Waarom hebben we ondernemend leiderschap nodig? - AIESEC in Nederland

Waarom hebben we ondernemend leiderschap nodig?

"Sinds haar oprichting heeft IE Business School de ondernemersgeest omarmd als een kernwaarde, en is nu een internationale referentie op het gebied van ondernemerschap"(entrepreneurship.ie.edu). Wat AIESEC en IE Business School gemeen hebben, is het streven om jonge leiders en ondernemers te ontwikkelen die niet bang zijn om de status quo uit te dagen. En waarom ondernemend leiderschap?

1. Eigendom, pro-activiteit en verantwoordelijkheid nemen

Ondernemerschap gaat hand in hand met begrippen als eigendom en leiderschap.
Eigenaarschap impliceert weten wie je bent, verantwoordelijkheid nemen en toegeven aan jouw eigen daden. Balvinder Singh Powar, een Associate Professor aan de IE Business School, gelooft in de kracht van self empowerment en pro-activiteit om jouw doelen te bereiken. Hij nodigt mensen uit om bij zichzelf te beginnen en "Wees de verandering die je in de wereld wilt zien". (Gandhi)

Verantwoordelijkheid nemen voor jouw beslissingen en acties is al moeilijk genoeg. Maar verantwoordelijkheid nemen voor iets meer dan jezelf - voor andere mensen, een project of een droom is een echte uitdaging. "Druk maakt diamanten" en grote leiders ontstaan vaak wanneer succes of falen afhangt van wat zij (niet) doen. Ondernemende leiders richten zich op het in praktijk brengen van hun persoonlijke en professionele ervaring, leiderschapsvaardigheden en waarden.

2. Teambeheer en motivatie

Mensen zijn degenen die veranderingen aansturen en leiders zijn degenen die mensen tot actie aanzetten. Daarom moeten ondernemers en leiders mensgericht zijn en beschikken over vaardigheden op het gebied van communicatie, motivatie en bemiddeling. Wanneer de groei van elk teamlid jouw verantwoordelijkheid is, maakt weten hoe je moet luisteren, ondersteunen en empathie tonen het verschil.

Ook het herkennen van de interesses en capaciteiten van mensen en in staat zijn die te ontwikkelen, onderscheidt soms een goede leider van een grote. Wanneer je "luistert" naar de affiniteiten van mensen en hen volledig laat deelnemen, voelen zij zich opgenomen; zij stappen op om aan de verwachtingen te voldoen en deze te overtreffen; zij zetten zich in en maken een statement. Het project waaraan je werkt is niet langer van jou, maar van hem of haar - je deelt de prestatie.

Teambeheer en motivatie zijn van cruciaal belang voor ondernemersleiders, want de hoeksteen van een succesvolle onderneming is het opbouwen van sterke en effectieve teams.

3. Innovatie en veranderingsmanagement

Het antwoord hierop is eenvoudig - "...om de uitdagingen van elk nieuw tijdperk aan te gaan, moeten we oude, soms geliefde methoden overboord gooien" (Kazuo Ishiguro). Om het snelle tempo van de veranderingen in de wereld bij te houden, hebben we vooruitstrevend, creatief denken en innovatieve ideeën nodig. De man zou nooit op de maan zijn geland als hij geen risico's had genomen en innovatief denken niet had gestimuleerd. Investopedia.com zegt: "De ondernemer wordt gewoonlijk gezien als zakelijk leider en vernieuwer van nieuwe ideeën en bedrijfsprocessen". Ondernemers jagen geen kansen na, ze creëren ze.

Nu we de vraag hebben beantwoord: Waarom ondernemend leiderschap, laten we ons dan even afvragen - Waarom hebben weondernemende leiders nodig ?

Omdat de hemel niet langer de limiet is, worden dagelijks grenzen verlegd. Hoewel doorbraken meer dan ooit aan de orde van de dag zijn, blijven er dagelijks uitdagingen opdoemen. We hebben innovatie en vooruitziendheid nodig, belichaamd in ondernemend leiderschap, om vooruit te blijven gaan.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!