17 SDG-monsters die de wereld een betere plek maken

Interview met Jesler, de auteur van "17 lieve, toegewijde, vrijgevige monsters - 17 SDG-monsters die van de wereld een betere plek maken".

In oktober 2020 publiceerde Jesler van Houdt een kinderprentenboek gebaseerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Als huidig AIESECer in Nederland zelf, leek het ons leuk om Jesler te vragen naar haar inspiratie, motivatie en uiteindelijk het proces van het schrijven van het boek. Lees hieronder alle antwoorden!

Welkom, Jesler! Kun je ons iets vertellen over jezelf en jouw boek?

Natuurlijk! Ik ben Jesler van Houdt en ik rond momenteel mijn Double Bachelor af aan University College Maastricht en University College Freiburg waar ik studeer milieuwetenschappen met een focus op sociale wetenschappen en rechten. Ik besloot ongeveer vier jaar geleden milieustudies te gaan studeren omdat ik me realiseerde dat duurzaamheid en milieubescherming passies van mij. En dat zijn ze nog steeds! Ik leef zeer milieubewust in mijn dagelijks leven en probeer dit ook in andere aspecten van mijn leven in te brengen. Dit is trouwens ook de reden waarom ik me iets meer dan 3 jaar geleden bij AIESEC heb aangesloten - de focus van de organisatie op de Sustainable Development Goals en hoe ze dit combineerde met interculturele samenwerking en begrip.

Ik heb het gevoel dat we in AIESEC een sterke focus hebben op het vinden van... oplossingen en doen wat we kunnen - hoe klein ook - om van deze wereld een betere plek te maken. Datzelfde gevoel wilde ik verwerken in mijn kinderboek. Het boek 17 Lieve, toegewijde, vrijgevige monstersKortom, de SDG Monsters, introduceert één monster per SDG en legt op zeer eenvoudige wijze uit wat dit monster doet. om een verschil te maken in de wereld en waarom. Dit zijn allemaal kleine dingen - iets wat een klein kind ook kan doen. Bijvoorbeeld het delen van speelgoed/boeken (in het boek gerelateerd aan 'geen armoede' (SDG 1). Maar dit houdt natuurlijk ook verband met 'verantwoorde consumptie' (SDG 12). De meeste SDG's hangen immers nauw samen) of het dichtdraaien van de waterkraan bij het poetsen van jouw tanden (SDG 11). Hierbij was het voor mij erg belangrijk om de acties relateerbaar, uitvoerbaar en universeel te maken.

En waarom is dat?

Ik herinner me dat ik zelf geïnteresseerd raakte in duurzaamheid toen ik jonger was en googelde hoe ik milieuvriendelijker kon leven. Dat was misschien 7 jaar geleden - toen was het onderwerp duurzaamheid nog niet zo mainstream als nu en de tips die ik vond gingen niet verder dan het vervangen van jouw gloeilampen en het overstappen op een groene energieleverancier. Als tiener die bij mijn ouders woonde, had ik daar niets aan. In mijn boek wilde ik het anders doen.

U vermeldt in jouw beschrijving van het boek online dat het is geschreven in genderneutrale taal. Waarom heeft u dit gedaan?

Precies, de SDG Monsters zijn geslachtsneutraal (op één na). Dit was een bewuste keuze die ik ook uitleg aan het eind van mijn boek. Intuïtief gaf ik alle monsters een geslacht, maar na twee keer nadenken vroeg ik me af waarom. Door de meeste monsters bewust geen geslacht te geven, wil ik het aantal kinderen dat zich met de monsters identificeert vergroten. Dit alles terwijl ik het gevaar van het opnemen of creëren van ongewenste stereotypen verminder. Het boek gaat immers niet over de vraag of een bepaald monster mannelijk, vrouwelijk of non-binair is, maar over hun daden.

Dus, hoe heb je het boek geschreven en gepubliceerd?

Eerlijk gezegd had ik gewoon leuk ermee. Ik keek naar de kleuren van de specifieke SDG waarvoor ik het monster zou ontwerpen, las de beschrijving van de SDG op de website van de Verenigde Naties en dacht toen na over hoe ik dit kan verkleinen zodat het zinvol is voor een 4 jaar oud. En toen begon ik gewoon te tekenen.

Het proces van uitgeven was moeilijker. Maar ik heb mijn boek zelf uitgegeven, wat betekent dat ik meer controle had over het proces dan wanneer ik het boek aan uitgevers zou hebben voorgelegd. Het platform dat ik gebruikte is Tredition, dat helpt met het drukken en een deel van de marketing.

Tenslotte bent u lid vane lid van AIESEC Nederland en dat al meer dan 3 jaar. Heeft dit u geholpen bij het schrijven van het boek?

Zeker weten! Ik ben sinds begin 2018 lid van AIESEC. Eerst was ik Exchange Participant Manager, Team Leader en nu Case Solver (dus meer de juridische kant op). Ik noemde al de sterke focus op oplossingsgerichtheid die me inspireerde. Positiviteit, bepaling en het nemen van een globaal perspectiefdie allemaal worden aangemoedigd binnen AIESEC, moeten zeker ook aan die lijst worden toegevoegd. Dus de mindset waarmee ik het boek schreef was zeker sterk gevormd door mijn AIESEC ervaring.

En dan is er natuurlijk het AIESEC netwerk dat ik heb opgebouwd. Ik ben vereerd dat Chris Arnold bereid was een klein voorwoord voor mijn boek te schrijven. Ik ontmoette Chris via een AIESEC workshop en ben daarna met hem in contact gebleven. En dan zijn er natuurlijk nog de mensen die jouw boek lezen om feedback te geven, het boek een boost te geven door het te delen of commentaar te geven op jouw posts, enz. - Veel van de mensen die mij op deze manier hebben gesteund, heb ik ontmoet via AIESEC.

Dat klinkt geweldig! Is er nog iets dat je zou willen toevoegen?

Uiteindelijk is er één ding dat voor mij het belangrijkste is aan het boek, en dat is het delen van mijn passie voor duurzaamheid en de SDG's met de wereld. Het ging nooit om geld verdienen (je geeft geen kinderboek uit om geld te verdienen, haha) of iets dergelijks. Een paar weken geleden kreeg ik via LinkedIn een bericht van een basisschoollerares uit Japan. Ze bedankte me voor het schrijven van een boek dat zo toegankelijk was voor kinderen en dat ze in haar klas kon gebruiken. Dat was beslist een van de mooiste momenten van deze hele ervaring, zo niet van mijn leven. En dus, als laatste gedachte, wil ik jullie bedanken dat ik over dit onderwerp mocht delen, dat jullie zelf de SDG's promoten en aan iedereen die probeert een positieve invloed op de wereld te hebben. Bedankt en ga zo door!

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!