Indonesië omarmen: Een reis van vriendschap en ontdekking - AIESEC in Nederland

Indonesië omarmd: Een reis van vriendschap en ontdekking

Een noodlottige ontmoeting

Drie jaar geleden had ik het voorrecht om een paar geweldige Indonesische vrienden te ontmoeten. Ze lieten niet alleen geweldige indrukken bij me achter, maar wakkerden ook mijn nieuwsgierigheid naar hun land aan. Sinds die dag brandde het verlangen in mij om Indonesië te bezoeken. Ik verlangde ernaar om de mensen die ik had ontmoet te begrijpen en de interculturele vriendschappen die we hadden gesloten te verdiepen.

Een reis naar zelfontdekking

Twee jaar geleden nam ik een beslissing die mijn leven veranderde. Ik verliet Vietnam om in het buitenland te studeren in Nederland, wat deuren opende om verschillende Europese landen te verkennen. Maar tijdens mijn Europese avonturen stelde ik mezelf vaak vragen over mijn kennis van mijn thuisland en mijn continent, Zuidoost-Azië.

Een onverwachte kans

Het lot werkt op mysterieuze manieren. Bij toeval stuitte ik op AIESEC en een uniek project in Bandung, dat perfect samenviel met mijn zomervakantie. Zonder aarzelen schreef ik me in voor deze bijzondere kans.

Ondergedompeld in Bandung

In de zomer van 2019 was ik in Bandung, waar ik zes weken vrijwilligerswerk deed voor Socep 2nd Wave. Mijn rol bestond voornamelijk uit het produceren van Kecimpring in het charmante dorpje Ciumbuleuit. Hoewel het beschrijven van mijn dagelijkse taken misschien omslachtig lijkt, vulde elk moment dat ik doorbracht met de Ibu-Ibu, de mensen op de productielocatie en het aroma van Kecimpring me met eindeloze vreugde.

Inzichten en transformatie

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik de vrouwen in het dorp een helpende hand kon toesteken en zo een direct inzicht kreeg in hun leven en de uitdagingen die voortkomen uit onstabiele inkomsten. Door gesprekken te voeren met de Ibu-Ibu en de LV's kon ik mezelf onderdompelen in het Bahasa, een taal die ik eenvoudig en lieflijk vond. Naast deze linguïstische ervaring verdiepte ik me in de Indonesische cultuur en nam ik verschillende perspectieven in me op die mijn diepgewortelde stereotypen aan het wankelen brachten.

Een nieuwe waardering voor thuis

Bovendien zorgde het lesgeven en het voorstellen van mijn eigen land aan Indonesische studenten ervoor dat ik mijn thuisland nog meer koesterde. De LV's en de studenten herinnerden me eraan dat ik het voorrecht had om in het buitenland te studeren en hoe belangrijk het is om mijn roots te omarmen.

Een tweede familie

Tijdens dit ongelooflijke project moet ik een speciaal plekje in mijn hart geven aan mijn gastgezin. Na bijna een jaar van huis te zijn geweest, hebben zij de warmte van familie in mijn hart weer doen opleven. Hun vriendelijkheid ging verder dan het verstrekken van accommodatie en maaltijden. Ze deelden verhalen, boden een luisterend oor en gaven advies aan een tiener die het soms moeilijk had, zoals ik. In mijn ogen werden ze een tweede familie, zo niet meer.

Dankbaarheid en afscheid

Last but not least wil ik mijn oprechte dank uitspreken aan de mensen die deze reis buitengewoon hebben gemaakt. Kaya, mijn beste vriendin tijdens dit project, verdient speciale erkenning. Ik waardeer de tijd die ik heb doorgebracht met het delen van verhalen onder het genot van een drankje. Tien en Vi, bedankt dat ik opnieuw contact kon maken met mijn Vietnamese identiteit. Kai, bedankt voor het creëren van onvergetelijke herinneringen tijdens onze week samen.

Arya, je was een geweldig maatje en een motorlener. Marta, mijn drie weken durende kamergenote, ik ben dankbaar voor jouw geduld. Talman en Rizqi, jouw hulp met Grabbike en het verkennen van Bandung maakte mijn verblijf onvergetelijk. Elen, bedankt dat je ervoor gezorgd hebt dat ik veilig bij mijn gastgezin aankwam.

Army, het prachtige Batikcadeau dat je me gaf zal ik altijd koesteren. Daffa, bedankt dat je mijn gekheid omhelsde. Francessca, Vasco, Afonso en Rafael, jullie waren ongelooflijke en betrouwbare leiders. Tias en Alsa, jouw chique en elegante Vogue-video was een topper.

Arpoova, jouw liefdevolle knuffels vrolijkten mijn dagen op. Het allerbelangrijkste is dat ik mijn gastgezin enorm dankbaar ben, omdat ze me kennis hebben laten maken met de Indonesische tradities en keuken en me tegelijkertijd waardevolle levenslessen hebben bijgebracht. Aan degenen van wie ik de namen niet kon noemen, weet dat jullie belangrijke herinneringen aan dit project hebben overgehouden. Ik wens jullie allemaal succes en geluk en ik hoop dat onze paden elkaar ooit weer zullen kruisen.

Een notitie voor mezelf

Tot slot wil ik mezelf bedanken voor het kiezen van Socep 2nd Wave in Bandung - een beslissing die ik voor altijd zal koesteren.

Meer lezen
De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

Mijn AIESEC vrijwilligersproject in Italië

In januari 2020 heb ik deelgenomen aan een AIESEC project over milieu en duurzaamheid in Castellana Grotte, Italië. Ik had het geluk om zes weken te verblijven in een van de mooiste kleine dorpjes waar ik ben geweest. Mijn werk bestond uit het onderwijzen van de kinderen in de lokale middelbare school over de SDG's van de VN en duurzaamheid. Mijn mede AIESEC studenten waren zo vriendelijk om me op te halen in Bari. Ze zorgden ervoor dat ik veilig was en lieten me zien hoe ik naar mijn bestemming moest reizen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!