Transformationeel vs Transactioneel leiderschap - AIESEC in Nederland

Transformationeel vs Transactioneel Leiderschap

Transformationeel of transactioneel leiderschap? Is het ene beter dan het andere?

Het begrip transformationeel leiderschap werd aanvankelijk geïntroduceerd door de deskundige en presidentiële biograaf James MacGregor Burns. Volgens Burns is er sprake van transformationeel leiderschap wanneer "leiders en volgelingen elkaar naar een hoger niveau van moraal en motivatie brengen."

Transactioneel en transformationeel zijn de twee vormen van leiderschap die het meest met elkaar worden vergeleken.

James MacGregor Burns maakte een onderscheid tussen transactionele leiders en transformationele door te verklaren dat:

  • Transactionele leiders zijn leiders die tastbare beloningen ruilen voor het werk en de loyaliteit van volgelingen.
  • Transformationele leiders zijn leiders die zich bezighouden met volgelingen, zich richten op intrinsieke behoeften van een hogere orde, en het bewustzijn verhogen over het belang van specifieke resultaten en nieuwe manieren waarop die resultaten kunnen worden bereikt.

Hier is een mooi overzicht van transactioneel en transformationeel leiderschap.

TRANSACTIONEEL VS. TRANSFORMATIONEEL
Leiderschap is responsief Leiderschap is proactief
Werkt binnen de organisatiecultuur Werkt aan het veranderen van de organisatiecultuur door nieuwe ideeën te implementeren
Werknemers bereiken doelstellingen door beloningen en straffen van de leider Werknemers bereiken doelstellingen door hogere idealen en morele waarden
Motiveert volgelingen door een beroep te doen op hun eigenbelang 
Motiveert volgelingen door hen aan te moedigen het groepsbelang voorop te stellen
Management-by-exception: handhaven van de status quo; benadrukken van correcte acties om de prestaties te verbeteren.
Individuele aandacht: Elk gedrag is gericht op elk individu om consideratie en steun uit te drukken.
Intellectuele stimulatie: Bevorderen van creatieve en innovatieve ideeën om problemen op te lossen.

Recentelijk is echter betoogd dat transformationeel leiderschap wellicht effectiever is in een langdurige setting.

"Onderzoek toont duidelijk aan dat groepen die geleid worden door transformationele leiders hogere niveaus van prestatie en tevredenheid hebben dan groepen die geleid worden door andere soorten leiders," legt psycholoog en leiderschapsdeskundige Ronald E. Riggio uit. De reden is volgens hem dat transformationele leiders geloven dat hun volgers het beste van zichzelf kunnen geven, waardoor de leden van de groep zich geïnspireerd en gesterkt voelen.

Waar transactionele leiders effectief werken:

Regels, procedures en normen zijn essentieel bij transactioneel leiderschap. Volgers worden niet aangemoedigd om creatief te zijn of om nieuwe oplossingen voor problemen te vinden. Onderzoek heeft uitgewezen dat transactioneel leiderschap het meest effectief is in situaties waarin de problemen eenvoudig en duidelijk omschreven zijn.

Hoewel transactioneel leiderschap in sommige situaties effectief kan zijn, wordt het over het algemeen als ontoereikend beschouwd en kan het zowel leiders als volgers verhinderen hun volledige potentieel te bereiken.

Hoe transformationeel leiderschap werkt:

In hun klassieke tekst, Transformational Leadership, leggen de auteurs Bass en Riggio uit:

"Transformationele leiders...zijn zij die volgelingen stimuleren en inspireren om zowel buitengewone resultaten te bereiken als, in het proces, hun eigen capaciteit te ontwikkelen. Transformationele leiders helpen volgelingen te groeien en zich te ontwikkelen tot leiders door te reageren op de behoeften van individuele volgelingen door hen in staat te stellen en door de doelstellingen en de doelen van de individuele volgelingen, de leider, de groep, en de grotere organisatie op elkaar af te stemmen."

We hebben samengewerkt met Juan-Carlos Pastor, PhD, Professor Organizational Behaviour aan de IE Business School, om een app op Facebook te ontwikkelen die je helpt te bepalen of je een meer transactionele of transformationele leiderschapsstijl hebt.

Benieuwd welke stijl jij bent? Klik hier en kom erachter!

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel jongeren te ontwikkelen tot de leiders van morgen. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!