Hoe mijn cultuurschok veranderde in een geweldige ervaring - AIESEC in Nederland

Hoe mijn cultuurschok veranderde in een geweldige ervaring

6 weken geleden, toen ik nog thuis was, wist ik niet echt wat ik kon verwachten. Ik was opgewonden om naar Indonesië te gaan, maar ook erg nerveus.

Eerste indrukken

Toen kwam ik aan in Malang. Ik dacht dat ik culturele verschillen meemaakte: de drukke straten met alle motoren, iedereen die echt religieus is, het andere eten en natuurlijk de rubberen tijd. Ik wist niet, dat dit niets was vergeleken met wat mij te wachten stond. Dat de cultuur in Malang niet zoveel verschilt van mijn cultuur thuis. Ik begon me dat te realiseren toen ik aankwam in mijn dorp: Donomulyo, een kleine plaats op 2 uur afstand van Malang. Hier voelt het alsof je terug in de tijd reist. De mensen in Donomulyo zijn niet gewend om buitenlanders te zien, spreken geen Engels, hebben oude tradities, hebben geen WIFI en geen normale douches en toiletten... Ja, ik ervoer een grote cultuurschok in mijn eerste week. Eigenlijk werd alles nooit normaal voor mij. Elke dag was een nieuwe dag met nieuwe verrassingen en ik verveelde me hier nooit.


Onze vrijwilliger met andere deelnemers aan het programma in Indonesië

(Reizen door Indonesië met de andere vrijwilligers)

Mijn onderwijservaring

Tijdens het project gaf ik Engelse les aan een islamitische middelbare school. Het was de eerste keer dat ik les gaf aan een hele klas. Ze waren enthousiast over mijn aanwezigheid, maar ze waren ook erg bang om Engels te spreken. Ik ontdekte dat het verbeteren van hun Engels niet mijn doel was in deze 6 weken, maar het wegnemen van hun angst. Daarom moest ik manieren bedenken om hen te laten spreken, zonder dat het eng zou zijn. Het was echt een uitdaging, maar het gebruik van spelletjes en hen actiever maken hielp echt. Ik vond het leuk om de leerlingen les te geven en ik was echt blij te zien dat ze minder bang en meer gemotiveerd waren. Het was geweldig om mijn impact te zien, en ik voelde me echt speciaal toen de school een verjaardags- en afscheidsfeestje voor me organiseerde, iets wat ze nooit eerder deden voor andere AIESEC-vrijwilligers!


AIESEC vrijwilligers in Indonesië op hun project

(Het vieren van mijn verjaardag)

Mooi Indonesië

Naast het lesgeven deed ik veel activiteiten. Ik heb met andere AIESEC-vrijwilligers prachtige plekken op Java bezocht, zoals bergen, tempels en stranden. De tweede dag dat ik in Indonesië was, ging ik al naar het Bromo gebergte. Dit was een goede manier om alle anderen te leren kennen. Het was geweldig om al deze plaatsen te zien en om met de anderen om te gaan en al onze ervaringen te delen. Tijdens de week leerde de lokale bevolking me meer over hun cultuur door me mee te nemen naar concerten, parades en dansen.


Kleurrijke dansers in de straten van Indonesië

(Indonesische dansen op straat)

Het was het engste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan, maar het was het zo waard. Helemaal alleen naar de andere kant van de wereld gaan, meer leren over andere culturen en mijn vaardigheden ontwikkelen. Ik heb echt geleerd om alles wat ik thuis heb te waarderen. En ik zal dit avontuur nooit vergeten!

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!