Het gaat niet alleen om jou - AIESEC in Nederland

Het gaat niet alleen om jou.

Wanneer je lid wordt van AIESEC of meegaat op een AIESEC-project, hoor je veel over de leiderschapskwaliteiten, kortweg LDQ's. AIESEC gebruikt vier LDQ's om mensen te leren bewuster met zichzelf en hun omgeving om te gaan. Een van de vier LDQ's heet wereldburgerschap. Hoewel er veel interpretaties zijn van een wereldburger, kan de essentie worden omschreven als iemand die zich bewust is van en inzicht heeft in de wijdere wereld en zijn plaats daarin. Zij spelen een actieve rol in hun gemeenschap en werken samen met anderen om onze planeet gelijkwaardiger, eerlijker en duurzamer te maken.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Deze uitleg klinkt misschien wat ambitieus en misschien wat ver gezocht. Ik denk echter dat iemand, voordat hij een dergelijke actieve rol in de gemeenschap kan spelen, er eerst voor moet zorgen dat hij het eerste deel van de definitie omarmt. Voor mij komt dit neer op iemand die in staat is om begrijpen en respecteren andere culturen dan hun eigen. Dit is in werkelijkheid bijzonder moeilijk. Sommige delen van iemands cultuur kunnen zeer strijdig zijn met jouw eigen geloof en cultuur.

Je hebt misschien het "geluk" dat je in Nederland bent geboren, in een bepaald gezin, met jouw eigen geloof en gewoonten, en bovendien jouw eigen voordelen. Door deze omstandigheden is het heel gemakkelijk om begrip op te brengen voor iemand anders die in een soortgelijke omgeving is opgevoed. Op zijn beurt kan het heel moeilijk zijn je te verplaatsen in iemand die in een andere God gelooft, een andere familieband heeft, of misschien zelfs andere rechten heeft in zijn land van herkomst. Wanneer je je in zulk gezelschap bevindt, probeer dan een wereldburger en respect tonen voor de ander. Als je eenmaal in staat bent andere culturen te respecteren en te begrijpen, is de basis gelegd voor het kunnen samenwerken met verschillende soorten mensen.

Waarom zou iedereen een wereldburger moeten zijn?

Veel conflicten in de wereld ontstaan omdat veel mensen elkaar niet begrijpen. Maar hoe meer mensen de wereld begrijpen, hoe groter de kans is dat mensen succesvol kunnen samenwerken, en uiteindelijk een actieve rol kunnen spelen bij het veranderen van de wereld in zijn ideale versie. We leven allemaal in een zeer onderling verbonden en onderling afhankelijke wereld. Dit betekent dat we niet zonder begrip voor anderen kunnen. Daarnaast hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om van onze wereld een betere plek te maken, en dat kan alleen als iedereen bewust en respectvol omgaat met diversiteit.

Wat kun je doen om een wereldburger te worden burger te worden?

Dit is een heel goede vraag, en het is niet eenvoudig. Voor mij komt het weer neer op het begrijpen van andere mensen. Het eerste wat je kunt doen is jezelf trainen in begrip. Probeer minder veroordelend te zijn, en begin na te denken over waarom mensen handelen zoals ze doen.

De tweede stap die je kunt nemen is actief de wereld verkennen. Natuurlijk kun je lezen over culturen en het nieuws bekijken. Maar als je eenmaal daadwerkelijk een andere cultuur hebt ervaren, wordt het een stuk gemakkelijker om die te begrijpen.

Ten derde, probeer klein te beginnen met actievoeren in jouw gemeenschap. Je hoeft geen grote inzamelingsacties te organiseren om een echte wereldburger te zijn. Je helpt de wereld al door aardig te zijn en te helpen met kleine dingen in jouw eigen omgeving. Zodra je er klaar voor bent, kun je altijd grotere projecten op je nemen.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn ervaring in Ghana

Mijn ervaring in Ghana

In de zomer van 2019 heb ik deelgenomen aan de Medicine Project, georganiseerd door AIESEC. Ik kreeg de kans om 6 weken naar Ghana te gaan om de cultuur te ervaren en te werken in het ziekenhuis daar. Voordat ik vertrok had ik al contact met mensen van AIESEC in Ghana. Zij...

Briljant of onethisch? Op nudging

Briljant of onethisch? Op nudging

Bent u ooit een kleine zin tegengekomen in supermarkten, hotels of een andere openbare plaats die u deed veranderen jouw gedrag? Sommige kansen zijn zo ontworpen dat je niet eens merkt dat je jouw gedrag hebt veranderd. Deze veranderingen zijn dan een "duwtje in de rug". Een wat?

Mijn tijd in São Paolo, Brazilië

Mijn tijd in São Paolo, Brazilië

Een levensveranderende ervaring begon voor mij in januari 2020. Ik liet alle angst en twijfels achter me en zei Ja tegen een avontuur, mijlenver weg van Nederland. Ik bracht 2 geweldige maanden door in São Paulo, Brazilië, die ik alleen maar kan omschrijven als "onvergetelijk". Mijn belangrijkste...

Detective Dave

Detective Dave

Iemand, alsjeblieft, bel 112! De telefoon gaat op het politiebureau. Rechercheur Dave neemt de telefoon op en hem wordt verteld dat hij naar een bureau aan de Warandelaan 2 in Tilburg moet komen. Na een snelle rit komt hij aan en wordt hij geïnformeerd over het gepleegde misdrijf. Blijkbaar heeft een man...

Viel Spaß in Graz, Oostenrijk!

Viel Spaß in Graz, Oostenrijk!

Een Oostenrijks avontuur Mijn AIESEC-ervaring, een stage bij een startupbedrijf in de stad Graz in het zuidoosten van Oostenrijk, begon met de langste Flixbusrit die ik ooit had gemaakt. Terwijl ik in de bus zat, had ik alle tijd om me voor te stellen hoe mijn ervaring zou gaan...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!