Welkom bij jouw nieuwe familie - AIESEC in Nederland

Welkom bij jouw nieuwe familie

 

Het is rond middernacht als ik op het vliegveld van Barranquilla in Colombia sta te wachten tot iemand me komt ophalen. Door de slechte communicatie over deze pick-up en mijn slecht functionerende hersenen na een reis van 18 uur, voel ik me nogal klein. Gelukkig wijst een man op zijn telefoon met een foto van mij erop; dit zou mijn rit moeten zijn. In de auto legt hij uit dat zijn zoon in AIESEC zit en hij vertelt me meer over de buurt. Ik glimlach en knik zenuwachtig, met spijt dat ik mijn Spaans heb verwaarloosd.

Enige tijd later kom ik aan bij een huis in de op drie na grootste stad van Colombia en ik heb nog steeds geen idee wat ik kan verwachten. Een grote poort, nog een poort en de voordeur sluiten het huis af en ik vraag me af wat mijn ouders ervan zouden denken. Een meisje opent de deur en een blaffende hond springt op me af. Hoewel ik geen hondenmens ben, moet ik het toch proberen, want ik zal de komende zes weken samenwonen met Carlos, Shyrlis, Carlos Daniel (18), Diana (17), Valentina (11) en Isis (hond).

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik ben opgevangen door deze geweldige familie. Ze waren erg geduldig met me; hielpen me op weg en stelden me veel vragen. Bovendien probeerden we met handen, voeten en Google Translate elkaars leven en achtergrond te begrijpen. Vooral de moeder was een vrouw van goud die me betrok bij haar dagelijks leven. De hele ervaring van het leven in Barranquilla, het gevoel lid te zijn van deze familie, het delen van maaltijden en familiegrappen, is wat mijn ervaring op Global Volunteer onvergetelijk maakt.

Omdat ik bij deze familie kon blijven, kon ik vrijwilligerswerk doen bij een sociaal project. In zekere zin deden we allebei vrijwilligerswerk om hun gemeenschap te helpen. Het project was gevestigd in een afkickcentrum voor drugs en geweld, waar ik lessen gaf aan jongens van 14 tot 18 jaar oud. Tussen hun therapiesessies door gaven ik en twee andere vrijwilligers lessen over cultuur, hiphop, de positie van man versus vrouw en spelletjes om het samenwerken te oefenen. Het was fascinerend om te zien hoe de jongens evolueerden van manipulatief en mannelijk naar aardiger, maar ook flirteriger jongens.

Mijn favoriete les ging over de positie van de moeder. Die dag was ons lokaal plotseling niet beschikbaar en moesten we op het laatste moment een oplossing bedenken om onze PowerPoint-presentatie te vervangen. We besloten er een kinderboek bij te betrekken, hoewel we bang waren dat de jongens het kinderachtig zouden vinden. In het begin leek het alsof ze niet echt geïnteresseerd waren, maar aan het eind van het boek zaten de neuzen van de jongens bijna in het boek. Het meest intrigerende deel was de discussie achteraf, waarin hun gedeelde perspectieven en realiteiten werden belicht.

Het werken op het project met andere vrijwilligers, het reizen met hen, maar ook het reizen in mijn eentje hebben mij meerdere dingen geleerd. In het bijzonder heb ik kunnen nadenken en leren over mijn eigen gedrag en dat van anderen. Ik denk dat het heel krachtig is om te begrijpen waarom je doet wat je doet en jouw interactie met andere mensen. Ik ben erg blij met de andere vrijwilligers, met wie ik leuke en soms moeilijke momenten heb gehad. Net als in het echte (werk)leven. De volledige ervaring in het buitenland heeft me meer zelfvertrouwen gegeven, betere kennis over mezelf inclusief duidelijke voorbeelden, en het heeft me laten zien wat me gelukkig maakt.

Dit bericht is geschreven door Milou Heijmerink. Milou ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren.

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!