw leven kunnen opbouwen en hun dromen kunnen verwezenlijken.

Ik ben zo ongelooflijk dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Een van de mooiste en meest bijzondere ervaringen in mijn leven.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!