Mijn 6½ week vrijwilligerswerk in Moshi, Tanzania

AIESEC Kilimanjaro, Vrouwenemancipatie

Mijn idee van vrijwilligerswerk in het buitenland ontstond een paar dagen voor oudejaarsavond, toen ik mijn voornemens op een rijtje zette. Een daarvan was om het beste te maken van mijn lange zomervakantie. Dus, toen ik in januari terugging naar de uni, was het eerste wat ik deed: Ik boekte een spreekuur bij AIESEC.

Mariana, mijn EP-manager, liet me allerlei mogelijkheden voor vrijwilligerswerk zien die AIESEC aanbood, en ik was zo overweldigd dat ik het moeilijk vond er een te kiezen: Eerst zou ik me aanmelden voor een zonnepanelenproject in Egypte, daarna las ik over een kunsteducatieproject in Brazilië, maar uiteindelijk ging ik voor dit women empowerment program in Tanzania, en dat was waarschijnlijk de beste beslissing die ik ooit heb genomen.

De voorbereiding van mijn vrijwilligersproject nam niet veel tijd in beslag: Ik heb één voorbereidingsseminar bijgewoond en binnen een dag alles gekocht wat ik nodig had... en om mijn visum te krijgen hoefde ik alleen wat formulieren in te vullen toen ik aankwam op de plaatselijke luchthaven.

[Huisbezoeken] Het bezoeken van de huizen van de moeders was waarschijnlijk mijn favoriete onderdeel, omdat je hun levensverhaal en hun levensomstandigheden leert kennen.

[Dala dala chauffeurs geven niet echt om dienstregelingen. Ze geven er veel meer om dat hun busjes (ontworpen voor zeven personen) vol zitten met tenminste 25 passagiers.

 

 

 

Waar ging mijn vrijwilligersproject over?

Het doel van het project was om de vrouwen die deelnemen aan allerlei activiteiten in het gemeenschapscentrum van de organisatie mondiger te maken . Terwijl de meeste van hen hun tijd besteden aan hun pasgeboren baby's, begonnen de moeders met iets oudere kinderen hun kleine bedrijfjes, en mijn rol was hen te adviseren over hoe ze de eindjes aan elkaar konden knopen zonder afhankelijk te zijn van hun echtgenoten - maar uiteindelijk deed ik veel meer dan dat:

Teechah Ben

[Teechah Ben] ...en dat ben ik die aardrijkskunde onderwijst. (Noot: Deze foto is niet genomen in mijn buurthuis, maar in een weeshuis waar mijn huisgenoten Jas en Beau werkten.

Op werkdagen was ik bijvoorbeeld...
  • de vrouwen basiskennis van Engels, wiskunde en ondernemerschap bijbrengen.
  • hen helpen bij hun dagelijkse activiteiten (bv. zeep maken, textiel verven)
  • wat administratief werk doen
  • de moeders thuis bezoeken
  • het maken van een nieuwe website voor het buurthuis (waarop ik fondsen werf en dagboeken voor de moeders schrijf)
  • ...en op zaterdag kwamen er een heleboel kinderen op bezoek, dus ik was...
  • hen ICT leren
  • met hen spelen (bv. voetbal en een dozijn verschillende handklapspelletjes)

Dit klinkt misschien als veel werk, maar om eerlijk te zijn heb ik nogal wat vrije tijd gehad... waarin ik urenlang heb zitten kletsen met mijn geweldige collega's, en ik heb ook heel wat tijd doorgebracht met gitaarspelen in de gemeenschapskerk.

En al met al geloof ik dat ik iets heb kunnen bijdragen aan het centrum, maar ik weet zeker dat ik veel meer van hen heb geleerd dan zij van mij.

Mijn Maasai bende en ik

Wat heb ik nog meer gedaan?

Ik reisde, heel veel. Ik had het geluk samen te wonen met geweldige lokale AIESECers, die ons meenamen naar de mooiste plekken in de regio.

Jas, Bo, Anderson en ik (bij de Materuni waterval)

Robbie nam me mee naar zijn oma's huis op een prachtige heuvel bedekt met hoge bananenbomen. En Anderson nam ons mee naar de prachtige Materuni waterval. Op een week kwam mijn zus over met wie ik een driedaagse safaritocht maakte. Ik had ook geluk dat mijn andere twee huisgenoten (twee medevrijwilligers uit Nederland) het leuk vonden om elke gelegenheid om te reizen ook aan te grijpen.

Reizen is trouwens een ideale manier om op zondag te ontsnappen aan de chaotische kruispunten in de stad. Reis echter niet elke zondag omdat je minstens één keer naar de kerk moet. Het is een gospelkerk, dus de missen zijn verre van saai!

In Gea's woonplaats genaamd Kishumundu

Tot slot zou mijn verblijf in Tanzania lang niet zo geweldig zijn geweest als de lokale AIESECers niet zo'n geweldig stel mensen waren geweest. Je zou ze moeten zien dansen: Toen ik naast hen op de dansvloer stond, schaamde ik me dood omdat zij zoveel meer ritme in hun benen hebben dan ik.

...en als je erover denkt om je aan te melden voor dit programma, aarzel dan niet om me te contacteren op hibenji@mail.com

Meer lezen
Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!