De wereldwijde voedselverspilling - AIESEC in Nederland

De wereldwijde voedselverspilling

Voedsel is een van de belangrijkste basisbehoeften van de mens. Hier in de westerse wereld hebben we vaak geen tekort aan voedsel. We zijn vrij om het voedsel te kopen dat we willen en lekker vinden. Dit in tegenstelling tot de 1 miljard mensen die ondervoed zijn en nog eens 1 miljard die honger lijden. Veel mensen begrijpen of overwegen niet welke invloed onze voedingskeuzes en -gewoonten hebben op het milieu. Om dit wat verder te onderzoeken, willen we de wereldwijde voedselverspilling onder de loep nemen.

Een van de zeventien doelstellingen voor duurzame ontwikkeling gaat hierover, namelijk SDG 12: verantwoorde consumptie en productie. Deze doelstelling dringt erop aan dat we de manier veranderen waarop we goederen en hulpbronnen produceren en consumeren. Mijn focus zal liggen op de wereldwijde voedselverspilling en wat je zelf kunt veranderen om meer doordacht te zijn in jouw voedingskeuzes en -gewoonten.

Voedselverspilling

1/3 van het jaarlijks geproduceerde voedsel wordt verspild, wat neerkomt op 1,3 miljard ton voedsel per jaar. Deze voedselverspilling heeft de volgende gevolgen:

  1. Verspilling van hulpbronnen: bodemaantasting, niet-duurzaam watergebruik en overbevissing verminderen het vermogen van de natuurlijke hulpbronnen om voedsel te leveren.
  2. Negatieve effecten op de beschikbaarheid van voedsel voor anderen: 25% van al het verspilde voedsel zou de 795 miljoen ondervoede mensen in de wereld kunnen voeden.
  3. Geldverspilling: naar schatting 1 biljoen dollar aan verspild of verloren voedsel.
  4. Negatief effect op het milieu: Voedselafval produceert 3,3 miljard ton koolstofdioxide, wat de wereldwijde klimaatverandering versnelt.

Wat kun je doen?

Vijf jaar geleden lanceerde het milieuprogramma van de Verenigde Naties een wereldwijde campagne om voedselverspilling en voedselverlies over de hele wereld tegen te gaan. De campagne heet Think Eat Save en maakt consumenten bewust hoe zij hun voedselafdruk kunnen verminderen.

Een paar mogelijkheden zijn:

  1. Slim winkelen: Gebruik boodschappenlijstjes, kijk wat je al in huis hebt voordat je naar de supermarkt gaat, plan maaltijden en vermijd impulsaankopen.
  2. 2. Koop grappig fruit: Veel fruit wordt weggegooid omdat hun vorm, grootte of kleur niet als 'goed' wordt beschouwd. Als u dit perfect goede fruit koopt, consumeert u voedsel dat anders waarschijnlijk verloren gaat.
  3. Begrijp houdbaarheidsdata: Houdbaarheidsdata zijn vaak slechts suggesties van de fabrikant voor piekkwaliteit. Dit betekent dat het meeste voedsel veilig kan worden geconsumeerd na deze data.4. Eet restjes: als je te veel voedsel hebt gekookt, bewaar je het voor de lunch van de volgende dag. U kunt het ook invriezen en een week later opeten. Dit is vooral belangrijk bij brood, brood is een van de meest weggegooide voedingsmiddelen en door brood gewoon in te vriezen kan deze verspilling worden beperkt.
  4. Maak anderen bewust
  5. Apps downloaden: In Nederland is er de 'geen voedselverspilling app'. Deze app laat zien welke producten in één van de supermarkten bij jou in de buurt de houdbaarheidsdatum naderen. Zo kunnen consumenten met korting voedsel kopen dat anders snel wordt weggegooid. Een win-win dus voor supermarkt en consument.

jouw De conclusie is dat je door bewuster om te gaan met je eigen gewoonten jouw kunt verkleinen. Dit is beter voor zowel het milieu als voor jouw eigen portemonnee!

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!