"Een uitwisselingsreis van bewustwording". - AIESEC in Nederland

"Een uitwisselingsreis van bewustwording."

Een internationale uitwisseling meemaken en in het buitenland wonen was altijd een van mijn grootste dromen. Om verschillende redenen is het er echter nooit van gekomen tijdens mijn studententijd. Toen ik fulltime ging werken, merkte ik dat het verlangen naar langer reizen en vrijwilligerswerk me bleef achtervolgen. Ik wilde in een andere omgeving leven om mezelf uit te dagen en meer te ontdekken over mijn talenten en persoonlijke waarden. Ik had het gevoel dat ik in een soort 'Nederlandse bubbel' leefde en miste een breder perspectief om situaties en mensen beter te begrijpen en ermee om te gaan. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in andere culturen en wilde ik me meer internationaal oriënteren.

Kortom, het project ging over het bevorderen van duurzaam toerisme in een provincie in Vietnam genaamd Vung Tau. Mijn uitwisselingsproject zou bijdragen aan SDG 8; Fatsoenlijke groei & Economisch Welzijn. We moesten evenementen organiseren om de jeugd te inspireren en voor te lichten over dit thema en online promotiecontent creëren.

Waarom Vietnam?

Het is een verbazingwekkend mooi, toegankelijk land en het ontwikkelt zich razendsnel. Maar juist daarom is duurzaamheid een belangrijke zaak om aan te pakken. De hartelijke Vietnamezen willen graag zoveel mogelijk toeristen verwelkomen. Maar met toerisme komt ook de druk op het milieu. En in het geval van Vietnam veel afval, vooral plastic afval. Op dit moment zijn er niet veel recyclingorganisaties en ontbreekt het aan goede voorlichting over dit thema. Misschien omdat de Vietnamezen zich nog niet bewust zijn van de ernstige schade die het op lange termijn kan veroorzaken. Met dit uitwisselingsproject heb ik daar een kleine, maar betekenisvolle verandering in gebracht.

Ondersteund door AIESECers

Het AIESEC comité en mijn vrienden waren zeer enthousiast en blij met ons. Hun energie, positiviteit en vriendelijkheid was bewonderenswaardig en motiveerde me op elk moment dat ik sceptisch of gestrest was. Want natuurlijk waren er ook uitdagende momenten. Bijvoorbeeld door een zeer strakke planning en taalbarrières. Maar het is maar een project van zes weken, dat eigenlijk in een oogwenk voorbij is. En nu het klaar is, ben ik dankbaar voor elk moment, want het heeft me veel over mezelf geleerd. Bijvoorbeeld dat ik eigenlijk tot meer in staat ben dan ik denk als ik de negatieve gedachten zoals 'wat zou er kunnen gebeuren of misgaan' loslaat en het gewoon doe, go with the flow!

uitwisseling deelnemer Celeste met lokale AIESECers

Als apart experiment startten een collega-projectstagiaire en ik het Instagram-account 'wanderswithpurpose'. De stagiaires en lokale AIESECers steunden ons enorm, zelfs toen het niet officieel deel uitmaakte van het project. Ik ben ze dus echt dankbaar voor alle tijd en energie die ze besteden om ons te helpen en in staat te stellen om er een succes van te maken!

De ervaring van je leven

Ik ben blij dat ik aan dit project heb deelgenomen en zoveel inspirerende mensen en nieuwe vrienden heb ontmoet. Dit is van grote waarde voor mij en het zal me zeker helpen bij het kiezen van het juiste carrièrepad, het soort mensen waarmee ik me wil omringen en de persoonlijke waarden waaraan ik wil vasthouden. Zoals de AIESECers altijd zeiden; het is een leven in zes weken!

uitwisselingsdeelnemer bij een diner met collega's in vietnam

Dit bericht is geschreven door Celeste Izelaar. Celeste ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Omgaan met de stress van thuiswerken

Omgaan met de stress van thuiswerken

Veel mensen beschouwen thuiswerken als een algemeen doel voor hun evenwicht tussen werk en privé. Zij werken met behulp van evoluerende technologieën zoals Skype, Zoom, FaceTime, Slack, Google Hangouts en cloud computing. Onlangs heeft het thuiswerken een impuls gekregen door de huidige wereldwijde pandemie van het coronavirus.

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

  Het organiseren van de mondiale gezondheidscyclus AIESEC is in essentie 1) een leiderschapsorganisatie, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het op zoom te organiseren. De aanvankelijke uitdaging "Nou, er is niet veel...

De kracht van culturele intelligentie

De kracht van culturele intelligentie

Een derde type intelligentie, dat pas na het begin van de 21e eeuw is geïntroduceerd, is CQ; Cultural Quotient, of culturele intelligentie. De culturele expressie van ieder mens (bv. zijn manier van spreken, overtuigingen, normen, lichaamstaal, rituelen enz.) wordt beïnvloed door de culturele samenleving waarvan hij deel uitmaakt of vroeger deel uitmaakte. Door deze unieke, intrinsieke verzameling cultuur die ieder mens met zich meedraagt, zijn we allemaal verschillend.

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Connect Youth: Doelgericht netwerken

Covid-19 triggerde ons om creatiever te zijn in het vinden van nieuwe manieren om waarde te creëren voor onze leden en gebruik te maken van de mogelijkheden die de online wereld te bieden heeft. Daarom wilden we een inspirerend online netwerkevenement creëren voor onze leden. Een kans voor hen om aansluiting te vinden bij het nationale netwerk en op een waardevolle manier kennis te maken met verschillende soorten organisaties.

Wat is klimaatverandering?

Wat is klimaatverandering?

Klimaatverandering wordt gedefinieerd als een verschuiving in de gemiddelde omstandigheden van mondiale of regionale klimaatpatronen gedurende ongeveer 30 jaar. Dit veroorzaakt opwarming van de aarde en onverwachte weersomstandigheden in elk land op elk continent.

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

Duurzaam reizen: Hoe de wereld te bereizen zonder te vliegen

In haar blog van vorige maand schreef Anne dat voorlichting over jouw milieuvoetafdruk een eerste stap is om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Verschillende websites kunnen je daarbij helpen, bijvoorbeeld pagina's die de milieu-impact van kleding laten zien...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!