De grootste les ter wereld - AIESEC in Nederland

De grootste les ter wereld

Op 13 maart gaven meer dan 150 AIESEC-leden in heel Nederland workshops over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen aan Nederlandse middelbare scholieren als onderdeel van het initiatief 'World's Largest Lesson' (WLL). We bezochten 125 verschillende schoolklassen en spraken met meer dan 2000 leerlingen.

Via deze workshops willen we de Nederlandse jeugd leren over de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Maar ook over hoe we in ons dagelijks leven een bijdrage kunnen leveren aan deze doelen. Zo zullen de leerlingen nadenken over welke veranderingen zij kunnen doorvoeren om de wereld ten goede te veranderen. Zoals korter douchen, minder vlees eten, deelnemen aan een Women's March en maandelijks doneren aan goede doelen.

Volgens Daley van de Sande, voormalig voorzitter van AIESEC in Nederland, zijn initiatieven als de Grootste Les ter Wereld belangrijk omdat "wij als AIESEC de wereld stukje bij beetje willen veranderen door de jeugd te ontwikkelen".

WLL om leiderschap te stimuleren

AIESEC is de grootste door jongeren geleide organisatie ter wereld. Wij zien leiderschap onder jongeren als een fundamentele oplossing voor de problemen waar we momenteel als mondiale samenleving mee te maken hebben. Wij willen jongeren helpen hun volledige potentieel te ontwikkelen. Daarom willen we Nederlandse middelbare scholieren in staat stellen hun eigen toekomst vorm te geven. Normaal gesproken probeert AIESEC dit doel te bereiken door jongeren tussen de 18 en 30 een platform te bieden. In de vorm van internationale stages, vrijwilligersprojecten en bestuursjaren binnen AIESEC. Met al die mogelijkheden ontwikkelen zij zich op het gebied van zelfbewustzijn, communicatieve vaardigheden en wereldburgerschap.

Dit evenement van 13 maart maakt deel uit van het internationale initiatief The World's Largest Lesson van UNICEF. Dit initiatief onderwijst miljoenen kinderen in meer dan 130 kinderen over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Verder leren ze hoe ze zelf kunnen bijdragen aan de 17 SDG's.

s Werelds grootste les in het buitenland

AIESEC heeft ook veel World's Largest Lessons buiten Nederland georganiseerd. Daley van de Sande heeft er tot nu toe vier bijgewoond, in Colombia, Nicaragua, Egypte en nu Nederland. "Het is fantastisch om te zien hoe de interesse en betrokkenheid van jongeren wordt aangewakkerd en hoe jongeren met initiatieven komen om hun eigen bijdrage - groot of klein - te leveren aan de Sustainable Development Goals."

Wat ga je eraan doen?

Dit bericht is geschreven door Tessa Koorevaar, lid van AIESEC in Nederland. Naast het verspreiden van bewustzijn over de SDG's bieden we internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan. Beide met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!