Mijn ervaring in Ghana - AIESEC in Nederland

Mijn ervaring in Ghana

In de zomer van 2019 heb ik deelgenomen aan de Medicine Project, georganiseerd door AIESEC. Ik kreeg de kans om 6 weken naar Ghana te gaan om de cultuur te ervaren en te werken in het ziekenhuis daar. Voordat ik vertrok had ik al contact met mensen van AIESEC in Ghana. Zij organiseerden mijn pick-up van het vliegveld en zorgden ervoor dat ik veilig bij het huis zou aankomen.

De accommodatie

De eerste dag dat ik in het huis kwam ervoer ik de cultuurschok waar iedereen het over heeft. Het toilet in het huis kon slechts af en toe doorspoelen. De douche was erg koud en er was weinig water. Er was geen koelkast en geen supermarkt in de buurt van het huis. Dus moest je dagelijks jouw eten halen bij lokale kleine winkeltjes. In de zomer deelden we het huis met ongeveer 25 mensen, wat erg druk was. Kortom, tijdens mijn eerste week moest ik echt aan alles wennen, maar na die week begon ik echt te genieten van mijn verblijf in het huis en het leren kennen van de cultuur en alle andere stagiaires in het huis.

Ik kwam zaterdag aan en maandag was mijn eerste officiële dag van het project in het ziekenhuis. Tijdens deze eerste dag werden we echter rondgeleid door een van de lokale AIESEC-leden. Dit was erg leuk om een idee te krijgen van de stad en hoe het openbaar vervoer werkt.

Werken in Ghana

De volgende dag gingen we naar het eerste ziekenhuis waar we... in de Medicine Project. Dit was de Bomso Kliniek, een kleine privé kliniek in Kumasi. Eerst bracht ik 2 dagen door werken in de apotheek en daarna een dag op de afdeling. Maar omdat Bomso Clinic klein was en er weinig patiënten waren, vroegen we of we de volgende week naar een ander ziekenhuis mochten. De volgende 3 weken mochten we naar Hart Hospital. Ook dit is een vrij klein ziekenhuis in vergelijking met die in Nederland. Hier hebben we gevolgd door dokter Obeng, een zeer aardige arts die altijd vragen stelde en ons opdrachten gaf om de specifieke gevallen beter te begrijpen. We were mogen ook sommige operaties bijwonen en procedures, zoals een keizersnede.

De laatste 2 weken bracht ik door in het academisch ziekenhuis, een heel groot ziekenhuis waar mensen uit heel Ghana naartoe gingen om behandeld te worden. Ik ging naar de pediatrische spoedafdeling en naar de moeder en baby afdeling. Die twee weken waren erg interessant. Ik mocht helpen met eenvoudige taken zoals het testen van de reflexen van de baby's. Verder ondersteunde ik de artsen bij het uitvoeren van specifieke procedures.

Leren voor het leven!

Al met al was mijn tijd in de verschillende ziekenhuizen in Ghana erg leerzaam wat betreft mijn begrip van de gezondheidszorg en de cultuur in een ontwikkelingsland. Hoewel het soms moeilijk was om echt te begrijpen wat er gebeurde vanwege een taalbarrière (veel mensen spreken de lokale taal Twi), was het echt interessant om te zien hoe artsen werken en om de verschillende ziekten te zien die ze hebben in landen als Ghana.

In het weekend hoefden we niet naar het ziekenhuis en konden we onze tijd besteden aan uitstapjes. We maakten een wandeling bij de watervallen, brachten een weekend door bij een prachtig meer, gingen naar een muziekfestival in Accra en bezochten de geschiedenis van de slavernij in Afrika in Cape Coast. Door die uitstapjes hebben we veel van de rest van Ghana kunnen zien buiten Kumasi en het ziekenhuis. Daarnaast zijn we tijdens een van de weekenden ook naar een kerkceremonie geweest. Religie is erg belangrijk in Afrika, dus het was erg leuk om dit mee te maken. De combinatie van het werk in het ziekenhuis, de weekendtrips en vooral de mogelijkheid om een echte indruk te krijgen van de cultuur in een Afrikaans land, zal ervoor zorgen dat ik deze ervaring nooit zal vergeten!

-Sabine-sabine en medicine project vrijwilligers verkennen GhanaSabine en andere vrijwilligers van de Medicine Project verkennen Ghana

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!