De boeiende functie van een trainee manager - AIESEC in Nederland

De boeiende functie van een manager in opleiding

Mijn naam is Sophie en ik ben trainee manager bij AIESEC Tilburg. In deze blogpost vertel ik je wat een trainee manager doet.

Onze belofte

AIESEC wil ervoor zorgen dat mensen de beste ervaring hebben wanneer ze een van de producten die wij aanbieden (Global Volunteer, Global Entrepreneur of Global Talent) volgen. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, is een van de dingen die AIESEC belooft u te helpen met het hele proces van begin tot eind.

Trainee managers zijn een groot onderdeel van dit proces. Wij helpen de trainee vanaf het moment dat ze toegelaten worden tot hun traineeship in Nederland, tot het moment dat ze weer vertrekken. Als traineemanager ben je voor hen het aanspreekpunt van AIESEC. Wij helpen trainees met alle formaliteiten, persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten. Het eerste deel van de functie als trainee manager is vooral helpen met formaliteiten, het tweede deel betreft meer persoonlijke ontwikkeling.

Eerste stappen

Het eerste deel van de functie begint wanneer een stagiair wordt aangenomen voor een stage. Dit is erg spannend voor hen, maar ook voor ons. Er komt een nieuw persoon bij ons in Nederland. Het is altijd erg interessant om hen te leren kennen en te horen wat hun motivatie voor de stage is. We zorgen ervoor dat de stagiair zich welkom voelt en weet wat hij van ons kan verwachten.

Voordat een stagiair in Nederland aankomt, moeten verzekering en huisvesting geregeld worden. U regelt deze formaliteiten samen met de stagiair. Het vinden van huisvesting is altijd lastig in Nederland, maar op de een of andere manier komt het altijd goed.

Vanaf het moment dat ze aankomen

Wanneer een stagiair in Nederland aankomt, zijn er formaliteiten die zo snel mogelijk moeten worden afgehandeld. De stagiair moet zich inschrijven bij de gemeente, een verblijfsvergunning krijgen en nog veel meer. Tijdens dit proces leer je de trainee beter kennen, dit is altijd erg leuk. Voor trainee managers is dit de drukste tijd van het proces, en ook een heel belangrijk onderdeel. Als dit deel van het proces goed verloopt, zul je merken dat de trainee veel meer betrokken is bij AIESEC tijdens hun traineeship.

Het tweede deel

Naast alle formaliteiten zijn er nog een aantal spannende zaken aan de functie van trainee manager. Dit is het meer lonende deel van de functie. AIESEC belooft dat je tijdens jouw ervaring opdoet met persoonlijke ontwikkeling. Samen met jouw trainee zult u doelen stellen te bereiken binnen de tijd dat ze hier in Nederland zijn. We doen dit drie tot vier keer, afhankelijk van de duur van de stage. Persoonlijk vind ik deze gesprekken zeer de moeite waard. Je leert de stagiair goed kennen en krijgt ook een idee van hoe de ervaring voor hem of haar is. Je kunt ook oefenen
jouw communicatie- en coachingsvaardigheden tijdens deze gesprekken zelf.

Een ander ding dat trainee managers doen is het organiseren van activiteiten voor de trainees. Minstens één keer per maand proberen we alle trainees bij elkaar te krijgen zodat ze elkaar en ook de bestuursleden van AIESEC Tilburg kunnen leren kennen. Tilburg heeft meestal 8-12 trainees, dus het is altijd een uitdaging om ervoor te zorgen dat iedereen bij de activiteiten aanwezig kan zijn. Voor een trainee is 40 uur per week werken, in een land waar hij/zij net woont, en daarnaast sociale contacten willen leggen, soms erg moeilijk te combineren. Daarom kunnen de stageactiviteiten die wij organiseren echt een verschil maken voor iemands AIESEC-ervaring.

Het is spannend!

Het AIESEC Tilburg iGT team

Als manager in opleiding leer je mensen uit de hele wereld kennen. Je ervaart hoe het is om met verschillende soorten mensen te werken, met verschillende culturele achtergronden. Daarnaast werk je ook in het Incoming Global Talent (iGT) team, een team met veel verantwoordelijkheid. Ons team werkt samen met bedrijven, en deze bedrijven verwachten dat we het product leveren dat we hen beloofd hebben, dus we moeten aan deze verwachtingen blijven voldoen. Als we dat doen, is de kans groter dat het bedrijf in de toekomst met ons wil blijven samenwerken. Dit vereist teamwerk tussen de verschillende functies binnen ons team. Iets wat je heel snel leert als je in een groot team als iGT werkt.

Als trainee manager heb je dus veel verschillende dingen die je doet voor jouw functie. Je kunt zelf bepalen op welke manier je al deze dingen doet, en kiezen waarop je je concentreert. Afhankelijk van hoeveel tijd je in jouw functie steekt, krijg je veel waardering voor wat je doet. En daarnaast leer je zelf communicatie-, teamwork- en coachingsvaardigheden.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

3 Inspirerende TED-talks over ongelijkheid

We hebben een aantal inspirerende TED-talks over ongelijkheid voor je verzameld. De sprekers in deze video's beschrijven hun visie op ongelijkheid en wat de wereld nodig heeft om dit te veranderen. Laat deze mensen je inspireren, om nieuwe manieren van denken over ongelijkheid en de weg naar verandering te creëren.

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

4 Tips om jouw CV te laten opvallen

Gemiddeld besteden recruiters 5 tot 7 seconden aan het screenen van een cv voordat ze beslissen of ze verder gaan met de sollicitant of niet. Dat staat gelijk aan de gemiddelde tijd die we besteden aan het bekijken van een Instagram post op onze feed. Dus, hier zijn enkele tips die jouw CV kunnen helpen opvallen in een grote pool van sollicitanten.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!