Een gids voor budgetteren voor studenten - AIESEC in Nederland

Een gids voor budgetteren voor studenten

Student zijn is een opwindende tijd, maar het kan ook moeilijk zijn, vooral als het op budgetteren aankomt. Als student leef je waarschijnlijk met een krap budget, met beperkte inkomsten en veel uitgaven. Met een correcte budgettering kun je echter het beste halen uit jouw terwijl je financiële zorgen vermijdt. In deze gids bekijken we enkele van de beste strategieën voor budgetteren voor studenten.

1. Bepaal jouw inkomen

De eerste stap in de planning is uitzoeken hoeveel geld je hebt. Dit is inclusief geld dat je verdient met een parttime baan, beurzen, subsidies of ouderlijke betalingen. Zodra je jouw inkomsten hebt bepaald, kun je beginnen met het plannen van jouw uitgaven.

2. jouw uitgaven identificeren

Identificeer vervolgens jouw uitgaven. Huur, nutsvoorzieningen, boodschappen, vervoer, studiemateriaal en recreatie vallen hier allemaal onder. Maak een inventarisatie van jouw uitgaven en bereken hoeveel je aan elk uitgeeft. Dit helpt je om inzicht te krijgen in jouw wekelijkse uitgaven en waar je geld kunt besparen.

3. Maak een budgetplan

Maak een budgetstrategie met behulp van de gegevens uit stap 1 en 2. Dit houdt in dat je jouw inkomsten toewijst aan jouw uitgaven, zodat je weet hoeveel geld je elke maand te besteden hebt. Om jouw uitgaven bij te houden en jouw succes te meten, kun je een spreadsheet of een budgetteringshulpmiddel gebruiken.

4. Bezuinig op onnodige uitgaven

Bezuinigen op onnodige uitgaven is een van de effectiefste manieren om geld te besparen. Hieronder vallen uit eten gaan, koffie kopen en spontane aankopen. Om geld te besparen op benodigdheden, kun je overwegen om jouw lunch mee te nemen, jouw eigen koffie te zetten en in discountwinkels te kopen.

5. Gebruik studentenkorting

Als student kom je in aanmerking voor een aantal voordelen. Denk hierbij aan korting op vervoer, amusement en eten. Neem altijd jouw studentenkaart mee en informeer naar studentenkortingen voordat je een transactie doet.

6. Plan voor onverwachte uitgaven

Onverwachte kosten kunnen elk moment opduiken, dus het is belangrijk om je hierop voor te bereiden. Overweeg om elke maand geld opzij te zetten voor onvoorziene uitgaven zoals auto-onderhoud, medische kosten of onverwachte reizen.

7. Volg jouw uitgaven

Houd ten slotte de uitgaven jouw bij om ervoor te zorgen dat je binnen het jouw budget blijft. Dit houdt in dat je bonnetjes bewaart, de jouw financiële rekening in de gaten houdt en het jouw uitgavenplan regelmatig bijwerkt. Dit helpt je bij het identificeren van plaatsen waar je mogelijk te veel uitgeeft en bij het maken van de nodige veranderingen.

Budgetteren is een belangrijke vaardigheid die studenten moeten ontwikkelen. Je kunt het meeste halen uit jouw middelen en financiële zorgen voorkomen door een budget op te stellen, te bezuinigen op onnodige uitgaven en je voor te bereiden op onverwachte uitgaven. Vergeet niet om jouw uitgaven bij te houden en waar nodig wijzigingen aan te brengen om ervoor te zorgen dat je op schema ligt om jouw financiële doelstellingen te halen.

Meer lezen
De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!