5 redenen om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen

5 redenen om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen

Tegenwoordig heb je als jongvolwassenen honderden opties om je zomer door te komen. Je kunt op zuipvakantie naar Lloret, Ibiza of Sunny Beach. Je kunt de hele zomer gaan werken. Of je reist het hele land door om festivals te pakken. Maar steeds meer jongeren kiezen er tegenwoordig voor om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen. Waarom? Lees het hier!

1. Ervaar een cultuur als een lokale, niet als een toerist.

Als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen, kom je hoe dan ook in contact met de lokale bevolking. Vaak woon je zelfs bij een gastgezin. Op deze manier omzeil je de toeristische plekken en leer je de lokale cultuur echt kennen!

Tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland maak je het land mee als een lokale

2. De magie gebeurt buiten jouw comfort zone

Misschien heb je het wel al ooit gehoord, maar het is echt waar: je leert het meest buiten je comfort zone. Als vrijwilliger word je tijdelijk 'losgesneden' van alle banden met thuis: een vreemde omgeving, andere mensen, ander eten en andere bezigheden. Hierdoor zal je jezelf ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren.

3. Draag bij aan een samenleving

Tijdens je project help je hiermee meestal de lokale bevolking. Je kunt bijvoorbeeld Engels les gaan geven op een basisschool of toeristische bedrijven helpen hun markt beter te begrijpen. Mocht je ervoor kiezen om een project met AIESEC te gaan doen draag je daarmee altijd bij aan een van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze doelen zijn opgesteld door de Verenigde Naties en ieder AIESEC project is gekoppeld aan een van deze doelen.

4. Leer een vreemde taal

Heb jij altijd al beter willen worden in het Frans, Duits, Spaans, Portugees of simpelweg Engels? Als vrijwilliger in het buitenland zullen jouw taalvaardigheden in een stroomversnelling komen. Zeker als je ervoor kiest om bij een gastgezin te verblijven, want vaak spreken deze gebrekkig of zelfs geen Engels!

5. Internationale vrienden voor het leven

Vrijwilligerswerk doe je vrijwel nooit alleen. Je werkt samen met andere vrijwilligers, vaak van over de hele wereld. Je werkt wekenlang samen aan hetzelfde project en dit schept een band. AIESEC is vertegenwoordigd in 126 landen. Dit zorgt ervoor dat er op onze projecten altijd veel verschillende nationaliteiten worden vertegenwoordigd.

Lijkt het jou leuk om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen? Schrijf je dan nu in via aiesec.nl/aanmelden.

Tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland maak je internationale vrienden

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!