SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn - AIESEC in Nederland

SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn

Al in 2015 hebben de Verenigde Naties specifieke doelen gesteld die de wereld tegen 2030 moet halen - de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG's). Deze 17 doelen moeten er samen voor zorgen dat de wereld in een perfecte duurzame staat verkeert waarin er geen honger is, geen armoede en iedereen in een gezonde omgeving leeft. Deze doelstellingen erkennen dat het beëindigen van armoede en het aanpakken van andere ongelijkheden hand in hand moeten gaan met strategieën die de gezondheid en het onderwijs verbeteren, onrechtvaardigheden verminderen en economische groei stimuleren - en dat alles terwijl we de klimaatverandering aanpakken en werken aan het behoud van onze oceanen en landecosystemen. Alle SDG's zijn dus met elkaar verweven en kunnen niet worden bereikt zonder de andere te verbeteren.

"Elke kleine actie is belangrijk, want als 7 miljard mensen dat doen, verandert dat de wereld. "

SDG's en AIESEC

Met deze nieuwe blogreeks wil AIESEC de SDG's wat nader toelichten, omdat ze niet alleen een grote rol spelen bij moderne bedrijven als Philips en Unilever, maar ook bij AIESEC. Binnen onze organisatie zijn al onze Global Volunteer projecten gekoppeld aan een of meer Sustainable Development Goals. Om deze nieuwe serie af te trappen, wil ik het een beetje hebben over SDG nummer 3, goede gezondheid en welzijn.

SDG 3

Doelstelling 3 van de duurzame ontwikkeling pakt het probleem van ongelijke toegang tot gezondheidszorg aan. De wereld is nog ver verwijderd van de verwezenlijking van deze gezondheidsgerelateerde SDG. De vooruitgang in de gezondheidszorg is ongelijk tussen maar ook binnen landen. De huidige kloof tussen landen met de kortste en de langste levensverwachting bedraagt bijvoorbeeld 31 jaar.

Sommige van deze problemen op het gebied van de gezondheidszorg zijn in Nederland een minder groot probleem, maar dat betekent niet dat we moeten doen alsof ze niet bestaan. Hier zijn enkele feiten en cijfers van de Verenigde Naties:

Meer dan één op de drie vrouwen heeft ooit in haar leven te maken gehad met fysiek of seksueel geweld, wat zowel op korte als op lange termijn gevolgen heeft voor haar lichamelijke en geestelijke gezondheid en haar seksuele en reproductieve gezondheid.

"7 miljoen mensen sterven elk jaar door blootstelling aan fijne deeltjes in vervuilde lucht.

Zeker 400 miljoen mensen hebben geen basisgezondheidszorg en 40 procent heeft geen sociale bescherming.

Deze cijfers zijn al schokkend. Het eerste geeft ook aan dat een goede gezondheid en welzijn niet alleen te maken heeft met lichamelijke gezondheid, maar ook met een goede geestelijke gezondheid.

Studenten en geestelijke gezondheidsproblemen

Onder studenten zijn psychische problemen niet ongewoon. Het leven kan behoorlijk zwaar zijn voor studenten, met de toegenomen druk om hun studie binnen de gestelde tijd af te ronden, het leven met een krap budget, en gewoon de druk van het jongleren van studie, werk, sociaal leven en het werken aan jouw cv.

Veel voorkomende psychische stoornissen bij leerlingen zijn angststoornissen, depressies en eetstoornissen. In overeenstemming met SDG 3 pakken steeds meer scholen dit probleem aan door een studentenpsychiater te installeren of extra hulp te bieden aan leerlingen wanneer niet alles lukt. Een van de vele obstakels die moeten worden overwonnen is echter de acceptatie. Geestelijke gezondheidsproblemen onder studenten zijn nog steeds een beetje een taboe. Veel studenten die eigenlijk hulp zouden moeten krijgen, schamen zich vaak en houden hun problemen voor zich. Bovendien herkent men de symptomen vaak niet op tijd. Dit taboe moet echter doorbroken worden door er met anderen over te praten en studenten die met een dergelijk probleem te maken hebben te steunen.

Wat moet ik doen?

Dus niet alleen grote bedrijven zouden actief moeten werken aan de SDG's, maar iedereen zou dat moeten doen. Begin gewoon klein en begin te praten over geestelijke gezondheidsproblemen onder studenten.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!