Het gaat niet alleen om jou - AIESEC in Nederland

Het gaat niet alleen om jou.

Wanneer je lid wordt van AIESEC of meegaat op een AIESEC-project, hoor je veel over de leiderschapskwaliteiten, kortweg LDQ's. AIESEC gebruikt vier LDQ's om mensen te leren bewuster met zichzelf en hun omgeving om te gaan. Een van de vier LDQ's heet wereldburgerschap. Hoewel er veel interpretaties zijn van een wereldburger, kan de essentie worden omschreven als iemand die zich bewust is van en inzicht heeft in de wijdere wereld en zijn plaats daarin. Zij spelen een actieve rol in hun gemeenschap en werken samen met anderen om onze planeet gelijkwaardiger, eerlijker en duurzamer te maken.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Deze uitleg klinkt misschien wat ambitieus en misschien wat ver gezocht. Ik denk echter dat iemand, voordat hij een dergelijke actieve rol in de gemeenschap kan spelen, er eerst voor moet zorgen dat hij het eerste deel van de definitie omarmt. Voor mij komt dit neer op iemand die in staat is om begrijpen en respecteren andere culturen dan hun eigen. Dit is in werkelijkheid bijzonder moeilijk. Sommige delen van iemands cultuur kunnen zeer strijdig zijn met jouw eigen geloof en cultuur.

Je hebt misschien het "geluk" dat je in Nederland bent geboren, in een bepaald gezin, met jouw eigen geloof en gewoonten, en bovendien jouw eigen voordelen. Door deze omstandigheden is het heel gemakkelijk om begrip op te brengen voor iemand anders die in een soortgelijke omgeving is opgevoed. Op zijn beurt kan het heel moeilijk zijn je te verplaatsen in iemand die in een andere God gelooft, een andere familieband heeft, of misschien zelfs andere rechten heeft in zijn land van herkomst. Wanneer je je in zulk gezelschap bevindt, probeer dan een wereldburger en respect tonen voor de ander. Als je eenmaal in staat bent andere culturen te respecteren en te begrijpen, is de basis gelegd voor het kunnen samenwerken met verschillende soorten mensen.

Waarom zou iedereen een wereldburger moeten zijn?

Veel conflicten in de wereld ontstaan omdat veel mensen elkaar niet begrijpen. Maar hoe meer mensen de wereld begrijpen, hoe groter de kans is dat mensen succesvol kunnen samenwerken, en uiteindelijk een actieve rol kunnen spelen bij het veranderen van de wereld in zijn ideale versie. We leven allemaal in een zeer onderling verbonden en onderling afhankelijke wereld. Dit betekent dat we niet zonder begrip voor anderen kunnen. Daarnaast hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om van onze wereld een betere plek te maken, en dat kan alleen als iedereen bewust en respectvol omgaat met diversiteit.

Wat kun je doen om een wereldburger te worden burger te worden?

Dit is een heel goede vraag, en het is niet eenvoudig. Voor mij komt het weer neer op het begrijpen van andere mensen. Het eerste wat je kunt doen is jezelf trainen in begrip. Probeer minder veroordelend te zijn, en begin na te denken over waarom mensen handelen zoals ze doen.

De tweede stap die je kunt nemen is actief de wereld verkennen. Natuurlijk kun je lezen over culturen en het nieuws bekijken. Maar als je eenmaal daadwerkelijk een andere cultuur hebt ervaren, wordt het een stuk gemakkelijker om die te begrijpen.

Ten derde, probeer klein te beginnen met actievoeren in jouw gemeenschap. Je hoeft geen grote inzamelingsacties te organiseren om een echte wereldburger te zijn. Je helpt de wereld al door aardig te zijn en te helpen met kleine dingen in jouw eigen omgeving. Zodra je er klaar voor bent, kun je altijd grotere projecten op je nemen.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!