Hoe een ambitie om de kloof te overbruggen heeft geleid tot 14 jaar uitwisseling met de Arabische wereld

Hoe een ambitie om de kloof te overbruggen heeft geleid tot 14 jaar uitwisseling met de Arabische wereld

In 2007 besloot een groep AIESECers uit Groningen de Nour Project op te richten. 14 jaar later bestaat de Nour Project nog steeds. De Nour Project is een product van AIESEC dat een brug wil slaan tussen Europese en Arabische culturen. Deelnemers aan de Nour Project gaan 6 weken op uitwisseling naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika waar ze zich onderdompelen in een nieuwe cultuur. Als ze terugkomen van de uitwisseling, delen ze hun nieuw verworven inzichten over de MENA-regio op een creatieve manier. Vaak door middel van een kookboek of een kort verhaal. Op deze manier wil Nour Project het interculturele begrip tussen Europese en Arabische culturen bevorderen om discriminatie een halt toe te roepen.

Uitwisseling naar de arabische wereld

De oorsprong van de Nour Project

Laten we teruggaan in de tijd naar de oprichting van Nour Project . Het waren de jaren na 9/11 en de dood van Pim Fortuyn en Theo van Gogh. De oprichters van de Nour Project merkten dat de spanningen tussen de Westerse en Arabische wereld toenamen.


Een groep AIESECers uit Groningen voelde zich gesterkt om iets aan deze kwestie te doen. Voor een van de medeoprichters van de Nour Project was deze periode extra heftig omdat hij vanwege zijn Marokkaanse achternaam werd geconfronteerd met negatieve stereotypen tegen Arabieren. Het werd niet alleen zijn persoonlijke missie om discriminatie van Arabische culturen een halt toe te roepen. Deze AIESECers begonnen de uitwisseling tussen Nederlandse studenten en studenten uit de MENA-regio te vergemakkelijken. Dit alles met het doel om wederzijds cultureel begrip te bevorderen. Het was een groot succes! Het eerste jaar dat de Nour Project werd opgezet, meldden zich 100 studenten aan, hoewel er slechts 15 plaatsen waren.

 

workshop over uitwisseling naar de arabische wereld en hoe de kloof te overbruggen

Overbrug de kloof 14 jaar later

Fast forward naar 2021, 14 jaar na de oprichting van de Nour Project. Dit jaar nam ik contact op met een van de medeoprichters van de Nour Project, omdat ik meer wilde weten over de geschiedenis van het product dat ik beheer. Hij vertelde me dat hij nooit had verwacht dat de Nour Project zo lang zou bestaan.


"Toen ik na enkele jaren weer in contact kwam met AIESEC merkte ik dat de Nour Project groot was geworden. Ik heb meteen mijn teamleden van het oorspronkelijke Nour-team gebeld om hen dat te laten weten". We waren het erover eens dat, ook al zijn het uiterlijk en de vorm van de Nour Project in de loop der jaren veranderd, de essentie hetzelfde blijft. Ondanks de COVID-19 pandemie, 14 verschillende Nour-teams die het project in de loop der jaren hebben beheerd en veranderingen in wat het product inhoudt, heeft de Nour Project nog steeds tot doel de kloof tussen Europese en Arabische culturen te overbruggen.


Zolang er Nederlandse studenten zijn die gepassioneerd zijn om meer te leren over de MENA-regio en om intercultureel begrip te stimuleren, zal de erfenis van deze oprichters voortleven.

 

aiesec uitwisseling om de kloof te helpen overbruggen

 


Ik ben Tessa Koorevaar, 21 jaar oud en ik ben momenteel het hoofd van de Nour Project. Maar ik ben ook een enorme Nour nerd. Ik ben zelf op Nour Project geweest, dit is mijn tweede jaar in het Nour Team en ik ben super geïnteresseerd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze blogpost is voor mij een excuus om mijn nerdy zelf te zijn en in de geschiedenis van Nour te duiken. Ik hoop dat deze blogpost ook bij jou wat passie voor Nour opwekt!

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!