Het is oké om anders te zijn - AIESEC in Nederland

Het is oké om anders te zijn

Als je normaal in het woordenboek opzoekt, is dit (of iets dergelijks) de definitie die je krijgt. Hoewel deze definitie je waarschijnlijk niet zou verbazen, is het toch een vrij vage omschrijving. Wie bepaalt wat de conforme norm is, gebruikelijk, typisch, of verwacht?

Tegenwoordig leven we in een wereld waarin mensen je vertellen dat je anders moet zijn, maar diep van binnen willen we allemaal "normaal" zijn. Voor mij is normaal gewoon een gemiddelde van het gedrag waaraan mensen zich conformeren, op een bepaalde tijd, plaats en binnen een groep of specifieke samenleving. Als je naar Friends hebt gekeken, zal dit citaat je waarschijnlijk bekend in de oren klinken:

Weet je, ik ben een ijsdanser, al mijn vrienden zijn homo, ik probeerde er gewoon bij te horen' - Duncan, Friends S2:E4, The one with Phoebe's Husband.

En hoewel de steun voor anders zijn elke dag toeneemt, hebben mensen nog steeds de neiging om anderen vaak te veroordelen als ze zich niet aan een bepaalde norm houden. Discriminatie, bijvoorbeeld, is ook een geval van veroordelen van mensen omdat ze zich niet aan een norm houden. Het is niet goed om mensen uit te lachen vanwege hun huidskleur, hun taalproblemen of welke andere reden dan ook. Ik hoop echt dat iedereen het eens is met deze woorden en dat iedereen zou willen leven in een wereld waarin mensen gewoon zichzelf kunnen zijn. Maar racisme is bijvoorbeeld nog steeds een groot probleem. Met de huidige verspreiding van het coronavirus worden Chinezen in Nederland lastiggevallen en uitgescholden, alleen omdat ze er Aziatisch uitzien.

De positieve kant

Aan de andere kant, soms staat anders zijn gelijk aan geprezen worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld met roodharigen. Jaren geleden werden kinderen gepest om hun rode haar, terwijl tegenwoordig (op een enkele uitzondering na) roodharigen veel complimenten krijgen. Daarnaast is de hoeveelheid roodharigen in tv-programma's en reclames extreem. Behalve dat complimenten krijgen altijd leuk is, maakt het ook het omgaan met negativiteit een stuk makkelijker. Hoewel, die incidentele namen zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat mensen normaal willen zijn, al is het maar voor één keer.

Met deze blog wil ik mensen bewust maken van het feit dat iedereen gelukkig moet kunnen zijn met zichzelf en zichzelf echt moet kunnen accepteren. Dat kan alleen als iedereen 'andere' mensen gaat accepteren voor wie ze werkelijk zijn.

Gewoon wat feiten

Als u zich op een plaats bevindt waar mensen u niet accepteren om wie u bent, dan kunnen de volgende argumenten u misschien een beter gevoel geven, en u helpen jouw diversiteit te omarmen:

1. Verschillende mensen zijn meestal creatiever

De wetenschap toont aan dat uniek zijn (en zelfs afgewezen worden door jouw directe samenleving) iemands creativiteit kan vergroten. Dat je anders bent dan mensen in jouw omgeving zal er waarschijnlijk voor zorgen dat je oplossingen of ideeën aandraagt die ook anders zijn dan die in jouw omgeving.

2. Je zult echte en blijvende vriendschappen ontwikkelen

Het is misschien moeilijk voor je om je aan een bepaalde norm te conformeren en goede vrienden te maken. Maar de paar mensen met wie je wel kunt opschieten, blijven waarschijnlijk vrienden voor het leven.

3. Anders zijn bereidt je voor op het omgaan met teleurstellingen en succes in het leven.

Hoewel dit nogal een triest argument is, laat het krijgen van afwijzingen je uiteindelijk toch omgaan met teleurstellingen. Omdat 'andere mensen' zich vaak bewijzen tegenover anderen, werken ze bovendien vaak heel hard. Deze werkethiek zal leiden tot groot succes.

Dus onthoud dat anders zijn een goede zaak is. Natuurlijk kunnen mensen anders zijn dan je gewend bent, maar maakt dat de wereld niet interessant om in te leven? Waarschijnlijk zou de wereld behoorlijk saai zijn als er geen diversiteit zou zijn.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. Lees hier meer van onze ervaringsverhalen.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!