Mijn ervaring in Ghana

In de zomer van 2019 heb ik deelgenomen aan de Medicine Project, georganiseerd door AIESEC. Ik kreeg de kans om 6 weken naar Ghana te gaan om de cultuur te ervaren en te werken in het ziekenhuis daar. Voordat ik vertrok had ik al contact met mensen van AIESEC in Ghana. Zij organiseerden mijn pick-up van het vliegveld en zorgden ervoor dat ik veilig bij het huis zou aankomen.

De accommodatie

De eerste dag dat ik in het huis kwam ervoer ik de cultuurschok waar iedereen het over heeft. Het toilet in het huis kon slechts af en toe doorspoelen. De douche was erg koud en er was weinig water. Er was geen koelkast en geen supermarkt in de buurt van het huis. Dus moest je dagelijks jouw eten halen bij lokale kleine winkeltjes. In de zomer deelden we het huis met ongeveer 25 mensen, wat erg druk was. Kortom, tijdens mijn eerste week moest ik echt aan alles wennen, maar na die week begon ik echt te genieten van mijn verblijf in het huis en het leren kennen van de cultuur en alle andere stagiaires in het huis.

Ik kwam zaterdag aan en maandag was mijn eerste officiële dag van het project in het ziekenhuis. Tijdens deze eerste dag werden we echter rondgeleid door een van de lokale AIESEC-leden. Dit was erg leuk om een idee te krijgen van de stad en hoe het openbaar vervoer werkt.

Werken in Ghana

De volgende dag gingen we naar het eerste ziekenhuis waar we... in de Medicine Project. Dit was de Bomso Kliniek, een kleine privé kliniek in Kumasi. Eerst bracht ik 2 dagen door werken in de apotheek en daarna een dag op de afdeling. Maar omdat Bomso Clinic klein was en er weinig patiënten waren, vroegen we of we de volgende week naar een ander ziekenhuis mochten. De volgende 3 weken mochten we naar Hart Hospital. Ook dit is een vrij klein ziekenhuis in vergelijking met die in Nederland. Hier hebben we gevolgd door dokter Obeng, een zeer aardige arts die altijd vragen stelde en ons opdrachten gaf om de specifieke gevallen beter te begrijpen. We were mogen ook sommige operaties bijwonen en procedures, zoals een keizersnede.

De laatste 2 weken bracht ik door in het academisch ziekenhuis, een heel groot ziekenhuis waar mensen uit heel Ghana naartoe gingen om behandeld te worden. Ik ging naar de pediatrische spoedafdeling en naar de moeder en baby afdeling. Die twee weken waren erg interessant. Ik mocht helpen met eenvoudige taken zoals het testen van de reflexen van de baby's. Verder ondersteunde ik de artsen bij het uitvoeren van specifieke procedures.

Leren voor het leven!

Al met al was mijn tijd in de verschillende ziekenhuizen in Ghana erg leerzaam wat betreft mijn begrip van de gezondheidszorg en de cultuur in een ontwikkelingsland. Hoewel het soms moeilijk was om echt te begrijpen wat er gebeurde vanwege een taalbarrière (veel mensen spreken de lokale taal Twi), was het echt interessant om te zien hoe artsen werken en om de verschillende ziekten te zien die ze hebben in landen als Ghana.

In het weekend hoefden we niet naar het ziekenhuis en konden we onze tijd besteden aan uitstapjes. We maakten een wandeling bij de watervallen, brachten een weekend door bij een prachtig meer, gingen naar een muziekfestival in Accra en bezochten de geschiedenis van de slavernij in Afrika in Cape Coast. Door die uitstapjes hebben we veel van de rest van Ghana kunnen zien buiten Kumasi en het ziekenhuis. Daarnaast zijn we tijdens een van de weekenden ook naar een kerkceremonie geweest. Religie is erg belangrijk in Afrika, dus het was erg leuk om dit mee te maken. De combinatie van het werk in het ziekenhuis, de weekendtrips en vooral de mogelijkheid om een echte indruk te krijgen van de cultuur in een Afrikaans land, zal ervoor zorgen dat ik deze ervaring nooit zal vergeten!

-Sabine-sabine en medicine project vrijwilligers verkennen GhanaSabine en andere vrijwilligers van de Medicine Project verkennen Ghana

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!