Mijn doel ontdekken in Egypte - AIESEC in Nederland

Het ontdekken van mijn doel in Egypte

In het algemeen is AIESEC een fantastische manier om buiten jouw comfortzone te treden. Vooral door je echt onder te dompelen in een geheel nieuwe, compleet andere manier van leven. Dit is wat ik deed in Egypte!

Voorbereiding

Dit jaar, toen de zomervakantie steeds dichterbij kwam, besloot ik dat ik iets anders wilde doen. Ik ben altijd een groot voorstander geweest van vrijwilligerswerk en van reizen, maar de druk van de universiteit om stage te gaan lopen op het gebied van mijn studie (Internationaal en Europees recht) doemde op boven mijn hoofd. Ik wist niet wat ik moest kiezen, totdat een vriend zei: "Waarom combineer je niet beide en probeer je AIESEC?". Onnodig te zeggen dat de volgende maanden een waas van voorbereiding waren, want ik had gekozen voor het project Justitie; werken in een advocatenkantoor in Caïro, Egypte. Toen de dag van mijn vlucht aanbrak, voelde het hele voorbereidingsproces vanuit een gezellige kamer als een verre waas toen de realiteit me in het gezicht sloeg. Ik ging naar Egypte. En ik ging voor 6 en een halve week.

Adembenemend land

Mijn eerste dagen in Caïro waren een drukte van autotoeters, onderhandelen over prijzen en luisteren naar gebedsoproepen die 5 keer per dag over de stad galmden vanuit de vele moskeeën die in de metropool lagen. Het was ook de tijd dat ik al mijn medevrijwilligers ontmoette die van over de hele wereld kwamen. Al met al een prachtige ervaring omringd te zijn door gelijkgestemde mensen die wilden reizen en de wereld wilden zien. Ieder van hen had zijn eigen unieke ideeën om de wereld ten goede te veranderen. Het was geweldig om te zien hoe we allemaal een andere reden hadden om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen!

Het duurde anderhalve week voordat ik aan mijn vrijwilligersprogramma begon. Dit gaf me de tijd om Egypte te verkennen en te zien hoe het moderne leven was opgebloeid. Dit alles tegen de prachtige achtergrond van de oude geschiedenis. Ik had het geluk de piramides van Gizeh en de adembenemende Vallei der Koningen in Luxor te bezoeken. Voor zulke ingewikkelde oude wereldwonderen staan was vernederend. Je kon van dichtbij zien hoe beschavingen duizenden jaren voor ons leefden en hun samenlevingen cultiveerden.

AIESEC vrijwilliger

Een advocatenkantoor als een familie

Het advocatenkantoor waar ik werkte was een van de top advocatenkantoren in Egypte, ze kregen zelfs een aanbevelingsbrief van de ex-president! Het was een heel andere manier van werken dan in Europa. De werktijden waren namelijk veel langer en alle advocaten van het kantoor, de stagiairs en vooral de heer Loutfi (de hoofdadvocaat en oprichter van het kantoor) gingen met elkaar om als een familie.

Als je ooit problemen ondervond met jouw taken, kon je naar het kantoor van de heer Loutfi gaan en hij zou je op een vriendelijke, zorgzame manier juridische kwesties uitleggen en je altijd stimuleren om jepotentieel te vervullen jouw . De taken die hij gaf waren meestal onderzoekstaken naar bepaalde internationale zaken waaraan hij werkte. Dit was perfect voor mij en mijn studie en daagde mij uit om een volledig begrip te krijgen van het internationaal recht. Vanuit een Europees, Egyptisch en Engels standpunt.

De algemene praktische werkervaring heeft me geholpen vertrouwen te krijgen in mezelf en mijn kennis, die soms wankelt in een klaslokaal en een strikt theoretische omgeving. Door de stage kon ik mijn kennis in de praktijk brengen en uit de eerste hand zien hoe internationale rechtsstelsels functioneren, waardoor ik me veel zekerder voelde over mijn toekomstige carrière met vertrouwen in de wereld van het werk.

Het verkennen van culturele verschillen

In de weekends hebben we ons echt ondergedompeld in de mensen en de verschillende culturen in heel Egypte. Een belangrijk voorbeeld is een weekend dat we doorbrachten in Siwa Oase. Het is een heel klein oasestadje midden in de woestijn. Tijdens dit weekend ontmoetten en verbleven we bij de plaatselijke bevolking en leerden we over hun gewoonten en manier van leven. Hoe ze zulke hete zomers in de woestijn overleven en de manier waarop ze voedsel verbouwen in zulke schaarse groeiomstandigheden.

Maar er is grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op deze plaatsen. Als meisje uit de westerse wereld groeide ik op met kennis van mijn rechten. De lokale realiteit zien was soms erg moeilijk voor mij. Zien dat meisjes van mijn leeftijd en jonger niet altijd naar buiten konden en niet dezelfde vrijheid hadden als mannen.

Hoewel het schokkend was, heeft deze realiteit echt een groter rechtvaardigheidsgevoel in mij aangewakkerd. Ik ben nog zekerder geworden van mijn carrièrepad, omdat ik geloof in de ontwikkeling van het internationaal recht en meer in het bijzonder in de handhaving van de mensenrechten. Dit is een klus die tijd zal kosten, maar ik ben er nu zekerder van dat ik zelf een individueel verschil kan maken om ervoor te zorgen dat deze klus wordt geklaard.

Bedankt, AIESEC!

In het algemeen is AIESEC een fantastische manier om buiten jouw comfortzone te treden. Vooral door je echt onder te dompelen in een geheel nieuwe, compleet andere manier van leven. Mijn ervaring met vrijwilligerswerk in Egypte stelde me in staat om verder te kijken dan het stereotype beeld dat de media van het leven in het Midden-Oosten schetsen. Ik mocht het zelf ontdekken, waardoor ik de schoonheid en vriendelijkheid van de mensen kon onthullen en meer begrip kreeg voor hun cultuur. Als je de wereld vanuit een andere, intiemere hoek wilt zien, dan is AIESEC perfect voor jou.

Dit bericht is geschreven door Anna Blake. Carolin ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!