Onderwijs Simon - AIESEC in Nederland

Onderwijs aan Simon

Een paar jaar geleden vroeg mijn moeder mij of ik Simon, een jongen die aan de overkant woont, bijles wilde geven. Zijn moeder had mij benaderd omdat dit jongetje dat jaar alleen al 6 verschillende bijlesgevers had gehad, maar geen van hen kon hem wiskunde uitleggen. Nieuwsgierig naar waarom dat was, beloofde ik hem te helpen en stapte buiten mijn comfortzone.

De volgende week belde ik bij hem aan, niet wetende wat ik kon verwachten. Zijn overenthousiaste moeder opende de deur. Toen we binnenkwamen, waarschuwde ze me dat Simon misschien niet erg open was en een beetje traag omdat hij zowel zwaar autistisch en dyslectisch. Ze beloofde me wel dat hij ongelooflijk leergierig en dat, behalve wiskunde, al zijn lessen goed gingen. Maar als hij dit jaar weer zou zakken voor wiskunde, zou hij naar het speciaal onderwijs moeten. De wanhoop in zijn moeders ogen toen ze me dit vertelde was hartverscheurend. Dus ging ik naar zijn kamer en we begonnen met de les. Ik vroeg Simon over welke hoofdstukken de les moest gaan. In plaats van te antwoorden, sloeg hij het boek open en wees naar hoofdstuk 11.

Dat hele uur zei hij geen enkel woord en keek me niet één keer aan. Na afloop bedankte ik zijn moeder en ging met een zwaar gemoed naar huis.Een kleine 10 minuten later ging de deurbel: het was Simons moeder, huilend van geluk. Ze gaf me een dikke knuffel en vertelde me dat voor het eerst in zijn leven iemand haar zoon als een normaal mens behandelde. Ik zal nooit de dankbaarheid in haar ogen op dat moment vergeten. Tijdens de bijlessen die volgden, begon hij langzaamaan steeds meer tegen me te praten en tegen het einde hadden we zelfs volledige gesprekken. Twee jaar later studeerde hij af. Zelfs voor wiskunde.

Ik moest aan dit verhaal denken toen ik het project RiseUp Tunisia vond over het werken met kinderen met autisme. Hier heb je de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op jouw eigen 'Simon'. Zo kun je ervoor zorgen dat de kinderen die je lesgeeft, ondanks zijn of haar achterstand, toch hun eigen manier kunnen vinden om de dingen te begrijpen die wij als vanzelfsprekend beschouwen. En u kunt een stap zetten buiten jouw comfort zone.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!