Mijn ervaring in Ghana - AIESEC in Nederland

Mijn ervaring in Ghana

In de zomer van 2019 heb ik deelgenomen aan de Medicine Project, georganiseerd door AIESEC. Ik kreeg de kans om 6 weken naar Ghana te gaan om de cultuur te ervaren en te werken in het ziekenhuis daar. Voordat ik vertrok had ik al contact met mensen van AIESEC in Ghana. Zij organiseerden mijn pick-up van het vliegveld en zorgden ervoor dat ik veilig bij het huis zou aankomen.

De accommodatie

De eerste dag dat ik in het huis kwam ervoer ik de cultuurschok waar iedereen het over heeft. Het toilet in het huis kon slechts af en toe doorspoelen. De douche was erg koud en er was weinig water. Er was geen koelkast en geen supermarkt in de buurt van het huis. Dus moest je dagelijks jouw eten halen bij lokale kleine winkeltjes. In de zomer deelden we het huis met ongeveer 25 mensen, wat erg druk was. Kortom, tijdens mijn eerste week moest ik echt aan alles wennen, maar na die week begon ik echt te genieten van mijn verblijf in het huis en het leren kennen van de cultuur en alle andere stagiaires in het huis.

Ik kwam zaterdag aan en maandag was mijn eerste officiële dag van het project in het ziekenhuis. Tijdens deze eerste dag werden we echter rondgeleid door een van de lokale AIESEC-leden. Dit was erg leuk om een idee te krijgen van de stad en hoe het openbaar vervoer werkt.

Werken in Ghana

De volgende dag gingen we naar het eerste ziekenhuis waar we... in de Medicine Project. Dit was de Bomso Kliniek, een kleine privé kliniek in Kumasi. Eerst bracht ik 2 dagen door werken in de apotheek en daarna een dag op de afdeling. Maar omdat Bomso Clinic klein was en er weinig patiënten waren, vroegen we of we de volgende week naar een ander ziekenhuis mochten. De volgende 3 weken mochten we naar Hart Hospital. Ook dit is een vrij klein ziekenhuis in vergelijking met die in Nederland. Hier hebben we gevolgd door dokter Obeng, een zeer aardige arts die altijd vragen stelde en ons opdrachten gaf om de specifieke gevallen beter te begrijpen. We were mogen ook sommige operaties bijwonen en procedures, zoals een keizersnede.

De laatste 2 weken bracht ik door in het academisch ziekenhuis, een heel groot ziekenhuis waar mensen uit heel Ghana naartoe gingen om behandeld te worden. Ik ging naar de pediatrische spoedafdeling en naar de moeder en baby afdeling. Die twee weken waren erg interessant. Ik mocht helpen met eenvoudige taken zoals het testen van de reflexen van de baby's. Verder ondersteunde ik de artsen bij het uitvoeren van specifieke procedures.

Leren voor het leven!

Al met al was mijn tijd in de verschillende ziekenhuizen in Ghana erg leerzaam wat betreft mijn begrip van de gezondheidszorg en de cultuur in een ontwikkelingsland. Hoewel het soms moeilijk was om echt te begrijpen wat er gebeurde vanwege een taalbarrière (veel mensen spreken de lokale taal Twi), was het echt interessant om te zien hoe artsen werken en om de verschillende ziekten te zien die ze hebben in landen als Ghana.

In het weekend hoefden we niet naar het ziekenhuis en konden we onze tijd besteden aan uitstapjes. We maakten een wandeling bij de watervallen, brachten een weekend door bij een prachtig meer, gingen naar een muziekfestival in Accra en bezochten de geschiedenis van de slavernij in Afrika in Cape Coast. Door die uitstapjes hebben we veel van de rest van Ghana kunnen zien buiten Kumasi en het ziekenhuis. Daarnaast zijn we tijdens een van de weekenden ook naar een kerkceremonie geweest. Religie is erg belangrijk in Afrika, dus het was erg leuk om dit mee te maken. De combinatie van het werk in het ziekenhuis, de weekendtrips en vooral de mogelijkheid om een echte indruk te krijgen van de cultuur in een Afrikaans land, zal ervoor zorgen dat ik deze ervaring nooit zal vergeten!

-Sabine-sabine en medicine project vrijwilligers verkennen GhanaSabine en andere vrijwilligers van de Medicine Project verkennen Ghana

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!