Waar woon ik tijdens mijn verblijf in het buitenland? - AIESEC in Nederland

Waar woon ik tijdens mijn verblijf in het buitenland?

Een van de voordelen van vrijwilligerswerk in het buitenland met AIESEC is dat je je geen zorgen hoeft te maken over jouw accommodatie als je eenmaal in het buitenland bent. Alle AIESEC-projecten zorgen voor, en soms zelfs voor, een verblijfplaats. Maar hoe ziet deze plek eruit?

In het algemeen zijn er twee mogelijkheden: 1. Je woont bij een gastgezin, of 2. Je woont in een hostel samen met de andere vrijwilligers. Hoe je gaat wonen hangt af van het land en het project waar je naartoe gaat. Soms kun je zelfs kiezen. Toen ik in de zomer van 2018 vrijwilligerswerk deed in Guatemala, wisselde ik beide af - in het weekend wonen bij een liefdevol gastgezin in Guatemala City en doordeweeks wonen in een hostel in de stad waar ik vrijwilligerswerk deed.

Uiteraard hebben beide opties hun voor- en nadelen. Laten we ze eens nader bekijken:

1. Gastgezin

Wonen bij een gastgezin is de perfecte manier om duik in de cultuur 100%. Ze kunnen en zullen je leren over dagelijks leven in het land waar je naartoe gaat, inclusief tradities, taal en keuken. Toen ik in Guatemala aankwam, organiseerde mijn gastgezin een hele familiebijeenkomst om mij te verwelkomen. Daardoor kreeg ik meteen een voorproefje van de beruchte Latijnse sfeer. Bovendien gaf mijn gastmoeder me enkele algemene tips over het leven en reizen in Guatemala, hielp ze me toen ik ziek werd en ging de naaste familie zelfs mee op een uitstapje naar Tikal (de site van de Maya-tempels in het noorden van het land).

Toegegeven, alle gastgezinnen zijn anders. Maar ik kan je garanderen dat je te weten komt hoe de plaatselijke bevolking leeft en perspectieven krijgt die je in een 5-sterrenhotel niet zou krijgen.

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het wonen bij een gastgezin: je bent misschien verder verwijderd van waar jouw medevrijwilligers wonen, waardoor het moeilijker is om elkaar later op de avond te ontmoeten, en je bent misschien minder flexibel dan wanneer je een hostelkamer hebt waar je in en uit kunt wanneer je wilt.

2. Herberg

Ik heb het al eerder gezegd: een hostel staat meestal gelijk aan meer vrijheid en het zijn dichter bij collega-vrijwilligers. Persoonlijk vond ik het heerlijk om elke dag flexibel te beslissen. Of ik uit eten zou gaan of iets eenvoudigs zou koken met mijn medevrijwilligers. Ook zijn hostels meestal dichter bij de plaats waar je vrijwilligerswerk gaat doen, dan gastgezinnen. Op dit punt is het belangrijk te vermelden dat de kans dat je een beetje moet bijdragen aan jouw accommodatie (financieel gezien) groter is wanneer je in een hostel verblijft.

Zoals je ziet, hebben beide opties hun voor- en nadelen. Waar je uiteindelijk zult verblijven, hangt af van het project dat je kiest. Dus als een bepaald type accommodatie belangrijk voor je is, vraag dit dan zeker tijdens de ontmoeting met de gastentiteit (de AIESEC-entiteit waar je naartoe gaat).

Of je nu in een gastgezin of in een hostel verblijft, ik moedig je aan om alles uit jouw leefsituatie te halen wat je kunt. Beide opties kunnen je waardevolle levensvaardigheden bijbrengen, variërend van zelfredzaamheid tot aanpassing aan nieuwe omgevingen en tradities.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages in het buitenland met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Lees hier meer van onze ervaringsverhalen.
Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!