De lokale sfeer proeven - AIESEC in Nederland

De lokale sfeer opsnuiven

Krijg de lokale vibesDoor Stijn Vrerik

Eindelijk is mijn reis naar Zuid-Amerika begonnen, met een project in Medellin. Enkele maanden voor vertrek uit Nederland heb ik geprobeerd wat Spaans te leren met een zelfstudiecursus. Helaas kon ik op de dag van vertrek waarschijnlijk niet veel meer dan een Corona of Colombiaanse koffie bestellen. Dus werd een extra doel voor het vrijwilligersproject gesteld, het leren van de taal.

De reis begint

Na aankomst op het vliegveld van Medellin brachten twee Colombiaanse AIESEC-leden mij naar mijn nieuwe huis voor de komende weken. Mijn gastheer was een vriendelijke en oude vrouw, die geen Engels sprak, wat eigenlijk heel motiverend was om mijn Spaans te verbeteren. Het Colombiaanse volk, en vooral de mensen uit Medellin, staan bekend om hun gastvrijheid en openheid. Geloof me, dat zijn ze zeker! De kleinkinderen van mijn gastheer namen me in mijn eerste week mee naar verschillende plekken in de stad, variërend van watervallen tot de plaatselijke kroegen. Later ging ik met een hele leuke familie een weekend naar een typisch nabijgelegen stadje, Santa Fe. Hier keken we naar een voetbalwedstrijd in de drukke straten, leerden ze me wat salsa en op de laatste dag gingen we zwemmen in een zwembad met een geweldig uitzicht. Ik had het gevoel dat ik al echt deel was gaan uitmaken van de lokale Colombiaanse samenleving.

Het project

De school waar ik les gaf lag in een van de armste wijken van Medellin: Moravia. Op de eerste dag vertelde mijn coördinator me wie mijn directe collega's zouden worden: tijdens het project raakte ik goed bevriend met drie Duitse collega's. Na het project reisden we twee weken samen. We gaven les aan klassen variërend van min of meer particulier onderwijs (2-3 leerlingen) tot schoolklassen van normale omvang (25-30 leerlingen). Deze laatste stonden altijd onder toezicht van een lokale leraar.

De kinderen en jongeren hadden totaal verschillende leeftijden en niveaus, dus elke les was een totaal andere ervaring. Aan het eind van de eerste week vroeg de coördinator ons welke leeftijdsgroep we het liefst les gaven. Sommige collega's gaven liever les aan de oudere leerlingen, terwijl ik hield van een mix van alle verschillende leeftijden en verschillende niveaus. Dus op sommige dagen probeerde ik hen de Engelse namen van verschillende dieren te leren, op andere dagen probeerden we korte verhalen te maken. De Colombiaanse leerlingen hadden zoveel energie, dat ze het laatste half uur van de les (als we klaar waren met de oefeningen) graag dansten, en vooral de salsa was populair.

Niet alles verliep gladjes

Al in de tweede week na mijn aankomst brandde een groot deel van de buurt van de school af. Daarom hielpen we, in plaats van les te geven, de mensen met het verdelen van kleding en goederen voor de daklozen. Daarom hielpen we, in plaats van les te geven, de mensen met het verdelen van kleding en goederen voor de daklozen, want veel mensen waren hun huis kwijt. Dit was een onverwachte, maar zeer waardevolle ervaring, en hielp veel om de student beter te leren kennen. De meeste weken waren een mix van lesgeven, Medellin ervaren met de lokale bevolking en leuke uitstapjes in het weekend.

Ik raad iedereen deze bruisende stad en het doen van een project in het algemeen aan. Het is echt leuk om echt een andere lokale cultuur te leren kennen. Ik ben nog aan het reizen terwijl ik dit schrijf, maar ik denk dat de meest waardevolle momenten tot nu toe zonder twijfel tijdens het project in Medellin zijn geweest!

Dit bericht is geschreven door Stijn Vreriks. Stijn ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen.

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!