Feminisme en islam - AIESEC in Nederland - De Nederlandse

Feminisme en islam

Feminisme en islam - een combinatie die van spanning lijkt te koken. Ik weet hoe moeilijk dit onderwerp kan zijn: Ik ben een Pakistaans meisje, opgegroeid in Duitsland en woon in Nederland. Om dit onderwerp te analyseren ben ik 6 weken naar Marokko gegaan om mensen te interviewen.

De laatste jaren is het thema vrouwenrechten en feminisme weer helemaal terug in de westerse samenleving. Als student psychologie ben ik geïnteresseerd in groepsgedrag en de mechanismen om te begrijpen waarom we ons gedragen zoals we doen. Daarom heb ik het onderwerp vrouwenrechten aandachtig gevolgd. Maar het viel me op dat meestal alleen de vrouwenrechten in westerse landen aan bod komen.

Een van mijn beste ervaringen: een reis naar de Sahara, inclusief een kamelentocht en een nacht onder de sterrenhemel van de woestijn.

Feminisme en islam

Maar hoe zit het met het feminisme in de islamitische wereld? Hoe ziet feminisme er daar uit? Welke rechten hebben moslimvrouwen? Mijn eigen familie komt uit Pakistan, dus ik weet heel wat over de islamitische en Arabische cultuur. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het beeld over feminisme in islamitische landen veel diverser is dan westerse media vaak laten zien. In het verleden heb ik mijn eigen innerlijke geschillen gehad over de islam en de positie van de vrouw binnen mijn religie. Maar nadat ik mezelf beter had voorgelicht, ontdekte ik dat het helemaal niet zo slecht is als veel stereotypen suggereren. In Europa hebben mensen vaak het idee dat vrouwen in islamitische landen worden onderdrukt, en dat er niets wordt gedaan om dat te veranderen. Maar ik wist dat dit niet waar is: Moslimvrouwen komen wel degelijk op voor hun rechten, en ik wilde meer leren over dit type feminisme.

Mijn persoonlijke ervaring

Het bezoeken van supermooie moskeeën was niet erg moeilijk - Marokko zit er vol mee!

Om dit te realiseren ben ik naar Fés, Marokko gegaan en heb daar deze zomer gewoond. In Marokko ontdekte ik dat er in islamitische landen veel gebeurt op het gebied van vrouwenrechten. Ik leerde over de onderliggende mechanismen die een rol spelen in de Marokkaanse samenleving: religie, tradities, modernisme, oordelen van mensen, verwachtingen van familie, er zijn zoveel verschillende factoren. Mijn boodschap na terugkomst is deze: Islamitische landen zijn niet zo eenzijdig als veel mensen misschien denken. En de jongere generaties in islamitische landen proberen momenteel een verandering in gang te zetten - in de richting van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tijdens mijn reis heb ik veel mensen ontmoet die precies dit symboliseerden: de wil om verandering teweeg te brengen in hun samenleving. Ik denk dat dit buitengewoon moedig is en veel respect en aandacht van de wereld verdient.

Tijdens mijn verblijf kwam ik echter voor uitdagingen te staan.
Niet iedereen die ik benaderde was bereid met mij te praten; vrouwenrechten zijn een gevoelig onderwerp in Marokko. Maar ik gaf niet op, ik bleef zoeken naar Marokkaanse mensen tot het einde van mijn reis. Ik heb zelfs mijn laatste interview gehouden op de luchthaven van Fés, op weg naar huis!

De magische blauwe stad - Chefchaouen. Blijkbaar is de stad blauw om de nabijheid van de hemel te symboliseren.

De mensen die bereid waren met mij te praten en mijn gesprekken met hen zijn allemaal te vinden op mijn blog: http://www.parindah.com
Mijn blogposts hebben allemaal een andere kijk op feminisme: ik bespreek hoe Marokkaanse relaties werken, hoe het is voor volwassen vrouwen, voor mannen, en nog veel meer. Bekijk het zeker en krijg een nieuwe kijk op hoe feminisme eruit kan zien!

Help de kloof te overbruggen!

Ik was op zoek naar een organisatie die me zou helpen om naar Marokko te gaan en contact te leggen met de lokale bevolking. AIESEC gaf me dat platform. Ik stuitte op Nour Project. Een project dat een brug wil slaan tussen de Arabische en de westerse wereld. Ik ben erg dankbaar voor de kans die de Nour Project mij bood! Het begeleidde mijn reis naar Marokko en stelde me in staat me te verdiepen in een belangrijk onderwerp.

Maar naast werken had ik ook genoeg tijd om te reizen en het land te zien! Hier zijn wat foto's van de geweldige dingen die ik in Marokko heb gedaan. Van een reis naar de Sahara tot het bezoeken van prachtige moskeeën en een stad die helemaal in het blauw is geschilderd. En, aan het einde van dit artikel vind je een korte video van een privé jamsessie die ik kreeg - ik heb het gevoel dat ik de drums nog steeds in mijn achterhoofd kan horen!

Ik hoop je te zien op mijn blog!
- Saira

Dit bericht is geschreven door Saira Wahid. Saira ging op een vrijwilligersproject van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!