Mijn tijd in São Paolo, Brazilië - AIESEC in Nederland

Mijn tijd in São Paolo, Brazilië

Een levensveranderende ervaring begon voor mij in januari 2020.

Ik liet alle angst en twijfels achter me en zei... Ja aan een avontuur, mijlenver weg van Nederland. Ik heb 2 geweldige maanden doorgebracht in São Paulo, Brazilië, die ik alleen maar kan omschrijven als "onvergetelijk".

São Paulo uitzicht op het vliegtuig

Mijn belangrijkste ambitie voor deze ervaring was het ontwikkelen van mijn interpersoonlijke vaardigheden en het opdoen van professionele ervaring door te werken in een start-up cultuur. Ik kan zeggen dat ik in beide ben geslaagd! Ik werkte als een Sales en Prospectie stagiaire in een Digital Marketing bureau in Santo André, gelegen in het grootstedelijk gebied van São Paulo.

Het bedrijf had slechts 8 werknemers, met een geweldige werkcultuur en een gezellige omgeving. De CEO was erg behulpzaam en stond toe dat de functieomschrijving werd aangepast aan mijn professionele interesses. Daarom kon ik bijdragen met wat marktonderzoek voor toekomstige expansie, woonde ik verkoopvergaderingen met echte klanten bij en begreep ik de hele workflow van een digitaal marketingbureau. Ik kon creatief zijn in deze omgeving, want ik hielp bij de voorbereiding van eerste planningspresentaties voor nieuwe klanten.

Avond bij UFABC in Santo Andre, Brazilië

THet mooiste was dat ik een verband kon vinden tussen mijn opleiding en de baan.

Een van de interessantste taken was het geven van een workshop aan de werknemers van het bedrijf over de Agile-methodologie en hoe ze die kunnen toepassen om efficiënter te worden. Ik vond het erg leuk om het voor te bereiden en te presenteren aan mijn collega's en ik heb zeker professionele ervaring opgedaan. Zoals ik al zei, was de bedrijfscultuur geweldig en op Happy Hour elke vrijdag genoten we van drinken, traditioneel eten proberen en karaoke zingen. Mijn collega's werden dus al snel mijn vrienden.

Workshop op het werk | Activiteiten met collega's

Al snel realiseerde ik me dat mensen moeite hadden met het spreken en begrijpen van Engels. Dus, hier komt de eerste uitdaging "Ik moet Portugees spreken als ik hier wil overleven hier!" Ik moet een doeltreffende manier vinden om te communiceren met mijn collega's, mijn gastgezin en iedereen met wie ik contact heb. Doordat ik maar weinig moeite heb gedaan om wat Portugees te leren voordat ik hier aankwam, kon ik maar weinig dingen begrijpen.

Catedral da Sé, São Paulo, Brazilië

In twee weken slaagde ik erin mijn eerste volledige zin te zeggen en ik voelde me bijzonder trots. Tegen het einde van de eerste maand kon ik de kern van gesprekken begrijpen en dat was zo bevredigend. De tweede maand kon ik zelfs vertalen voor nieuwe stagiaires van AIESEC. Ik ben dol op de taal en ik ben zo gemotiveerd om nu, na mijn terugkeer, te blijven leren.

Het leven na het werk was geweldig. AIESEC in ABC was erg vriendelijk en had een grote gemeenschap van andere stagiairs. We hadden Portugese lessen op de universiteit en wekelijkse voortgangsvergaderingen. Ik had het geluk een goede band te hebben met mijn gastgezin. Ze waren zo vriendelijk, behulpzaam en zorgzaam.

Dankzij mijn gastheer kreeg ik een inleiding tot de volledige Braziliaanse ervaring.

Heerlijke caipirinjas met maracujá & bessen

Laat me er een paar noemen: Ik heb leren dansen samba en de zeer populaire Braziliaanse funk, gezongen op mooie Braziliaanse liedjes (wat ook hielp bij het leren), heerlijk gegeten en ontelbare caipirinha's geproefd, prachtige stranden bezocht en het hoogtepunt van alles was carnaval in Rio de Janeiro. De timing van mijn ervaring was perfect, warm weer en een hele maand Carnaval vieren. Al deze momenten delen met vrienden van over de hele wereld was het beste deel.

Als ik de hele ervaring en de bijdrage ervan aan mijn ontwikkeling samenvat, wil ik het volgende benadrukken. Ten eerste, met betrekking tot de belangrijkste leiderschapskwaliteiten, heb ik een beter niveau van zelfbewustzijn ontwikkeld. Ik kreeg meer vertrouwen in het nemen van beslissingen en durfde risico's te nemen. Het omarmen van het andere en me aanpassen aan een heel andere cultuur gaf me een heel nieuwe kijk op het leven. De levensverandering was zo drastisch, dat je er het beste uit kon halen, alleen als je een open houding toonde en de zonnige kant van de dingen zag.

Kleopatra en andere stagiaires genieten van Brazilië

Copacabana, Rio de Janeiro

Ten tweede heeft deze ervaring mijn snelle leervermogen verhoogd. Diep in het nieuwe duiken is de beste manier om jezelf een aantal levensvaardigheden eigen te maken, zoals een nieuwe taal leren, veilig rondreizen op jouw , vrienden maken met een andere achtergrond dan de jouwe.

Ten slotte was het een ervaring die de moeite waard was. Ik heb geweldige vrienden gekregen, mooie herinneringen en interessante verhalen om te vertellen. Bedankt Brazilië!

strand in rio de janeiro in brazilië

Praia do Leme, Rio de Janeiro

 

 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!