De Duurzame Ontwikkelingsdoelen - AIESEC in Nederland

De doelstellingen voor duurzame ontwikkeling

'Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van de klimaatverandering voelt en de laatste generatie die er iets aan kan doen' - Barack Obama

Klimaatverandering is niet het enige onderwerp waarover de Verenigde Naties zich zorgen maken. Daarom hebben zij de Sustainable Development Goals ontwikkeld. AIESEC steunt deze doelen niet alleen omdat we geloven dat het een betere wereld kan creëren, we geloven dat deze doelen centraal moeten staan in wat we doen om op deze planeet te kunnen blijven leven.

Wat zijn de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling?

De SDG's zijn een reeks van 17 doelstellingen die tot doel hebben van onze wereld een betere en duurzamere plaats te maken om in te leven. De doelstellingen zijn erop gericht de kloof te overbruggen tussen de wereld zoals die is en de wereld zoals die zou moeten zijn. De SDG's gelden voor landen in alle stadia van ontwikkeling. Door enkele van de meest dringende problemen in de huidige samenleving aan te pakken, zoals honger, onderwijs en rechtvaardigheid.

Waarom hebben we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen nodig? Wat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelen?

836 miljoen mensen leven nog steeds in extreme armoede, de wereldwijde uitstoot van CO2 is sinds 1990 met 50% toegenomen en meer dan 1 miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot zoet water, om maar een paar voorbeelden te noemen. Er kan nog veel vooruitgang worden geboekt op gebieden als armoede, genderongelijkheid, klimaatverandering en corruptie.

Hoe dragen de SDG's bij tot een betere wereld?

Robert F. Kennedy definieerde ooit heel duidelijk waarom we doelen nodig hebben toen hij zei: "Door ons doel duidelijker te definiëren, door het hanteerbaarder en minder ver weg te laten lijken, kunnen we alle mensen helpen het te zien, er hoop uit te putten en er onweerstaanbaar naar toe te werken."

De doelstellingen op zich dragen niet veel bij. Maar waar ze voor staan en de actie die ze individueel en gezamenlijk teweegbrengen, zullen veel voor ons en onze planeet betekenen.

Waarom vindt AIESEC de SDG's belangrijk?

De uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd, worden meestal door mensen veroorzaakt en kunnen door mensen worden overwonnen. Maar niet met business as usual. Als we deze planeet echt duurzamer willen maken, moeten we onze werkwijze veranderen. Maar om onze manier van doen te veranderen hebben we mensen nodig die geloven dat zij die verandering kunnen zijn. We hebben mensen nodig die verantwoordelijkheid nemen en de wereld laten zien dat het anders kan. Leiderschap op alle niveaus in de samenleving is nodig om de duurzame ontwikkelingsdoelen te bereiken en uiteindelijk een betere wereld te creëren. AIESEC gelooft dat leiderschap in iedereen kan worden ontwikkeld, ook in jou. Wij doen dit door jongeren over de hele wereld praktische leiderschapservaringen te bieden. Door het faciliteren van cross-culturele uitwisselingen die een andere kijk op de wereld en haar culturen geven.

Wilt u weten hoe u kunt starten met jouw leiderschapsreis? Schrijf je dan nu hier in!

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!