SDG's in tijden van coronavirus

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in tijden van COVID-19

2015 stelde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties The Sustainable Development Goals(SDG's) of The Global Goals vast. Deze doelen hebben tot doel verschillende problemen, zoals armoede, klimaatverandering, enz. aan te pakken en op te lossen, en moeten tegen 2030 zijn bereikt.

Op weg naar deze doelstellingen kwam er echter iets ongehoords op ons pad - de COVID-19 pandemie. In deze blog zullen we het hebben over de impact van COVID-19 op de SDG's. En verder, hoe wereldleiders de handen ineen moeten slaan en zich moeten aanpassen om deze nieuw ontstane uitdagingen het hoofd te bieden.

alle 17 mondiale doelen of SDG's

Impact van COVID op de wereld

Door de beperkingen die overheden wereldwijd opleggen, hebben veel industrieën moeite om hun activiteiten en werknemers in stand te houden. Verwacht wordt dat het mondiale bbp in 2020 met 5,2 procent zal krimpen. De grootste krimp van de economische activiteit sinds de Grote Depressie en veel erger dan de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009.

Als gevolg daarvan raken veel werknemers onverwacht werkloos en kunnen zij niet meer voor hun gezin zorgen. Volgens de VN zouden nog eens 10 miljoen kinderen in de wereld met acute ondervoeding te maken kunnen krijgen. Verder zou het aantal mensen met acute voedselonzekerheid ten opzichte van 2019 bijna kunnen verdubbelen tot 265 miljoen.

SDG's in crisis?

Als je met dergelijk nieuws wordt geconfronteerd, is het gemakkelijk te denken dat alle hoop verloren is en dat we op weg zijn naar een aanzienlijke verslechtering. Met 70 landen die vaccinatieprogramma's voor kinderen stopzetten, behoort SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn - tot de meest getroffen landen. Op veel plaatsen zijn de gezondheidsdiensten voor kankerpatiënten of andere niet-COVID-19-infectieziekten stopgezet of onderbroken.

De pandemie heeft ook gevolgen gehad voor SDG 4 - Kwaliteitsonderwijs. Schoolsluitingen hebben meer dan 90 procent van de studentenpopulatie in de wereld getroffen - 1,6 miljard kinderen en jongeren zijn overgestapt op online leren, waardoor het moeilijk is goed onderwijs te blijven geven omdat niet iedereen de middelen heeft om dat te volgen.

Hoewel COVID-19 verschillende negatieve gevolgen had voor de SDG's, had het ook positieve gevolgen voor sommige, zoals klimaatverandering (SDG 13), leven onder water (SDG 14) en leven op het land (SDG 15). Aangezien veel fabrieken stopten en mensen hun auto thuis lieten, daalde de vervuiling aanzienlijk. Dit had een positief effect op de voortgang van de eerder genoemde SDG's.

Niettemin is de VN van mening dat het werken aan de SDG's de beste optie kan bieden om de gevolgen vanCOVID-19 te beperken, aangezien landen "prioriteit moeten geven aan maatregelen op drie gebieden: het beschermen van de reeds geboekte vooruitgang op weg naar de SDG's, het versnellen van de universele verstrekking van hoogwaardige basisdiensten, en het behouden van de milieuwinst van deze periode om trends in de aantasting van de natuur om te buigen".

Wat zijn jouw gedachten over dit onderwerp, en denkt u dat de wereld eindelijk samen zal komen en deze pandemie zal overwinnen om alle SDG's tegen 2030 te bereiken?


Hallo, ik ben Lea. Momenteel ben ik de Nationale Marketing Directeur van AIESEC in Nederland.
Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages om leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Je kunt hier meer lezen over leiderschapsgerelateerde onderwerpen.

Referenties:
https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S2468-2667%2820%2930189-4
https://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2020/06/recovery/

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!