Levende verscheidenheid voor wereldvrede - AIESEC in Nederland

Levende diversiteit voor wereldvrede

De zeer reële behoefte van de wereld aan cultureel begrip

AIESEC kwam voort uit een periode waarin het begrip voor cultuur een dieptepunt bereikte. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd het hele Europese continent met de grond gelijk gemaakt. Elk land moest zijn eigen zware verliezen verwerken, en tussen alle landen bestond een enorme kloof. Niet alleen was er druk om mensen op te leiden en te creëren die in staat waren hun land weer op te bouwen, er was ook de zeer reële noodzaak om beschadigde Europese betrekkingen te herstellen.

Als je naar de wereld van vandaag kijkt, zie je opvallende overeenkomsten. Verwoesting, onrust, woede, wanhoop - geen van deze zaken is ons vreemd. Hoewel het zeventig jaar geleden is dat WO II eindigde, blijven we de krantenkoppen zien die gericht zijn op geweld.

Bovendien lijdt de wereld vandaag niet onder de ontkoppeling binnen een continent, maar onder de spanningen binnen een hele planeet. We lijden vandaag onder de ontkoppeling tussen continenten, tussen naties, binnen landen, binnen gemeenschappen. We lijden onder verschillen in ideologie, in religie en in cultuur. En het wordt overduidelijk dat zulke verschillen fatale gevolgen kunnen hebben.

"Solidariteit" (Bron: ABC News)

Turbulenties in Europa

In de eerste week van januari werd de wereld diep geschokt door de Charlie Hebdo-schietpartij in Parijs. Een gebeurtenis die wereldwijde gevolgen heeft gehad voor tal van andere landen. Het heeft ook de aandacht gevestigd op een aantal lopende conflicten in Europa en de rest van de wereld.

In de dagen die volgden zag de wereld twee categorieën reacties: uitbarstingen van conflicten en marsen van solidariteit.

In de week na de schietpartij meldde Frankrijk vierenvijftig anti-moslim aanslagen. De conflicten escaleerden in reactie op de hervatting van de publicatie van Charlie Hebdo met de controversiële cover. In Niger leidden gewelddadige protesten tot de dood van tien mensen en tientallen gewonden, en werd een aantal kerken in brand gestoken. Soortgelijke protesten vonden ook plaats in Pakistan en Algerije.

Bron: .usnews.com

Ondertussen gingen in Frankrijk meer dan 100.000 mensen de straat op voor waken bij kaarslicht als blijk van solidariteit. De slogan "Je suis Charlie" (Ik ben Charlie in het Frans) werd tegelijkertijd een bekrachtiging van de vrijheid van meningsuiting en een manier om de slachtoffers van de schietpartij te eren. Soortgelijke wakes vonden plaats over de hele wereld, in het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Australië en Nederland, om er maar een paar te noemen. In wat ambtenaren de grootste publieke bijeenkomst in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog noemden, liepen tot twee miljoen mensen mee in een "eenheidsbijeenkomst", met meer dan 40 wereldleiders.

Twee weken geleden werd een jongere doodgestoken in Dresden, Duitsland - een stad die het broeinest is van anti-immigratie en "anti-islamisering" door de organisatie PEGIDA (Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Westen, in het Duits). Dit heeft op zijn beurt geleid tot talrijke tegendemonstraties in het hele land tegen racisme en een oproep tot culturele acceptatie en tolerantie.

Bron: Slate.com

De rol van mondiale uitdagingen

Als we naar deze verhalen kijken, wordt een patroon duidelijk: de huidige problemen zijn terugkerende of voortdurende reacties op andere problemen. De verhalen worden samengebald in een overkoepelend conflictverhaal. We moeten echter begrijpen dat intolerantie gelijk staat aan blindheid. Hoe kunnen we, nu culturele spanningen toenemen, onze verschillen verzoenen?

Hoe zou de wereld eruit zien als we in plaats van verschillen de overeenkomsten zouden zien? Zoals de eenheidsbijeenkomst, die massa's mensen en een groot aantal naties samenbracht - voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog - hoe zou de wereld eruit zien als we genieten van diversiteit, in plaats van die te willen vernietigen?

We keren weer terug naar de oorspronkelijke missie van AIESEC: "het culturele begrip van een natie uit te breiden door het begrip van de individuen te vergroten, waardoor de wereld één persoon per keer verandert". Zoals gezegd in onze video "Waarom we doen wat we doen": "Als je de wereld ziet, kun je hem beginnen te begrijpen. En als we het begrijpen, kunnen we beginnen het te veranderen."

Het is een grote wereld, bestaande uit vele, vele individuen - 7 miljard om precies te zijn. Bij AIESEC is een van onze zes kernwaarden Levende Diversiteit. Wij geloven dat iedereen, vanwege zijn eigen cultuur en plaats in het leven, iets waardevols te bieden heeft, en we proberen de bijdrage van elk individu te stimuleren.

Ieder van ons heeft elke dag een keuze - kies jij voor vrede?

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!