Marokkanen zijn eigenlijk genieën - AIESEC in Nederland

Marokkanen zijn eigenlijk genieën

Vrij last minute besloot ik naar Marokko te gaan voor de Nour project. Aangezien ik al eerder in het Midden-Oosten ben geweest, dacht ik dat ik een perfecte kandidaat zou zijn. Ik verwachtte dat Marokko vergelijkbaar zou zijn met het Midden-Oosten, aangezien het dezelfde religie, taal en soort gelijke cultuur heeft. Maar het is Afrika, er is de Sahara, dus het enige verschil in mijn gedachten was dat er geen winter is in Afrika. Verwachtingen over een bepaald land of cultuur zijn bijna altijd verkeerd. Maar toch pakte ik mijn tas vol T-shirts en korte broeken en herzag mijn Arabische woordenschat.

Impressies van een stad in Marokko uit Brams vrijwilligerservaring

Winter in Afrika

Mijn eerste vaststelling was dat Marokko koud is in de winter. Koud en nat. Het regende in Casablanca op de dag dat ik aankwam. Als ik mensen vertelde over mijn inpakfouten, begon ieder van hen me foto's te laten zien van sneeuw in de bergdorpjes die ze een paar dagen geleden hadden genomen. Het bleek dat ik aankwam in de koudste periode van Marokko, die niet zo lang duurt. Om die reden hebben ze nooit de moeite genomen om enige vorm van centrale verwarming in hun huizen aan te brengen, of goed isolatiemateriaal in hun muren aan te brengen, of 's nachts de ramen te sluiten. Ik sliep onder drie dekens en mijn T-shirts en shorts had ik tot nu toe niet nodig.

Marokkanen lossen dit op door over hun gewone kleding een 'djallaba' te dragen. Dit is de lange jurk die je moslims ziet dragen, maar dan uit de wintercollectie. In mijn ervaring wordt dit meestal gedragen door oude mannen met baarden. Dit is niet het geval in Marokko. Je ziet er ook kinderen en studenten in rondlopen. Het is geen religieus statement, maar eerder een manier om warm te worden. Marokkanen zijn best slim, vond ik.

Impressies van een stad in Marokko uit Brams vrijwilligerservaring

Van Arabisch naar Frans naar Engels

Mijn tweede misvatting was de taal. Ik spreek een beetje Arabisch, ik kan de weg vragen, fruit kopen en zelfs lezen en schrijven in het Arabisch. Ik heb er moeite mee, maar ik wilde graag leren. De officiële talen in Marokko zijn Marokkaans Arabisch, Frans en Berbers. Omdat ik blauwe ogen heb en een blanke huid, gaan de mensen ervan uit dat ik Frans spreek. Wat ik ook doe, une petit peu. Maar trots antwoord ik in het Arabisch en de mensen zijn aangenaam verrast. Wat er dan gebeurt is dat ze me al snel hele verhalen over hun leven gaan vertellen in het Marokkaans-Arabisch.

Wat voor mij, en later leerde ik elke student Arabische taal, klinkt als een mix tussen Frans en Arabisch zonder de klinkers uit te spreken. Dus schakel ik terug naar het Engels. Zij schakelen terug naar Frans. Ik schakel over op heel slecht Frans en Standaard Arabisch. Zij schakelen over op Standaard Arabisch. En uiteindelijk komen we erachter dat we gewoon Engels moeten spreken. Zo ontdekte ik dat Marokkanen eigenlijk genieën zijn als het op talen aankomt, iedereen studeert Frans en kent minstens één andere taal.

Bram verkent Marocco tijdens zijn vrijwilligersproject

'We zijn de lul'

Terwijl we aan het project werkten, interviewden we vrouwen over de gendersituatie in Marokko. In de eerste weken realiseerden we ons dat meisjes van onze leeftijd, ook al zijn ze religieus, helemaal niet conservatief zijn. Er zijn grote problemen in Marokko als het gaat om gendergelijkheid, maar de meeste vrouwen wilden verandering, waren goed opgeleid en zeer ambitieus. Deze gedachte maakte me optimistisch over de situatie in Marokko. Het echte probleem van deze generatie is dat ze geen kansen op werk vinden in hun thuisland.

Aangezien Europa al vol zit met Marokkanen, krijgen alleen degenen met de hoogste opleiding en de grootste ambities een kans om daadwerkelijk te vertrekken. Er is een korte Marokkaanse uitdrukking die klinkt als 'nekt'. Mij is verteld dat de basisvertaling van dit woord, dat noch Arabisch noch Frans noch een andere algemeen gesproken taal in het gebied is, 'we zijn de lul' betekent. Marokko is geen arm land, maar er is veel armoede en veel jonge mensen zijn het zat. Hun opties zijn proberen het te veranderen, of proberen het achter zich te laten.

Dit bericht is geschreven door Bram van der Heijden. Bram nam deel aan de Nour project van AIESEC. Het doel van de Nour project is om een brug te slaan tussen de Arabische en Westerse cultuur.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!