Grote kans dat alleen reizen of een tijdje in het buitenland wonen op je lijstje staat van dingen die je zou willen doen voordat je aan een serieuze baan begint. Nieuwe plekken ontdekken en nieuwe mensen ontmoeten zijn zeker een leuke ervaring die bijdraagt aan je ontwikkeling. Veel studenten kiezen daarom om een een half jaar in het buitenland te studeren. Een andere optie is om voor een praktischere uitwisseling te kiezen in de vorm van een stage of vrijwilligerswerk. Misschien heb je dat nog niet overwogen, maar dit is zeker (ook) een geweldige verrijking van je studententijd. In deze blog lees je waarom!
Go local
Tijdens een stage in het buitenland draai je mee met de maatschappij, waardoor je je volledig kunt onderdompelen in de lokale cultuur. Door te studeren aan een buitenlandse universiteit sluit je hechte vriendschappen met studenten van over de hele wereld. Echter kan het soms moeilijk zijn om buiten de bubbel van internationale studenten te komen. Als je aan het werk bent, heb je de kans om mensen van allerlei leeftijden en groepen in de samenleving te ontmoeten. Dit maakt het dan ook makkelijker om de taal van je gastland te leren. In het weekend kun je backpackers ontmoeten als je met je mede Exchange Participants op pad gaat. Maar daarnaast leer je ook collega’s kennen op de plek waar je werkt en krijg je het lokale studentenleven mee door de contacten van AIESEC. Misschien verblijf je wel in een gastgezin, waar je dan ook veel tijd mee doorbrengt.
Doe praktische ervaring op
Een stage geeft je de kans vaardigheden op te doen die je niet leert bij vakken op de universiteit. Tegelijkertijd werk je op een plaats, zoals een school, NGO of kleine start-up, waar je misschien ook niet zo snel zou gaan werken na je afstuderen. In een korte tijd heb je de mogelijkheid om iets uit te proberen en verwelkomd te worden op een plaats waar je echt mee kan lopen. Je krijgt inzichten in de echte wereld van de theorie die je leert in de collegebanken. Want hoe kun je beter leren over milieuproblemen wanneer je werkt bij een lokale NGO voor natuurbehoud. Of over gezondheid in andere landen als je meeloopt in een ziekenhuis?
Meer vrijheid
Niet altijd kun je studiepunten (ECTS) binnenhalen door een stage of vrijwilligerswerk te doen. Aan de andere kant geeft dat je meer vrijheid. Je hebt niet een half jaar nodig maar kan al vanaf 6 weken weg. Dat betekent dat je het in je zomervakantie kan inplannen of als je een paar weken over hebt tussen je vakken. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met de eisen van je studieprogramma. Daardoor heb je veel keus in waar je heen gaat en wat je wilt doen.
Kortom, een buitenlandervaring tijdens je studententijd is een leuke en leerzame ervaring. Als je de kans krijgt om een deel van je studie in het buitenland te volgen is dat zeker aan te raden. Toch is het ook zeker waard een stage of vrijwilligerswerk in het buitenland te overwegen!