Hoe een ambitie om de kloof te overbruggen heeft geleid tot 14 jaar uitwisseling met de Arabische wereld

Hoe een ambitie om de kloof te overbruggen heeft geleid tot 14 jaar uitwisseling met de Arabische wereld

In 2007 besloot een groep AIESECers uit Groningen de Nour Project op te richten. 14 jaar later bestaat de Nour Project nog steeds. De Nour Project is een product van AIESEC dat een brug wil slaan tussen Europese en Arabische culturen. Deelnemers aan de Nour Project gaan 6 weken op uitwisseling naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika waar ze zich onderdompelen in een nieuwe cultuur. Als ze terugkomen van de uitwisseling, delen ze hun nieuw verworven inzichten over de MENA-regio op een creatieve manier. Vaak door middel van een kookboek of een kort verhaal. Op deze manier wil Nour Project het interculturele begrip tussen Europese en Arabische culturen bevorderen om discriminatie een halt toe te roepen.

Uitwisseling naar de arabische wereld

De oorsprong van de Nour Project

Laten we teruggaan in de tijd naar de oprichting van Nour Project . Het waren de jaren na 9/11 en de dood van Pim Fortuyn en Theo van Gogh. De oprichters van de Nour Project merkten dat de spanningen tussen de Westerse en Arabische wereld toenamen.


Een groep AIESECers uit Groningen voelde zich gesterkt om iets aan deze kwestie te doen. Voor een van de medeoprichters van de Nour Project was deze periode extra heftig omdat hij vanwege zijn Marokkaanse achternaam werd geconfronteerd met negatieve stereotypen tegen Arabieren. Het werd niet alleen zijn persoonlijke missie om discriminatie van Arabische culturen een halt toe te roepen. Deze AIESECers begonnen de uitwisseling tussen Nederlandse studenten en studenten uit de MENA-regio te vergemakkelijken. Dit alles met het doel om wederzijds cultureel begrip te bevorderen. Het was een groot succes! Het eerste jaar dat de Nour Project werd opgezet, meldden zich 100 studenten aan, hoewel er slechts 15 plaatsen waren.

 

workshop over uitwisseling naar de arabische wereld en hoe de kloof te overbruggen

Overbrug de kloof 14 jaar later

Fast forward naar 2021, 14 jaar na de oprichting van de Nour Project. Dit jaar nam ik contact op met een van de medeoprichters van de Nour Project, omdat ik meer wilde weten over de geschiedenis van het product dat ik beheer. Hij vertelde me dat hij nooit had verwacht dat de Nour Project zo lang zou bestaan.


"Toen ik na enkele jaren weer in contact kwam met AIESEC merkte ik dat de Nour Project groot was geworden. Ik heb meteen mijn teamleden van het oorspronkelijke Nour-team gebeld om hen dat te laten weten". We waren het erover eens dat, ook al zijn het uiterlijk en de vorm van de Nour Project in de loop der jaren veranderd, de essentie hetzelfde blijft. Ondanks de COVID-19 pandemie, 14 verschillende Nour-teams die het project in de loop der jaren hebben beheerd en veranderingen in wat het product inhoudt, heeft de Nour Project nog steeds tot doel de kloof tussen Europese en Arabische culturen te overbruggen.


Zolang er Nederlandse studenten zijn die gepassioneerd zijn om meer te leren over de MENA-regio en om intercultureel begrip te stimuleren, zal de erfenis van deze oprichters voortleven.

 

aiesec uitwisseling om de kloof te helpen overbruggen

 


Ik ben Tessa Koorevaar, 21 jaar oud en ik ben momenteel het hoofd van de Nour Project. Maar ik ben ook een enorme Nour nerd. Ik ben zelf op Nour Project geweest, dit is mijn tweede jaar in het Nour Team en ik ben super geïnteresseerd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze blogpost is voor mij een excuus om mijn nerdy zelf te zijn en in de geschiedenis van Nour te duiken. Ik hoop dat deze blogpost ook bij jou wat passie voor Nour opwekt!

Meer lezen
Briljant of onethisch? Op nudging

Briljant of onethisch? Op nudging

Bent u ooit een kleine zin tegengekomen in supermarkten, hotels of een andere openbare plaats die u deed veranderen jouw gedrag? Sommige kansen zijn zo ontworpen dat je niet eens merkt dat je jouw gedrag hebt veranderd. Deze veranderingen zijn dan een "duwtje in de rug". Een wat?

Mijn tijd in São Paolo, Brazilië

Mijn tijd in São Paolo, Brazilië

Een levensveranderende ervaring begon voor mij in januari 2020. Ik liet alle angst en twijfels achter me en zei Ja tegen een avontuur, mijlenver weg van Nederland. Ik bracht 2 geweldige maanden door in São Paulo, Brazilië, die ik alleen maar kan omschrijven als "onvergetelijk". Mijn belangrijkste...

Detective Dave

Detective Dave

Iemand, alsjeblieft, bel 112! De telefoon gaat op het politiebureau. Rechercheur Dave neemt de telefoon op en hem wordt verteld dat hij naar een bureau aan de Warandelaan 2 in Tilburg moet komen. Na een snelle rit komt hij aan en wordt hij geïnformeerd over het gepleegde misdrijf. Blijkbaar heeft een man...

Viel Spaß in Graz, Oostenrijk!

Viel Spaß in Graz, Oostenrijk!

Een Oostenrijks avontuur Mijn AIESEC-ervaring, een stage bij een startupbedrijf in de stad Graz in het zuidoosten van Oostenrijk, begon met de langste Flixbusrit die ik ooit had gemaakt. Terwijl ik in de bus zat, had ik alle tijd om me voor te stellen hoe mijn ervaring zou gaan...

SDG 17 - Partnerschap voor de doelstellingen

SDG 17 - Partnerschap voor de doelstellingen

De beste partnerschappen zijn niet afhankelijk van een louter gemeenschappelijk doel, maar van een gedeeld pad van gelijkheid, verlangen en een niet geringe hoeveelheid passie. Net zo belangrijk Dat klopt, deze tweede blog in de SDG-serie gaat over SDG 17 - Partnerschap voor de doelen. Voor mij is deze SDG...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!