Hoe een ambitie om de kloof te overbruggen heeft geleid tot 14 jaar uitwisseling met de Arabische wereld

Hoe een ambitie om de kloof te overbruggen heeft geleid tot 14 jaar uitwisseling met de Arabische wereld

In 2007 besloot een groep AIESECers uit Groningen de Nour Project op te richten. 14 jaar later bestaat de Nour Project nog steeds. De Nour Project is een product van AIESEC dat een brug wil slaan tussen Europese en Arabische culturen. Deelnemers aan de Nour Project gaan 6 weken op uitwisseling naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika waar ze zich onderdompelen in een nieuwe cultuur. Als ze terugkomen van de uitwisseling, delen ze hun nieuw verworven inzichten over de MENA-regio op een creatieve manier. Vaak door middel van een kookboek of een kort verhaal. Op deze manier wil Nour Project het interculturele begrip tussen Europese en Arabische culturen bevorderen om discriminatie een halt toe te roepen.

Uitwisseling naar de arabische wereld

De oorsprong van de Nour Project

Laten we teruggaan in de tijd naar de oprichting van Nour Project . Het waren de jaren na 9/11 en de dood van Pim Fortuyn en Theo van Gogh. De oprichters van de Nour Project merkten dat de spanningen tussen de Westerse en Arabische wereld toenamen.


Een groep AIESECers uit Groningen voelde zich gesterkt om iets aan deze kwestie te doen. Voor een van de medeoprichters van de Nour Project was deze periode extra heftig omdat hij vanwege zijn Marokkaanse achternaam werd geconfronteerd met negatieve stereotypen tegen Arabieren. Het werd niet alleen zijn persoonlijke missie om discriminatie van Arabische culturen een halt toe te roepen. Deze AIESECers begonnen de uitwisseling tussen Nederlandse studenten en studenten uit de MENA-regio te vergemakkelijken. Dit alles met het doel om wederzijds cultureel begrip te bevorderen. Het was een groot succes! Het eerste jaar dat de Nour Project werd opgezet, meldden zich 100 studenten aan, hoewel er slechts 15 plaatsen waren.

 

workshop over uitwisseling naar de arabische wereld en hoe de kloof te overbruggen

Overbrug de kloof 14 jaar later

Fast forward naar 2021, 14 jaar na de oprichting van de Nour Project. Dit jaar nam ik contact op met een van de medeoprichters van de Nour Project, omdat ik meer wilde weten over de geschiedenis van het product dat ik beheer. Hij vertelde me dat hij nooit had verwacht dat de Nour Project zo lang zou bestaan.


"Toen ik na enkele jaren weer in contact kwam met AIESEC merkte ik dat de Nour Project groot was geworden. Ik heb meteen mijn teamleden van het oorspronkelijke Nour-team gebeld om hen dat te laten weten". We waren het erover eens dat, ook al zijn het uiterlijk en de vorm van de Nour Project in de loop der jaren veranderd, de essentie hetzelfde blijft. Ondanks de COVID-19 pandemie, 14 verschillende Nour-teams die het project in de loop der jaren hebben beheerd en veranderingen in wat het product inhoudt, heeft de Nour Project nog steeds tot doel de kloof tussen Europese en Arabische culturen te overbruggen.


Zolang er Nederlandse studenten zijn die gepassioneerd zijn om meer te leren over de MENA-regio en om intercultureel begrip te stimuleren, zal de erfenis van deze oprichters voortleven.

 

aiesec uitwisseling om de kloof te helpen overbruggen

 


Ik ben Tessa Koorevaar, 21 jaar oud en ik ben momenteel het hoofd van de Nour Project. Maar ik ben ook een enorme Nour nerd. Ik ben zelf op Nour Project geweest, dit is mijn tweede jaar in het Nour Team en ik ben super geïnteresseerd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze blogpost is voor mij een excuus om mijn nerdy zelf te zijn en in de geschiedenis van Nour te duiken. Ik hoop dat deze blogpost ook bij jou wat passie voor Nour opwekt!

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!