Hoe... Een sollicitatiebrief - AIESEC in Nederland

Hoe... Een sollicitatiebrief

Zodra je die perfecte stage hebt gevonden en klaar bent om te solliciteren, moet je ervoor zorgen dat jouw sollicitatiepakket net zo perfect is. Dat pakket omvat zeker jouw cv en een sollicitatiebrief. Maar hoe schrijf je die sollicitatiebrief? Hier zijn 5 tips die je zullen helpen.

Wat is een sollicitatiebrief?

Laat ik beginnen met uit te leggen wat een sollicitatiebrief precies is. Een sollicitatiebrief is een brief van één pagina, met als doel het bedrijf ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Het doel van de brief is de lezer te leiden naar jouw cv. Normaal gesproken moet je dus voor elke sollicitatie een unieke sollicitatiebrief toevoegen.

Klaar om de jouwe te schrijven? Dan zijn hier de tips:

1. Maak het specifiek voor het bedrijf

jouw sollicitatiebrief moet origineel zijn, passend bij de baan waarop je solliciteert. Dit betekent dat elke sollicitatiebrief speciaal voor elke sollicitatie moet worden geschreven (ook al is jouw cv misschien niet veranderd). Het lijkt in eerste instantie misschien veel werk, maar een sollicitatiebrief is jouw de eerste kans om de lezer ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent, dus zorg ervoor dat je jouw tijd investeert om hem passend te maken voor het bedrijf.

2. Houd het kort

Het is gemakkelijk om meer te vertellen (en te schrijven) dan nodig is wanneer je ergens echt enthousiast over bent. Zorg er echter voor dat je alleen informatie opschrijft die daadwerkelijk relevant is voor deze specifieke baan. Dit kunnen relevante ervaringen of opleidingen zijn die je hebt gehad. Zodra het bedrijf jouw geweldige brief leest, zullen ze alle aanvullende informatie in jouw cv lezen.

3. Maak het visueel aantrekkelijk

Dit betekent niet dat je alles in InDesign of Canva moet ontwerpen (doe dat natuurlijk gerust), maar zorg er in ieder geval voor dat je de juiste stappen volgt in hoe je een formele brief schrijft. Dit omvat jouw contactgegevens, de contactgegevens van de persoon tot wie je je richt, de datum, een inleiding, de hoofdtekst en een oproep tot actie. Als je niet zeker weet hoe een formele brief eruit ziet, zoek dan gewoon naar voorbeelden op internet.

4. Schrijf in de stijl van het bedrijf

De toon van je stem is belangrijk bij alles wat je schrijft, omdat het een manier is om contact te leggen met jouw publiek. De tone of voice in jouw sollicitatiebrief draagt bij aan jouw eerste indruk. Probeer de stijl na te bootsen van hoe het bedrijf communiceert via bijvoorbeeld zijn website of LinkedIn. Zo weet het bedrijf ook dat je onderzoek hebt gedaan jouw (bonuspunt).

5. Eindig met een oproep tot actie

Wat in het derde punt al aan bod kwam, zorg ervoor dat je jouw brief eindigt met een call to action. Met een sterke afsluiting laat je de lezer weten dat ze contact met je kunnen opnemen, en tegelijkertijd zorgt zo'n afsluiting ervoor dat je overkomt als een vastberaden en vertrouwensvolle sollicitant.

Hopelijk helpen deze tips je wat meer met jouw solliciteren. En als je nog geen jouw ideale baan hebt gevonden, zijn er op het AIESEC opportunity portal tal van stages die je zullen helpen bij de kickstart van jouw carrière.


Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!