Hoe mijn cultuurschok veranderde in een geweldige ervaring - AIESEC in Nederland

Hoe mijn cultuurschok veranderde in een geweldige ervaring

6 weken geleden, toen ik nog thuis was, wist ik niet echt wat ik kon verwachten. Ik was opgewonden om naar Indonesië te gaan, maar ook erg nerveus.

Eerste indrukken

Toen kwam ik aan in Malang. Ik dacht dat ik culturele verschillen meemaakte: de drukke straten met alle motoren, iedereen die echt religieus is, het andere eten en natuurlijk de rubberen tijd. Ik wist niet, dat dit niets was vergeleken met wat mij te wachten stond. Dat de cultuur in Malang niet zoveel verschilt van mijn cultuur thuis. Ik begon me dat te realiseren toen ik aankwam in mijn dorp: Donomulyo, een kleine plaats op 2 uur afstand van Malang. Hier voelt het alsof je terug in de tijd reist. De mensen in Donomulyo zijn niet gewend om buitenlanders te zien, spreken geen Engels, hebben oude tradities, hebben geen WIFI en geen normale douches en toiletten... Ja, ik ervoer een grote cultuurschok in mijn eerste week. Eigenlijk werd alles nooit normaal voor mij. Elke dag was een nieuwe dag met nieuwe verrassingen en ik verveelde me hier nooit.


Onze vrijwilliger met andere deelnemers aan het programma in Indonesië

(Reizen door Indonesië met de andere vrijwilligers)

Mijn onderwijservaring

Tijdens het project gaf ik Engelse les aan een islamitische middelbare school. Het was de eerste keer dat ik les gaf aan een hele klas. Ze waren enthousiast over mijn aanwezigheid, maar ze waren ook erg bang om Engels te spreken. Ik ontdekte dat het verbeteren van hun Engels niet mijn doel was in deze 6 weken, maar het wegnemen van hun angst. Daarom moest ik manieren bedenken om hen te laten spreken, zonder dat het eng zou zijn. Het was echt een uitdaging, maar het gebruik van spelletjes en hen actiever maken hielp echt. Ik vond het leuk om de leerlingen les te geven en ik was echt blij te zien dat ze minder bang en meer gemotiveerd waren. Het was geweldig om mijn impact te zien, en ik voelde me echt speciaal toen de school een verjaardags- en afscheidsfeestje voor me organiseerde, iets wat ze nooit eerder deden voor andere AIESEC-vrijwilligers!


AIESEC vrijwilligers in Indonesië op hun project

(Het vieren van mijn verjaardag)

Mooi Indonesië

Naast het lesgeven deed ik veel activiteiten. Ik heb met andere AIESEC-vrijwilligers prachtige plekken op Java bezocht, zoals bergen, tempels en stranden. De tweede dag dat ik in Indonesië was, ging ik al naar het Bromo gebergte. Dit was een goede manier om alle anderen te leren kennen. Het was geweldig om al deze plaatsen te zien en om met de anderen om te gaan en al onze ervaringen te delen. Tijdens de week leerde de lokale bevolking me meer over hun cultuur door me mee te nemen naar concerten, parades en dansen.


Kleurrijke dansers in de straten van Indonesië

(Indonesische dansen op straat)

Het was het engste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan, maar het was het zo waard. Helemaal alleen naar de andere kant van de wereld gaan, meer leren over andere culturen en mijn vaardigheden ontwikkelen. Ik heb echt geleerd om alles wat ik thuis heb te waarderen. En ik zal dit avontuur nooit vergeten!

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!